Ibadah, Tazkirah

Waktu solat menurut Al-Quran dan Sains

masjid_wilayah

Solat menjadi Ibadah utama seorang muslim, kewajipan solat ini menjadi salah satu cara untuk berkomunikasi langsung seorang hamba dengan Tuhannya. Banyak hikmah di dapati berkaitan perintah solat ini. Baik secara kesihatan, psikologi, sains, dan masih banyak lagi hikmah yang lain. Salah satu hikmah diperintahkan solat sebanyak 5 (lima) waktu. Rahsia ini terungkap berdasar beberapa kajian dan pengamatan para ahli di bidangnya.

Perpindahan waktu adalah bahagian dari kekuasaan Allah swt yang mempunyai hikmah dan kekhususan pada masing-masing. Setiap peralihan waktu solat, sebenarnya bersamaan dengan terjadinya perubahan tenaga alam yang boleh diukur dan dapat dirasakan melalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing lagi bagi mereka yang akrab dengan dunia fotografi.

WAKTU SUBUH

Pada waktu ini, alam berada dalam spektrum warna biru muda yang bersesuaian dengan frekuensi tiroid (kelenjar gondok). Dalam fisiologi, tiroid mempunyai pengaruh terhadap sistem metabolisme tubuh manusia. Warna biru muda juga mempunyai rahsia tersendiri berkaitan dengan rezeki dan cara berkomunikasi. Mereka yang masih tertidur pulas pada waktu Subuh akan menghadapi masalah rezeki dan komunikasi. Hal ini terjadi kerana tiroid tidak dapat menyerap tenaga biru muda di alam ketika ruh dan jasad masih tertidur. Pada saat Azan Subuh berkumandang, tenaga alam ini berada pada tingkatan optimum. Tenaga inilah yang kemudian diserap oleh tubuh kita terutama pada waktu ruku ‘dan sujud.

WAKTU ZOHOR

Warna alam menguning dan berpengaruh terhadap perut dan sstem pencernaan manusia secara keseluruhan. Warna ini juga mempunyai pengaruh terhadap hati. Di samping itu warna kuning ini juga mempunyai rahsia yang berkaitan dengan keceriaan seseorang. Jadi bagi mereka yang selalu ketinggalan atau melewatkan solat Zuhur berulang-ulang kali, akan menghadapi masalah dalam system penghadaman serta berkurang keceriaanya.

BACA:  Cerita Lapar, Roti Canai dan Zakat

WAKTU ASAR

Warna alam berubah menjadi oren. Hal ini mempunyai pengaruh yang cukup signifikan terhadap keadaan prostate, uretus, ovary, testis dan sistem pembiakan secara keseluruhan. Warna oren di alam juga boleh mempengaruhi kreativiti seseorang. Orang yang kerap tertinggal waktu Asar akan menurun daya kreativitinya. Di samping itu, organ-organ pembiakan juga akan kehilangan tenaga positif dari warna alam tersebut.

MENJELANG MAGHRIB

Warna alam berubah menjadi merah. Pada waktu ini kita kerap mendengar nasihat orang-orang tua agar kita tidak berada di luar rumah. Nasihat tersebut ada benarnya, kerana pada saat Maghrib tiba, spectrum warna alam selaras dengan frekuensi jin dan iblis. Pada waktu ini jin dan iblis amat bertenaga kerana mereka bergema atau ikut bergetar dengan warna alam. Mereka yang sedang dalam perjalanan sebaiknya berhenti sejenak dan mengerjakan solat Maghrib terlebih dahulu. Hal ini lebih baik dan lebih selamat kerana pada waktu ini, banyak interferns atau tumpang tindihnya dua atau lebih gelombang yang berfrekuensi sama atau hampir sama dan boleh menimbulkan fatamorgana yang boleh merosakkan penglihatan kita.

KETIKA WAKTU ISYA’

Alam berubah menjadi nila dan selanjutnya menjadi gelap. Waktu Isya ‘menyimpan rahsia ketenteraman dan kedamaian yang frekuensinya sesuai dengan sisitem kawalan otak. Mereka yang kerap ketinggalan waktu Isya ‘akan sering merasa gelisah. Ketika alam mulai diselimuti kegelapan, kita dianjurkan untuk merehatkan tubuh ini. Dengan tidur di waktu tersebut, keadaan jiwa kita berada pada gelombang Delta dengan frekuensi di bawah 4 Hz dan seluruh sistem tubuh memasuki waktu rehat. Selepas tengah malam, alam mula bersinar kembali dengan warna-warna putih, merah jambu, dan kemudian ungu. Perubahan warna ini selaras dengan frekuensi kelenjar Pineal (otak kecil), kelenjar Pituitary (bawah otak), thalamus, dan hypothalamus. Maka kita sepatutnya bangun dari tidur, dan pada waktu-waktu ini kita mengerjakan solat malam. Wallahu ‘alam Bishowwab. (Aneka Sains)

BACA:  Hukum Ziarah Kubur Pada Hari Raya

Detik Islam

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

4 Comments

  1. Subhanalah. itulah kuasa alah s.w.t segala yang diciptanya mempunyai hikmah yang tersendiri. semoga artikel ini memberi pengajaran kepada kita untuk sentiasa mengabdikan diri padanya setiap waktu.

  2. Fenomena alam (astronomy, astrophysic dsb) menunjukkan 5 waktu solat yang dimaksudkan berbanding beberapa ajaran sonsang yang tiada kemahiran dalam ilmu yang berkenanaan.
    Walaubagaimana pun, fakta sains fisologi (tubuh manusia) dengan fenomena alam tersebut memerlukan kajian saintifik sebelum ia dapat dikaitkan. Selain itu dunia adalah bulat, berputar pada paksi mengiring dan beredar mengelilingi Matahari. Oleh itu fenomena alam berlaku dalam pelbagai keadaan yang bergantung kepada musim, lokasi. Dsb. Pastinya fenomena alam ada pengaruh kepada manusia, tetapi ia memerlukan kajian dan tidak wajar disemberonokan semata2 untuk membuktikan sesuau itu benar. Walau pun ia benar ia perlukan kajian berstruktur yg terbukti.

  3. masyaallah..sungguh menakjubkan sekali apa yg allah buat…sesungguhnya apa yg allah lakukan dan menyuruh kita berbuat sesuatu merupakan benda yg terbaik untuk kita…kita banyak berkata ada hikmah di sebaliknya,tapi kita tak bersungguh2 untuk mencari apa hikmah yg allah nak beritahu kepada kita…hikmah alllah tersangat banyak..tapi kalau kita sekadar tahu satu dua sudah bermakna buat kita…alhamdulillah…very2 good info..nila antara hikmah menunaikan solat 5 kali sehari dan di awla waktu….semoga kita dapat amalkannya…

  4. Islam dan sains tak dapat di pisahkan, sesat jika sains di pisahkan dari islam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *