Nasihat

Usah undang bala Allah bila sambut tahun baru

ISLAM tidak menegah acara sambutan tahun baru asalkan aktiviti sambutan yang dilakukan tidak bercanggah dengan syariat Islam. Ironinya, amat mendu-kacitakan sambutan tahun baru kebanyakannya bercanggah dengan syariat Islam dan budaya Melayu. Banyak acara hiburan, tari menari, percampuran bebas lelaki perempuan, minum arak dan keriangan mengasyikkan.

Fenomena ini perlu dibendung, bukan saja masa sambutan, bahkan pada bila-bila masa. Islam mementingkan hidup berlandaskan syariat untuk mencegah perkara buruk.

Muda mudi kita terikut-ikut dengan budaya masyarakat lain yang berpunca daripada kelemahan pegangan akidah. Pengaruh asing yang masuk melalui media massa dan pengalaman hidup di luar negara, serta kegagalan menanam kefahaman agama menjadi punca keruntuhan moral anak muda yang semakin parah.

Dan syaitan bermaksud menyesatkan manusia dengan sesat yang sejauh-jauhnya. – Surah an-Nisa, Ayat 60)

Syaitan sentiasa mengambil kesempatan menyesatkan manusia dengan pelbagai cara, termasuk aktiviti seperti sambutan tahunan itu. Tugas syaitan menjadi mudah kerana ‘budaya’ dan ‘kebiasaan’ diamalkan setiap tahun menjadi ikutan tanpa syaitan perlu berkerja keras memujuk manusia melakukan kejahatan dan dosa.

Syaitan mahu menyesatkan seseorang dengan kesesatan yang paling berat. Sebab itu setiap kejahatan yang dilakukan akan berulang dan ditambah pula dengan kesalahan lain. Manusia yang tunduk dengan hasutan syaitan merasa bangga melakukan kejahatan dengan alasan untuk rasa gembira.

Firman Allah bermaksud: “Dan syaitan bermaksud menyesatkan manusia dengan sesat yang sejauh-jauhnya.” – (Surah an-Nisa, ayat 60)

Hanya orang benar-benar beriman dan bertakwa mampu menangkis segala serangan dan hasutan syaitan biarpun tidak melihat di mana syaitan itu berada. Hidup dalam era moden ini mendedahkan manusia dengan jerat syaitan yang sesuai dengan budaya hidup diamalkan masyarakat lain.

BACA:  Qaryah Ramadan dinobat panorama terbaik Asia Pasifik

Kejatuhan sesebuah bangsa dan negara berpunca daripada musnahnya nilai murni dalam amalan hidup rakyatnya. Masalah ini akan menjadi parah jika pencegahan dan pemulihan awal tidak dilakukan segera.

Sambutan tahun baru hendaklah dilakukan dengan menerima hakikat bahawa kita telah memasuki satu tempoh fasa baru yang memerlukan semangat, iltizam dan cita-cita untuk menghadapinya.

Orang Islam perlu menyambut tahun baru dengan identiti yang membanggakan. Jauhkan diri daripada terikut-ikut dengan sambutan yang dilakukan oleh penganut agama lain. Sabda Rasulullah bermaksud: “Bahawa sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka dia dalam kalangan mereka” (Hadis riwayat Abu Daud).

Harapnya kita semua termasuk dalam golongan yang beruntung di dunia dan akhirat. Masa yang berlalu dipenuhi dengan amal kebaikan dan masa bakal ditempuh pula dirancang untuk diisi dengan amalan yang lebih baik berbanding sebelumnya.

Allah memberi peringatan agar mementingkan masa. Maksud firman Allah: “Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh serta mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan sabar.” – (Surah al-Ashr, ayat 1 hingga 3)

Tahun baru sepatutnya dijadikan sebagai kayu pengukur kepada apa yang sudah dilalui sepanjang setahun. Berdasarkan apa yang berlaku sepanjang tahun, mudahlah untuk merancang sesuatu lebih baik untuk tahun seterusnya.

Berusaha mengubah kepada lebih baik perlu menjadi matlamat Muslim setiap masa. Sesiapa yang hidupnya hari ini tidak berubah menjadi lebih baik daripada semalam, bermakna telah mempersia-siakan peluang hidup pada hari sebelumnya.

Namun, azam baik tidak seharusnya ditunggu hanya apabila sambutan tahun baru. Setiap masa kita dituntut untuk melakukan sesuatu yang lebih baik berbanding sebelumnya. Jika sudah melakukan kesilapan, segera memperbaikinya.

BACA:  Suami tak boleh paksa isteri keluar kerja

Sekiranya ia membabitkan dosa, sebaik menyedarinya hendaklah terus bertaubat yang menjadi lambang atau tanda tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu. Salah satu tanda taubat ialah berazam meninggalkan amalan buruk dan beralih melakukan perbuatan baik.

Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Sesungguhnya orang mukmin apabila melakukan dosa bererti ia membuat noda dengan sebuah titik hitam di dalam hatinya. Apabila ia bertaubat, meninggalkan perbuatannya, dan memohon ampun kepada Allah, maka hatinya jernih kembali. Tetapi apabila ia menambah dosanya, maka bertambahlah titik hitam itu hingga menutupi seluruh hatinya.” – (Hadis Riwayat Ahmad)

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

6 Comments

  1. Tahun baru masihi kalau tak sambut pun take

  2. Entahlah… Dari tahun ke tahun tetap perayaan tahun baru seperti ini.. Pesta kembang dan hiruk pikuk suara petasan… Apakah ini budaya yg akan dibawa sampai kiamat kelak?? ENTAHLAH.

  3. Tahun baru masihi ni tak perlu disambut. Membuang masa je.

  4. aufar-travelhajiumrah.blogspot.com

    tahun baru dalam islam hanya 1 yaitu 1 Muharram, hendaklah dipahami pada semua umat terutama yang baru beranjak remaja

  5. Tanpa pendidikan Islam sejak di alam rahim….ke alam dunia manusia tidak mampu menangkis segala serangan halus yang dilancarkan oleh bala tentera Iblis-syaitan yang akan menyesatkan manusia hingga hari kiamat untuk bersama-sama menghuni neraka. Dengan senjata utama NAFSU Iblis-syaitan mudah mencapai misi-visi malah pengaruh pelbagai rencam budaya masyarakat lain menyumbangkan. Ingatlah hanya yang diberi HIDAYAH yang mampu menzahirkan apa yang tersirat kerana hamba Allah Swt itu mempunyai HATI BERSIH memudahkan menerima ilham perantaraan para MALAIKAT yang sentiasa berada disamping manusia untuk mencatitkan segala amalan BAIK-JAHAT yang dilakukan.

  6. Salam..mnta maaf cakap yg pahit sikit..adalah lebih baik diubah sikit isi kandungan karangan ni sbb bnyk salah faham di situ..cuba rujuk kitab2 ulama..majoriti ulama berpendapat bahawa menyambut tahun baru masihi adalah HARAM..perkara ni dah lama diperkatakan ulama, cuma mungkin kita tidak terdedah dgn fatwa2 penting ni..harap ada pihak pertimbang..takut anak2 muda kita yg tidak faham agama terus mengatakan bahawa inilah Islam..wallahua’lam..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *