≡ Menu

Jangan Sakiti Isteri Anda

Jangan Sakiti Isteri Anda

1. Seorang lelaki dilaporkan menyiram air panas ke atas tubuh isterinya hanya kerana makanan yang dihidangkan dihurung semut. Tindakan seperti ini tidak seharusnya berlaku. Suamilah yang seharusnya menjaga dan melindungi isteri.

2. Rasulullah ﷺ sangat melindungi para isterinya. Ketika Safiyyah diejek kerana berketurunan Yahudi, Rasulullah ﷺ memujuk Safiyyah dengan berkata:

إِنَّكِ ابْنَةُ نَبِيٍّ، وَإِنَّ عَمَّكِ لَنَبِيٌّ، وَإِنَّكِ لَتَحْتَ نَبِيٍّ

Sesunngguhnya engkau adalah anak (anak cucu) kepada Nabi, pakcik mu juga Nabi dan suamimu juga Nabi (HR Ahmad). Pujukan ini diberikan kepada Sofiyyah kerana beliau berketurunan Nabi Harun, dan pakciknya pula adalah Nabi Musa.

3. Dalam sebuah perjalanan, Rasulullah ﷺ pernah membawa Anjashah sebagai jurupandu unta buat isteri-isteri Nabi. Ketika melihat Anjasha membawa unta dengan laju Rasulullah ﷺ mengarahkan Anjashah supaya memperlahankan unta tersebut kerana khuatir situasi tersebut boleh menyakiti isteri Baginda ﷺ yang berada di atas tunggangan tersebut. Sabda Rasulullah ﷺ:

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

رُوَيْدَكَ يَا أَنْجَشَةُ، سَوْقَكَ بِالْقَوَارِيرِ

Maksudnya: Perlahan sedikit wahai Anjashah, sesungguhnya (diatas tunggangan itu adalah wanita yang seperti) kaca-kaca (yang dimaksudkan adalah para isteri Baginda).

4. Bahkan Rasulullah ﷺsangat menyantuni isteri-isteri Baginda. Menurut Anas bin Malik, beliau pernah Nampak Rasulullah ﷺ menyediakan tempat duduk (lapik tunggangan) buat Sofiyyah supaya beliau dapat duduk dalam keadaan yang selesa. Baginda ﷺ juga duduk sedikit supaya Sofiyyah boleh memijak lutut (kaki) Baginda untuk dia naik ke atas tunggangannya.

Semoga Allah membimbing kita.

BACA:  Bolehkah mengamalkan ilmu yang diperolehi daripada mimpi?

Dr. Ahmad Sanusi Azmi

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel