Ibadah

Solat Jamak dan Qasar untuk orang musafir

Bagi orang musafir, Qasar atau menyingkatkan sembahyang, maka telah diberikan kemudahan pada salah satu dari sembahyang-sembahyang yang berikut, iaitu: (1) Zohor, (2) Asar dan (3) Isya’ dengan melakukan hanya dua rakaat saja (ganti empat).

Dalam menentukan keadaannya sebagai seorang musafir, dikira dari ia meninggalkan bangunan-bangunan negeri tersebut.

Adapun Jamak atau menghimpunkan sembahyang, maka ia berlaku antara sembahyang-sembahyang zohor dan asar dalam salah satu waktu-waktu; keduanya, juga maghrib dan isya’ dalam salah satu waktu-waktu keduanya.

[Jamak bila didahulukan sembahyang yang empunya waktu dinamakan Jamak Taqdim iaitu asar atau isya’ ditunaikan dalam waktu zohor atau maghrib. Dan bila dikemudiankan dinamakan Jamak Ta’khir iaitu zohor atau maghrib ditunaikan dalam waktu asar atau isya’. Masing-masing ada syarat-syaratnya yang tertentu – pent.]

Kemudahan ini diberikan dalam pelayaran yang panjang (jauh) dan mubah (tidak haram). Melakukan jamak dalam pelayaran yang dekat, ada dua pendapat antara para alim ulama; ada yang membolehkan dan ada yang tidak membolehkan.

Andaikata seorang musafir itu menghimpunkan sembahyang zohor dan asar dalam waktu zohor, yakni Jamak Taqdim, maka hendaklah ia meniatkan menghimpunkan antara zohor dan asar dalam sembahyang yang pertama (zohor) sebelum ia selesai (memberi salam) sembahyang zohor.

[Maksud niat jamak itu, mestilah ditunaikan bermula dari berniat untuk bersembahyang zohor dan seterusnya, sehingga sebelum ia bersalam dari sembahyang zohor, niat jamak itu mesti diniatkan dalam hatinya. Sesudah salam tidak boleh berniat lagi, dan jika tiada berniat tidak boleh pula menghimpunkan (jamak) sembahyang-sembahyang itu, bahkan asar mestilah ditunaikan dalam masanya – pent.]

Untuk sembahyang zohornya ia berazan dan beriqamat. Sehabis menyelesaikan sembahyang zohor dan ketika hendak bersembahyang asar, dia hanya beriqamat saja (tanpa azan lagi).

BACA:  6 Amalan Utama di Awal Bulan Zulhijjah

Jika ia mengemudiankan zohor kepada waktu asar, maka caranya samalah seperti cara ia mendahulukan asar kepada zohor. Hanya perbezaannya ialah bahawa berniat untuk menjamak itu hendaklah diniatkan pada waktu yang pertama.

Bimbingan Mukminin

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

10 Comments

 1. Alhamdullillah.. semoga perkongsian ilmu secara maya di berkati Allah swt jua

  1. fasha sandha insaf

   bolehlah diamalkan dengan niat dan cara yang betul lepas ni..in shaa Allah

   my recent post…PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN JIKA TERLANJUR

 2. Assalamualaikum ustaz/ustazah,
  adakah kalau kita membuat jama’ takhir iaitu kita menghimpunkan solat zohor dan asar didalam waktu asar….. kita kena mendahulukan/mengerjakan solat asar dulu atau mengikut tertib yang mana mendahulukan /mengerjakan solat zohor diikuti solat asar…..

  1. klo jamak takhir,,zohor dan asar,,kerjakan asar dahulu bru zohor..

 3. Solat Jamak ini dah lama saya amalkan ketika pulang ke kg halaman. Sungguh islam itu indah dan tidak sesekali menyusahkan umatnya.

  1. Assalamualaikum..apakah niat tuk jamak sembahyang zohor & asar? berapa rakaatkah semuanya kalau kita jamak kedua2 waktu ini?

 4. Razani Bin Ramlee

  Bagaimana utk jamak solat jumaat dgn asar adakah ianya boleh atau tidak?

  1. assalamualaikum..
   boleh jamak solat jumaat dgan asar. saudara boleh rujuk link ni. http://www.youtube.com/watch?v=6dWrhtaugQg
   =)

 5. Bolehkah berjemaah dengan imam yg solat biasa sekiranya berniat jamak.. Dan solat itu tidak boleh diqasarkan sekiranya berjemaah?

 6. nice your website 01855319033

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *