Perkahwinan

Urusan kahwin patut dipermudah

Pada suatu ketika seorang perempuan datang berjumpa Nabi Muhammad SAW seraya berkata: “Wahai Rasulullah! Aku telah datang untuk menyerahkan diriku kepadamu. Lalu Nabi SAW memandang kepadanya sambil mendongak kepadanya dan memerhatikan dengan teliti kemudian Baginda mengangguk-anggukkan kepalanya.

Apabila perempuan itu mendapati Nabi Muhammad SAW diam tanpa memberi keputusan, perempuan itu segera duduk, lalu bangunlah seorang sahabat dan berkata: “Wahai Rasulullah! Sekiranya kamu tidak ingin mengahwininya, maka kahwinkanlah aku dengannya.”

Mas kahwin

Nabi SAW segera bertanya: “Adakah engkau memiliki sesuatu yang boleh dijadikan mas kahwin. Sahabat menjawab: Tidak ada! Nabi SAW bersabda: Pulanglah menemui keluargamu mencari sesuatu yang boleh dijadikan mas kahwin.”

Lantas sahabat itu pulang, kemudian beliau kembali menemui Nabi SAW dan berkata: “Demi Allah! Aku tidak menjumpai apa-apa pun yang boleh dijadikan mas kahwin. Maka Nabi SAW bersabda lagi: Carilah walaupun sebentuk cincin besi.”

Lalu sahabat itu pulang dan datang kembali serta berkata: “Wahai Rasulullah! Demi Allah aku tidak menjumpai apa-apa walaupun sebentuk cincin besi tetapi aku hanya memiliki kainku ini iaitu kain yang hanya boleh menutupi bahagian bawah badannya.” (Sahabat ini tidak mempunyai pakaian yang menutup bahagian atas badan).

Nabi SAW bersabda: “Apa yang engkau boleh buat dengan kain engkau itu, sekiranya engkau memakai kain itu. Perempuan itu tidak dapat memakainya walaupun sedikit. Apabila dia memakai kain itu engkau tidak mempunyai apa-apa untuk dipakai.”
Sahabat itu duduk sehinggalah sekian lama kemudian bangun. Nabi SAW memandang kepadanya seterusnya dia beredar dari situ. Setelah itu Baginda SAW memerintahkan supaya dia dipanggil.

Apabila sahabat itu sampai, Nabi SAW bertanya: “Apakah yang engkau miliki daripada al-Quran?”

BACA:  Tanggungjawab terhadap anak

Sahabat itu menjawab: “Aku hafaz surah itu dan surah ini. Sahabat berkenaan menghitungnya, Nabi SAW bersabda lagi: Adakah engkau membacanya secara hafalan? Sahabat tersebut menjawab: Ya! Nabi SAW bersabda: Pergilah! Engkau telah memilikinya bermaskahwinkan ayat atau surah al-Quran yang engkau hafaz.”

Perkahwinan adalah suatu ibadat dan sunnah Rasulullah SAW yang juga penyelesaian terbaik terhadap tuntutan fitrah manusia di samping mengatasi masalah sosial dalam masyarakat. Orang yang berkahwin dapat mengatur kehidupan yang baik, sempurna dan penuh bertanggungjawab.

Firman Allah SWT bermaksud: “Antara tanda kekuasaan-Nya ialah Dia (Allah) menciptakan pasangan (jodoh) bagi kamu daripada (makhluk) jenis kamu sendiri, agar kamu cenderung kepadanya dan merasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan rasa kasih sayang di antara kamu. Sesungguhnya dalam hal itu terdapat tanda-tanda kekuasaan-Nya bagi orang yang berfikir.” (Surah al-Rum, ayat 21)

Perbanyakkan puasa sunat jika tak mampu berkahwin

Islam menggalakkan umatnya yang tidak mempunyai kemampuan berkahwin memperbanyakkan puasa sunat sebagai cara mengawal nafsu.

Sabda Nabi SAW: “Wahai golongan pemuda! Sesiapa daripada kalangan kamu yang mempunyai kemampuan, maka nikahlah. Sesungguhnya dengan pernikahan itu akan menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan. Sesiapa yang tidak mampu maka berpuasalah kerana ia mampu mengekang/mengawal syahwat.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Pada dasarnya, hukum perkahwinan yang ditetapkan Islam adalah wajib kepada mereka yang berkemampuan dan mempunyai nafsu yang kuat sehingga boleh menjerumuskan ke lembah maksiat.

Menurut pandangan Imam al-Nawawi dan Imam al-Shafie, golongan pemuda yang sudah baligh dan belum mencapai usia 30 tahun, kebiasaannya mempunyai nafsu yang tinggi, semangat yang kuat, tenaga yang berlebihan dan ingin mencuba pelbagai perkara.

Maka sewajarnya, mereka yang berusia sebegini diberi perhatian agar segera dan dipermudahkan urusan perkahwinan bagi mengelak perkara yang tidak elok dan seharusnya diingati bahawa dasar hukum perkahwinan yang ditetapkan Islam adalah tidak membebankan kepada sesiapa pun.

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

6 Comments

 1. Askm,
  Pada zaman nabi dan para sahabat budaya munakahat ini begini indah dipraktikan kerana golongan para sahabat nabi memiliki hati yang bersih bukan kerana manusia dan dunia tetapi mencari keredhaan Allah swt semata-mata. Maka Allah swt permudahkan hajat murni dan ikhlas hati mereka samada wanita atau teruna….

  Persoalan kini mampukah kita umat akhir zaman ini mengamalkan budaya serta tatacara nabi saw ini…..tepuk dada tanpa iman kita semua. Malah budaya materialistik serta ketirisan iman yang semakin terhakis amat payah masyarakat Islam hari ini khusus di Malaysia ini mengamalkan budaya ini. Kalau tak ada kereta, rumah, kerjaya yang hebat amat payahlah si lelaki berkahwin…Belum lagi persoalan jemputan, lokasi atau jamuan…kalau tak ada kurang 50k keatas sampai ke tua si lelaki tak kahwin….Bukan menyalah sesiapa atau masyarakat setempat….dah menjadi darah daging yang amat sukar dihapuskan

  1. Betul pandangan tuan, Sesetengah masyarakat melayu tidak mengikut sunnah Nabi dan ajaran Islam sepenuhnya kerana jahil……tentang Islam.

 2. Assalamualaikum,
  Bagaimana sekiranya perempuan itu yang berkehendakan untuk bernikah tetapi tiada lelaki yang meminangnya. Adakah p`mpuan itu perlu beritahu lelaki tersbut hasrat dia..tetapi bgaimana kalau si lelaki menolak.
  Mohon beri pendapat.
  Terima kasih.

  1. Asyraf Shopping Centre

   itu bukanlah suatu masalah…. kerana itu lebih bermaruah kerana perempuan tersebut telah berikhtiar dan menyatakan hasrat walaupun ditolak… dengan itu kesimpulannye adalah itu bukannye jodoh anda… begitu juga spt lelaki yg menyatakan hasrat tetapi ditolak…. oleh itu sebelum berbuat sesuatu keputusan atau tindakan pastikan telah istikharah kerana itu juga adalah cara utk mendapatkan jawapan sebenar dr ALLAH… dengan itu insyaALLAH takkan berlaku segala perkara yg tk diingini…

 3. Adat dan budaya masih menebal dlm masyarakat melayu…perkara sunat dibesar2kan perkara wajib diremehkan…

 4. Ibnu Amin Razip al-Bayani

  جَزَاكَ اللهُ خَيْرًا

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *