Keluarga

Semasa Proses Perkembangan Kanak-kanak, Mana Satu Nak Dimulakan Dulu Diantara Bercakap, Membaca dan Menulis?

Di antara membaca,bercakap dan menulis,mana satu nak dimulakan dulu?

1. Bercakap.

Usia KRITIKAL : 0-2 tahun.

Inilah elemen paling penting dlm kehidupan seorang manusia. Bercakap penting utk kita berkomunikasi tentang pemikiran dan perasaan kita supaya org sekeliling tahu apa yg hendak kita sampaikan supaya tiada salah faham.

Mulakan sejak anak anda baru saja menjengah keluar melihat dunia,iaitu dlm masa 24 jam selepas dilahirkan. Greet anak,bagi salam… say ‘hi’,cium…. peluk,cakap apa saja nak cakap. Sembang saja. Memang nampak mcm tak betul sikit bila duduk dekat ward,kita sorang2 dok sembang sambil bagi eye contact kat baby. Tapi itulah benda pertama kena buat sejak anak kita lahir. Dan konsistenlah bercakap dengan mereka sehingga mereka meningkat usia,nak2 dlm dua tahun pertama.

Seringkali saya tanya pada parents,’anak sudah boleh bercakap atau belum?’ Kebanyakannya jawab ‘dah,ada cakap… ABC,123 tu semua dia kenal. Huruf jawi pun.’ Saya cakap,itu bukan bercakap. Mana sama bercakap dengan mengenal huruf tu semua!

Bercakap adalah berkomunikasi. Kena ada eye contact,kena ada anak menjawab balik pertanyaan,sahut panggilan nama dari mak ayah,memanggil,bukan menyebut saja.

Pernah semasa anak saya admit di hospital,ada seorang ibu ‘bercakap’ dengan anaknya yg setahun 6 bulan dalam keadaan mengeja. Kuat pulak tu! ‘B.U.K.U… BUKU!’ Agaknya dia target anak dia utk pandai mengeja sambil dapat bercakap. Selebihnya masa,saya lihat anaknya diberi gadget sahaja dan ‘belajar’ melalui gadget. Mengamuk toksah cakaplah. Asal ada yg tak kena je,mengamuk saja anaknya. Bising satu ward dengar!

Rimas saya tengok!
MENGEJA bukan bercakap!
MEMBACA bukan bercakap!
MENGIRA bukan bercakap!

Bercakap kena ada eye contact.
Bercakap kena ada persefahaman di antara dua pihak.
Bercakap kena ada ekspresi dan intonasinya.
Bercakap adalah komunikasi,ada org yg mendengar,ada org yg membalas balik.
Bercakap kena ada peniruan,baik meniru dari segi gaya atau bunyi bunyian.

BACA:  Wanita Boleh Menjadi Lembut Dan Boleh Berubah Menjadi Keras

Pemberian gadget dan belajar di usia ini?
Kalau boleh,elakkan!

2. Menconteng & Melukis

Usia KRITIKAL: 1-3 tahun.
Penting utk anak anda belajar memegang pensel atau crayon atau berus lukisan yg besar pada ketika ini utk sesi menconteng.

Kalau risau anak conteng dinding,belikan kertas mahjong besar2,tampal kat dinding rumah. Kalau ada bajet lebih,catkan dinding dengan cat mudah padam. Kalau susah sangat nak buat,redha je la dinding rumah kena conteng.

Menconteng membantu anak mengekspresikan mindanya.
Menconteng membantu anak menguatkan otot tangan.
Menconteng ada elemen visual perceptual (ni bab lain).
Menconteng mewujudkan midline crossing abilities.
Menconteng membantu pembentukan jari memegang pensel (pencil grip).

Tak kesah nak conteng kat mana. Atas kertas,atas lantai,dekat dinding,buku… kita dah dewasa ni,tolonglah fikirkan cara terbaik utk menggalakkan anak2 menconteng. Ikutlah masing2 nak kawal hati dan perasaan tengok rumah bersepah ke apa ke…. yg penting,fikirkan cara!

Boleh wujudkan elemen menconteng atas pasir,atas tanah,guna batu… guna ranting kayu… tak kesah apa pun,asal anak boleh conteng.

Waktu usia ni,janganlah force anak utk menulis sangat. Asyik2 nak suruh tulis ABC,nombor,huruf jawi…

Ajarlah anak MELUKIS selepas MENCONTENG.
Lukislah bentuk2 yg ada di sekeliling kita.
Lukislah haiwan,tumbuhan,rumah,atau apa saja.
Layankan anak melukis.
Gunalah water colour,crayon atau apa saja alatan melukis.
Tak rugi spend duit beli benda2 ni semua. Tak rugi!

3. Mewarna.

Usia KRITIKAL: 1-3 tahun.
Ajarlah warna di usia ini.
Aktiviti mewarna membantu anak2 membentuk garisan lurus,menegak,menyerong,membulat dan sebagainya.

Warna lukisan yg diwarnakan biarlah padan dengan usia anak.
Janganlah disuruh mewarna lukisan yg complex. Kalau boleh,elakkan mewarna lukisan yg di dalam gadget.

BACA:  “Ayah, Tolonglah Berhenti Merokok!”

Mewarna di dalam gadget tidak membawa apa2 makna kepada otot tangan. Mcm mana nak develop motor memory terhadap garisan?

Di usia ini,tak payahlah risau kalau anak2 masih lagi tak pandai warna dlm garisan. Masih lagi warna terkeluar garisan itu biasa. Tiada masalah. Yg penting,dia tahu nak warna kat mana.

Wujudkan konsep mewarna seawal mungkin. Tak payah tunggu sampai masuk sekolah baru nak mewarna.
Tak payah bawak pergi mall,mewarna kat bahagian2 yg ada lukisan2 utk diwarnakan,lepas tu kena bayar. Baik warna kat rumah je. Lebih baik kita lukis gambar kita satu family,suruh anak usia ni warnakan. Simple. Menjimatkan yg amat.

4. Menulis dan membaca.

Usia KRITIKAL menulis: 4 tahun
Usia PERMULAAN mengenal huruf dan nombor: 4 tahun
Usia Permulaan membaca: 5 tahun ke atas.
Usia yg dikira LEWAT utk boleh membaca: 11 tahun.

Logically,bila anak dah belajar garisan yg banyak2 melalui menconteng dan mewarna,persiapkanlah dirinya utk menulis. Waktu nilah baru senang nak tulis huruf dan nombor walaupun mereka BELUM KENAL huruf dan nombor lagi. Tiada masalah.

Boleh ajar menulis di satu sesi,kemudian ajar mengenal huruf di sesi yg kemudiannya…. pada USIA 4 TAHUN! Ini usia yg paling awal! Belum terlewat lagi.

Tak perlu risau kerana once anak dan belajar huruf,bunyi2 huruf… mulakan ke arah membaca pada usia 5 tahun.

Jika kita follow semua proses ni secara berperingkat,insyaAllah anak tiada masalah! Tak payah risau sangat.

Kalau kita ‘terbalikkan’ semua proses ni,akan ada akibatnya kerana telah melanggar fitrah perkembangan seorang manusia.

Kalau terasa ada kesannya,jangan segan nak bawa jumpa therapist utk betulkan masalah yg ada.

Sekian.

 

Sumber: Shazwana Hanafi

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *