≡ Menu

Betulkah Meninggal Pada Hari Jumaat Terlepas Dari azab Kubur

Mungkin anda pernah dimomokkan dengan salah satu tanda kematian yang husnul khatimah ialah apabila seseorang itu meninggal pada hari Jumaat.

Yang paling ketara adalah apabila ada yang menambah bahawa, jika meninggal pada hari Jumaat, maka terlepas baginya seksaan kubur sehingga dibangkitkan semula untuk hari perbicaraan di Padang Mahsyar kelak.

Ramai di kalangan kita yang menggunakan ayat tersebut sebagai salah satu hujah bahawa pada hari Jumaat akan terlepas segala seksaan kubur dan akhirat serta dijadikan hari untuk ahli kubur berehat terutamanya buat mereka yang sedang diseksa.

Malah, pelbagai lagi momokan seperti ini untuk membuktikan kekuasaan Allah dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, adakah benar perkara yang disampaikan dan yang sering kita dengar ini? Jika ia sesuatu yang tidak sahih, mengapa ia sering digunakan secara meluas?

Kambing Aqiqah Murah Indonesia

مَن ماتَ يومَ الجُمعةِ أو ليلةَ الجمعةِ وُقِيَ فِتنةَ القبرِ

Maksud: “Sesiapa yang (muslim) meninggal pada hari Jumaat atau malam Jumaat, akan dibebaskan oleh Allah dari fitnah kubur.” (Hadis Riwayat Tirmidzi)

Ini merupakan antara hadis yang sering didengar. Walau bagaimanapun, menurut Syeikh Syu’aib al-Arnout mengatakan bahawa hadis ini adalah daif, iaitu lemah dan tiada dalil yang kuat untuk menyokong hadis ini.

Menurut perbahasan ulama’ lain seperti Abu Isa, Imam Ibnu Hajar Al-Athqolani dan Imam Al-Albani mengatakan bahawa hadis ini daif dan gharib kerana sanadnya adalah tidak bersambung. Maka, tiada dalil dan sanad yang khusus untuk membuktikan bahawa ia adalah kata-kata dari Nabi SAW.

BACA:  Amalkan 3 Perbuatan Ini Supaya Kita Lebih Dekat Dengan Allah SWT

Walau bagaimanapun, ke atas mereka yang mati dalam keadaan Islam dan beriman serta bukan dalam keadaan maksiat, maka ia dikurniakan sebagai mati dalam pengakhiran yang baik, iaitu Husnul Khatimah.

Rasulullah SAW diriwayatkan wafat pada hari Isnin. Jika meninggal pada hari Jumaat akan dilepaskan daripada azab kubur, maka mengapa Allah SWT tidak mengambil insan-insan istimewa ini pada hari tersebut?

Hal ini dapat disimpulkan bahawa, meninggal tidak kiralah pada hari dan waktu apa, namun jika amalan solehnya mampu membantu mereka daripada terkena azab kubur, maka itulah yang akan membantunya daripada diseksa dan bukan hari-hari tertentu.

Malah, Allah tidak akan sewenang-wenangnya melepaskan atau menimpakan azab kepada seseorang di alam akhirat, kerana alam tersebut merupakan alam pengadilan yang cukup sempurna dan adil yang tiada seorang pun yang boleh terlepas darinya.

Oleh itu, rebutlah Husnul Khatimah dengan memperbanyakkan amalan soleh sama ada kepadaNya dan juga kepada sekalian makhluk, kerana itu yang akan membantu kita di akhirat kelak.

Wallahu a’lam.

 

Sumber: tzkrh.com 

Kambing Aqiqah Murah Indonesia
Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel