≡ Menu

Kalimah Tayyibah (Iman )

RUJUKAN MUNTHAKAB AHADITH

HADITH NABAWI

Dari Abu Qatadah r.a. dari bapanya meriwayatkan bahawa baginda Rasullullah SAW bersabda : Barang siapa bersaksi bahawa tiada Tuhan yang disembah kecuali Allah dan Muhammad itu Pesuruhnya maka condong lidahnya ( kerana terlalu banyak mengucapkan kalimah Tayyibah ini) dan tenang hatinya ( kerana penyebutannya ) tidak akan dimasukkan ke dalam api neraka. ( H.R. Baihaki )

Perkataan iman yang berarti ‘membenarkan’ itu disebutkan dalam al-Quran, di antaranya dalam Surah At-Taubah ayat 62 yang bermaksud: “Dia (Muhammad) itu membenarkan (mempercayai) kepada Allah dan membenarkan kepada para orang yang beriman.” Iman itu ditujukan kepada Allah , kitab kitab dan Rasul. Iman itu ada dua Iman Hak dan Iman Batil.

Definisi Iman berdasarkan hadist merupakan tambatan hati yang diucapkan dan dilakukan merupakan satu kesatuan. Iman memiliki prinsip dasar segala isi hati, ucapan dan perbuatan sama dalam satu keyakinan, maka orang – orang beriman adalah mereka yang di dalam hatinya, disetiap ucapannya dan segala tindakanya sama, maka orang beriman dapat juga disebut dengan orang yang jujur atau orang yang memiliki prinsip. atau juga pandangan dan sikap hidup.

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

Para imam dan ulama telah mendefinisikan istilah iman ini, antara lain, seperti diucapkan oleh Imam Ali bin Abi Talib: “Iman itu ucapan dengan lidah dan kepercayaan yang benar dengan hati dan perbuatan dengan anggota.” Aisyah r.a. berkata: “Iman kepada Allah itu mengakui dengan lisan dan membenarkan dengan hati dan mengerjakan dengan anggota.” Imam al-Ghazali menguraikan makna iman: “Pengakuan dengan lidah (lisan) membenarkan pengakuan itu dengan hati dan mengamalkannya dengan rukun-rukun (anggota-anggota).”

BACA:  Bagaimana Mengesan Gangguan Sihir & Apakah Kaedah Berkesan Merawatnya?

Apakah pengakuan itu?

Laailahaillallah Muhammadurrasullullah.Laailahaillallah Muhammadurrasullullah.

Laailahaillallah Muhammadurrasullullah.Laailahaillallah Muhammadurrasullullah.

Laailahaillallah Muhammadurrasullullah.Laailahaillallah Muhammadurrasullullah.

 

By: wanazrol

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel