≡ Menu

Haji, Puasa dan Zikir Bulan Zulhijjah

1. Memperbanyakkan Zikir kepada Allah subhanahu wa ta’ala

Dalilnya adalah firman Allah Ta’ala:

وَيَذْكُرُوا اسْمَ اللَّهِ فِي أَيَّامٍ مَعْلُومَاتٍ

“Dan supaya mereka menyebut nama Allah pada hari yang telah ditentukan” (QS. Al Hajj: 28).
‘Ayyam ma’lumaat’ (أَيَّامٍ مَعْلُومَاتٍ) menurut salah satu penafsiran adalah sepuluh hari pertama Zulhijjah. Pendapat ini adalah pendapat jumhur (majorti) seperti Ibnu ‘Umar, Ibnu ‘Abbas, Al-Hasan Al Basri, ‘Atha’, Mujahid, ‘Ikrimah, Qotadah dan An Nakha’i, Abu Hanifah, Imam As-Syafie dan Imam Ahmad (pendapat yang masyhur dari beliau). [Ibnu Rajab Al Hambali, Lathaif Al-Ma’arif, hal. 462 dan 471.]

Imam Al-Bukhari rahimahullah menyebutkan:

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

وَقَالَ ابْنُ عَبَّاسٍ وَاذْكُرُوا اللَّهَ فِى أَيَّامٍ مَعْلُومَاتٍ أَيَّامُ الْعَشْرِ ، وَالأَيَّامُ الْمَعْدُودَاتُ أَيَّامُ التَّشْرِيقِ . وَكَانَ ابْنُ عُمَرَ وَأَبُو هُرَيْرَةَ يَخْرُجَانِ إِلَى السُّوقِ فِى أَيَّامِ الْعَشْرِ يُكَبِّرَانِ ، وَيُكَبِّرُ النَّاسُ بِتَكْبِيرِهِمَا . وَكَبَّرَ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِىٍّ خَلْفَ النَّافِلَةِ .

Ibnu ‘Abbas berkata, “Berzikirlah kalian pada Allah di hari-hari yang ditentukan iaitu sepuluh hari pertama Zulhijjah dan juga pada hari-hari tasyriq.” Ibnu ‘Umar dan Abu Hurairah pernah keluar ke pasar pada sepuluh hari pertama Dzulhijah, lalu mereka bertakbir, lantas manusia pun ikut bertakbir. Muhammad bin ‘Ali pun bertakbir setelah solat sunnah. (Diriwayatkan oleh Al-Bukhari tanpa sanad (mu’allaq), pada Bab “Keutamaan beramal di hari tasyriq”)

Takbir yang dimaksudkan dalam penjelasan di atas adalah sifatnya mutlaq, artinya tidak dikaitkan pada waktu dan tempat tertentu. Jadi boleh dilakukan di pasar, masjid, dan saat berjalan. Takbir tersebut dilakukan dengan mengeraskan suara khusus bagi lelaki. Ada juga takbir yang sifatnya muqayyad, dikaitkan dengan waktu tertentu iaitu dilakukan setelah solat wajib berjemaah.

BACA:  Tanda-tanda Kiamat Kecil Telah Lengkap Sempurna!

Takbir muqayyad bagi orang yang tidak berhaji dilakukan mulai dari solat Subuh pada hari ‘Arafah (9 Zulhijjah) sehingga waktu Asar pada hari tasyriq yang terakhir. Bagi orang yang berhaji bermula dari solat Zohor hari Nahr (10 Zulhijjah) hingga hari tasyriq yang terakhir

Cara bertakbir adalah dengan ucapan: Allahu Akbar, Allahu Akbar, Laa ilaha illallah, Wallahu Akbar, Allahu Akbar, Walillahil Hamd.

2- Menunaikan haji

Amalan yang utama di bulan Zulhijjah ini adalah haji. Untuk para wanita, berhaji itu lebih afdal daripada berjihad. Lebih-lebih lagi jika hajinya adalah haji mabrur, itu bahkan boleh mengalahkan jihad. [Ibnu Rajab al-Hanbali, Lathoif Al Ma’arif (hal. 463-464)]

Dari ‘Aisyah -ummul Mukminin- radhiallahu ‘anha, dia berkata:

يَا رَسُولَ اللَّهِ ، نَرَى الْجِهَادَ أَفْضَلَ الْعَمَلِ ، أَفَلاَ نُجَاهِدُ قَالَ : لاَ ، لَكِنَّ أَفْضَلَ الْجِهَادِ حَجٌّ مَبْرُورٌ

Wahai Rasulullah, kami memandang bahawa jihad adalah amalan yang paling afdal. Apakah kami harus berjihad?” Rasulullah sallallaahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Tidak. Jihad yang paling utama adalah haji mabrur”. (Riwayat Al-Bukhari no. 1520)

3- Disunnahkan puasa awal Zulhijjah

Yang lebih utama dari sepuluh pertama Zulhijjah ialah puasa Arafah pada 9 Zulhijjah disesuaikan dengan hilal di negeri masing-masing tidak mesti sesuai dengan wukuf di Arafah). Begitu pula dianjurkan melakukan puasa sunnah sejak awal Zulhijjah, iaitu 1 – 9 Zulhijjah. Diantara sebab dianjurkan berpuasa karena amalan tersebut ada kekhususan di mana Allah melipatgandakan pahalanya, amalan tersebut hanya untuk Allah dan Dia yang akan membalasnya. Keutamaan tersebut disebutkan dalam hadith berikut:

كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلاَّ الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِى وَأَنَا أَجْزِى بِهِ يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِى

BACA:  Zikir Al-Mathurat Pelindung Dari Sifat Malas & Syaitan

“Setiap amalan kebaikan yang dilakukan oleh manusia akan dilipatgandakan dengan sepuluh kebaikan yang semisal hingga tujuh ratus kali lipat. Allah Ta’ala berfirman (yang artinya), “Kecuali amalan puasa. Amalan puasa tersebut adalah untuk-Ku. Aku sendiri yang akan membalasnya. Disebabkan dia telah meninggalkan syahwat dan makanan karena-Ku…” (Riwayat Muslim no. 1151)

Dalam riwayat lain:

قَالَ اللَّهُ كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ لَهُ إِلاَّ الصِّيَامَ ، فَإِنَّهُ لِى

“Allah Ta’ala berfirman (yang artinya), “Setiap amalan manusia adalah untuknya kecuali puasa. Amalan puasa adalah untuk-Ku”.” (Riwayat Al-Bukhari no. 1904)

Dalil yang menyokong anjuran puasa di 10 hari pertama Zulhijjah adalah hadits dari Hunaidah bin Khalid, dari isterinya, beberapa isteri Nabi sallallahu ‘alaihi wa sallam mengatakan:

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- يَصُومُ تِسْعَ ذِى الْحِجَّةِ وَيَوْمَ عَاشُورَاءَ وَثَلاَثَةَ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْر.

“Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa sallam biasa berpuasa pada sembilan hari awal Zulhijjah, pada hari ‘Asyura’ (10 Muharram), berpuasa tiga hari setiap bulannya (hijriyah), …” (Riwayat Abu Daud no. 2437. Syaikh Al Albani menilai hadith ini sahih)

Di antara sahabat yang mengamalkan puasa selama sembilan hari awal Zulhijjah adalah ‘Abdullah bin ‘Umar/ Ibnu Umar -radiallahu ‘anhuma-. Ulama lain seperti Al-Hasan Al-Basri, Ibnu Sirin dan Qatadah juga menyebutkan keutamaan berpuasa pada hari-hari tersebut. Inilah yang menjadi pendapat majoriti ulama. ( Lathoif Al Ma’arif, hal. 461)

Amalan soleh di awal Zulhijjah tidak hanya terbatas dengan amalan di atas. Namun tiga amalan penting ini yang boleh da digalakkan untuk diamalkan.

Kredit: Syaikh Muhammad Abduh Tuasikal
Editor: Wadi
Sakan 27, Jami’ah Malik Su’ud, Riyadh, KSA, 1 Zulhijjah 1433 H

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel