Keluarga, Lifestyle, Nasihat

Rezeki Bocor Bila Ibu Bapa Pentingkan Diri

Rezeki Bocor Bila Ibu Bapa Selfish

Beli phone harga 3k cakap phone tu keperluan tapi mainan 3 ringgit untuk zuriat sendiri tak boleh alasan nanti anak manja minta mainan selalu.

Kadang kadang Allah turunkan dulu rezeki pada kita untuk uji kita. Bila kita sendiri tidak agihkan rezeki itu sebaiknya maka Allah tarik semula rezeki tu.

Contoh apa yang terjadi pada saya sendiri.

Tahun pertama full time bekerja sendiri dapat rezeki lebih saya beli iphone 6 plus dengan alasan reward diri sebab bisnes yang di buat berhasil.

Selama setahun guna elok je tapi lepas habis waranty penyakit aneh berlaku.

Saya penguna apple tegar dari dulu sebab kagum dengan OS dan ketahanan peranti dari rosak, phone yang lepas-lepas tak pernah rosak pun.

Penyakit aneh berlaku tiba-tiba sampai pakar repair iphone pun cakap tak tahu apa puncanya.

Penyakit aneh tu ialah bateri phone akan rosak setiap 4 bulan. Bateri jadi kembung, phone akan reboot sendiri.

Solution yang ada hanya tukar bateri setiap 4 bulan. Setiap 4 bulan kena keluar duit RM150.

Cukup 10 kali tukar bateri boleh dapat Oppo F7 baru sebab dah bocor RM1500.

Kalau dulu saya tak Selfish konon nak reward diri sendiri, sebaliknya reward anak dan isteri sekali mungkin rezeki tak bocor.

7 Amalan yang saya praktik selepas kebocoran ini supaya jadi peringatan jangan selfish :

1. Sentiasa peluk cium anak-anak sekurang-kurangnya sekali sehari. Boleh buat masa balik kerja atau masa jemput anak dari sekolah.

2. Jauhkan telefon dan kerja lain semasa di rumah dengan anak-anak.

3. Tumpu perhatian dan buat Eye-Contact dengan anak masa anak nak bercakap dengan kita.

BACA:  Disebalik Kenakalan Anak Kecil, Ada Kesedihan Tersembunyi

4. Ubah diri kita jadi budak-budak masa bermain dengan anak-anak.

5. Cipta permainan atau aktiviti yang anak-anak seronok main bersama.

6. Jangan selfish nak ada Me-Time je. Anak-anak tak tahu pun benda tu, walaupun penat jangan abaikan mereka.

7. Bawa mereka ke tempat yang mereka boleh Explore, Learning & Sosial tapi Happy. Contoh play center, kids gym dan play house.

.

Mainan memang sinonim dengan budak, kekang macam mana pun mereka tetap akan teruja, gembira dan kenang budi bila dapat mainan kesukaan mereka.

Sama macam perasaan kita teruja bila dapat phone baru, sayang phone mesti tambah casing dengan screen protector takut phone calar.

Kalau di perhati betul-betul cara kita layan phone sama macam anak kita layan mainan dia.

Bercakap, belai dan bawak tidur mainan kesayangan tu.

Bukan mainan tu topik utama tapi perasaan mereka yang nak di highlight kat sini.

Jika mereka puas gembira maka anda senang puas dengan rezeki yang hadir.

Jika anak tidak puas gembira, rezeki turun setinggi gunung pun ada manusia yang tak pernah puas.

Anak-anak sejak dari dalam kantung ibunya lagi sudah disediakan rezeki untuk mereka, cepat atau lambat sahaja.

Janganlah kita terlalu taksub dengan maslahat mencari rezeki.

Yakinlah bahawa rezeki yang turun pada kita bukan atas usaha kita semata-mata tapi ia adalah pemberian Allah SWT kepada kita untuk disalurkan pada anak dan isteri.

Insyaallah rezeki yang bocor tadi akan di tambah berlipat kali ganda.

Jangan gadaikan akhirat dengan habuan dunia sementara ini, sebaliknya berlaku adil pada anak isteri dan beli mengikut keperluan dan bukan kemahuan kerana itu adalah sunnatullah.

BACA:  Siapa Di Kalangan Keluarga Suami Atau Isteri Yang Menjadi Mahram Kita?

Semoga bermanfaat.

Mohd Fhais
Bapa yang tidak pentingkan diri dalam berkongsi

Like & Share !

P/s : Tolong jangan selfish, sampaikan juga pengajaran ini pada pasangan kita supaya keluarga anda dijauhkan dari kebocoran rezeki.

 

Sumber: Facebook ByRara Kids & Baby 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *