Ibadah

Ramadhan rahmat daripada Allah

SYAABAN baru sahaja meninggalkan kita beberapa hari lalu. Kini giliran tubanya bulan Ramadan iaitu bulan penuh rahmat, keberkatan dan keampunan daripada Allah s.w.t kepada hamba-Nya.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Apabila datangnya Ramadan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup pintu-pintu neraka dan dibelenggu syaitan-syaitan.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Sepanjang bulan mulia ini apakah persediaan yang perlu kita lakukan supaya Ramadan tahun ini menjadi lebih bermakna dari tahun sebelumnya?

Rasulullah bersabda yang bermaksud: “Berapa ramai orang yang berpuasa, mereka tidak mendapat apa-apa daripada puasa mereka kecuali lapar dan dahaga.”

Rujuklah kembali perkara berkaitan dengan puasa seperti adab, rukun, syarat sah serta perkara yang membatalkan puasa. Pastikan juga kesihatan kita berada di tahap paling baik sebelum memulakan ibadah puasa.

Jika kesihatan mengizinkan, sudah pasti ibadah puasa dapat dilaksanakan dengan lebih sempurna. Makanlah makanan yang berkhasiat selain menjaga waktu tidur sebaiknya.

Ramadan juga mengajar kita bersikap murah hati iaitu memberi sumbangan dan sedekah kepada golongan yang kurang bernasib baik.

Ibnu Abbas melaporkan Rasulullah seorang pemurah. Dan Baginda menjadi lebih pemurah ketika Ramadan. (Direkodkan Bukhari)

Terbukti Ramadan adalah madrasah kepada kita untuk melatih, mendidik serta membangunkan diri menjadi insan berdisiplin dalam menjalankan tanggungjawab sebagai khalifah di atas muka bumi ini.

Amalan berpuasa memang terbukti mampu menundukkan nafsu. Diharap proses ‘pengajian’ kita sepanjang Ramadan dapat berjalan sempurna.

Kesempatan berada di dalam bulan penuh berkat itu nanti, ruang masjid kembali bergema dan umat Islam mula berpusu-pusu ke masjid di kawasan masing-masing untuk bersembahyang Tarawih secara berjemaah.

Panduan terbaik untuk kekal ‘cergas’ supaya dapat melaksanakan ibadah sunat seperti solat Tarawih, bertadarus dan amalan sunat di malam harinya adalah tidak makan terlalu banyak ketika berbuka puasa.

BACA:  Keadaan Seseorang Ketika Dalam Kubur

Gunakan sepenuhnya peluang dan tawaran setahun sekali ini untuk melakukan lebih banyak perubahan diri supaya semangat dan roh Ramadan itu kekal dalam jiwa umat Islam.

Rasulullah menegaskan bahawa: “Seandainya manusia mengetahui keistimewaan Ramadan, nescaya mereka ingin supaya sepanjang tahun itu adalah Ramadan.”

Allah berfirman yang bermaksud: “Bulan Ramadan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) Al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan menjelaskan perbezaan antara benar dan salah.” (Surah Al-Baqarah ayat 185)

Persiapan perlu meliputi aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek. Mukmin muttaqin pasti berusaha mencapai matlamat yang dijanjikan Allah dalam Ramadan.

Ketaatan melaksanakannya adalah ta’abbud kepada Allah. Jika ia dilaksanakan dengan penuh keikhlasan dan penghayatan maka kesannya lahirlah individu Muslim yang mempunyai jati diri kental.

Jangan kita tergolong dalam orang yang berpuasa sekadar menjalankan ia sebagai rutin tahunan semata-mata dan tidak memahami fadilat di sebaliknya.

Golongan seperti itu walaupun berpuasa, tetapi hakikatnya mereka hanya mendapat ‘pengalaman’ lapar dan dahaga saja.

Penceramah, Mohd Rani Awang Besar berkata, medan terbaik menanti persiapan Ramadan perlu bermula seawal Rejab lagi kemudian teruskan di dalam Syaaban supaya dapat melangkah ke Ramadan dalam keadaan bersedia.

“Sejak Rejab kita digalakkan berdoa seperti ‘Ya Allah, berkatilah kami pada ketika Rejab dan Syaaban dan sampaikanlah kami ke bulan penuh mulia iaitu Ramadan.’

“Kita ibarat seperti melaksanakan misi pendakian. Di sini, kita memulakan pendakian sejak Rejab dan terus mendaki pada ketika Syaaban dan akhirnya sampai ke kemuncaknya iaitu Ramadan,” katanya.

Beliau berkata Ramadan adalah penghulu bagi segala bulan dan umat Islam perlu melakukan persediaan rapi untuk menghadapinya.

BACA:  Cerita Lapar, Roti Canai dan Zakat

“Orang Islam yang benar-benar faham madrasah Ramadan ini, pastinya mereka tidak melepaskan ia pergi begitu saja. Setiap kali berpeluang menyambut Ramadan mereka pasti menjadi orang paling gembira bagi menyucikan rohani dan jasmani.

“Sebaliknya, bagi golongan munafik mereka merasa sempit dan sudah hati kerana aktiviti mereka terbatas, terpaksa berlapar dahaga dan merasa diri mereka terkongkong,” katanya.

Mohd Rani berkata Ramadan mengingatkan umat Islam erti kesederhanaan dalam meningkatkan ketakwaan terhadap Penciptanya.

“Ramadan adalah bulan kesabaran. Allah menjanjikan balasan syurga kepada mereka yang bersabar.

“Umat Islam perlu sentiasa mengamalkan kesederhanaan dalam setiap perkara termasuk tidak membazir ketika makan dan tidak berbelanja secara berlebihan,” katanya.

Beliau berkata Ramadan juga medan melatih umat Islam supaya memahami masyarakat yang berada di sekeliling mereka.

“Berlapar boleh menginsafkan diri apabila melihat masih ada golongan yang lebih susah dan serba daif kehidupannya.

“Justeru, gunakan kesempatan Ramadan ini untuk membantu orang lain yang hampir dengan kita termasuk jiran tetangga, keluarga dan saudara memerlukan mengikut kemampuan diri kita,” katanya.

Mohd Rani berkata umat Islam perlu mengawasi tindak-tanduk serta adab mereka ketika menjalani ibadah puasa termasuk menjaga lidah, telinga, mata dan anggota lain.

“Berpuasa adalah benteng seorang mukmin daripada terjerumus melakukan perkara maksiat dan sia-sia yang membawa kepada dosa.

“Daripada Abu Hurairah r.a berkata Rasulullah bersabda yang bermaksud: ‘Puasa adalah perisai (memelihara daripada akhlak yang buruk). Apabila seseorang itu berpuasa, maka janganlah dia mengeluarkan kata-kata yang tidak elok (mencarut) atau kesat. Jika ada orang memakinya atau mahu membunuhnya, maka katakanlah kepadanya: ‘Sesungguhnya aku berpuasa, sesungguhnya aku berpuasa.’’

“Justeru, masjid atau surau perlu sentiasa memberi peringatan kepada umat Islam supaya mereka dapat keluar daripada belenggu kejahilan dalam usaha melaksanakan ibadah ini dengan sempurna.

BACA:  Perbanyak Baca Doa Ini di Malam Lailatul Qadar

“Umat Islam juga disaran merebut malam lailatul qadar pada sepuluh malam terakhir di bulan Ramadan di mana kelebihan malam itu adalah lebih baik daripada 1000 bulan,” katanya.

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

4 Comments

 1. Bulan Ramadhan Pesta Ibadah | Islam Itu Indah

  […] Kedatangan Ramadhan adalah dengan tujuan hendak menghidupkan hati yang mati sebelumnya. Moga-moga kesan sebulan menghidupkan hati tahan setahun lamanya. Kemudian Ramadhan datang lagi hidupkan pula lagi hati yang mati tahan pula setahun lagi.Itu bagi orang awam yang selalu sahaja cuai dan lalai. Bagi orang yang bertaqwa jiwanya hidup setiap masa, kedatangan Ramadhan hanya untuk darjat dan pangkat di sisi Tuhannya.Tapi kalau kedatangan Ramadhan tidak pun menghidupkan jiwa luar meriah di dalam tidak meriah. Luar terang-benderang dengan syariat lahir, syariat batinnya gelap. Kalau di luar Ramadhan tentulah lebih-lebih lagi malang,gelaplah hati sepanjang tahun. Tidak ada masa hati yang terang, sungguh malang. […]

 2. Puasa merosakkan badan seperti perut sakit, kelaparan, kehausan dan badan lemah. Keadaan ini menyebab kerja lambat dan kurang productiviti. Puasa sesuai untuk orang yang tiada kerja dan orang miskin. Pada zaman modern ini yang penuh saingan haruslah kita lebih rajin dan bertenaga sepanjang masa. Janganlah percaya ajaran kuno yang tidak sesuai dizaman ini.

  1. adakah anda seorg muslim..jika ya jawapan anda maka wajiblah anda istigfar mohon keampunan pd yg mencipta anda…ajaran yg Allah turunkan pd umatnya relevan sepangjang zaman..tidak ada istilah kuno dlm islam…ckp guna akal dan ilmu…

 3. Saudara peace,
  Sekiranya anda seorang muslim, pohonlah bertaubat dengan segera. Insaflah sebelum terlambat kerana mati itu pasti. Mungkin hari ini, esok dan bila2 sahaja yg telah ditetapkan oleh Allah.
  Fikirlah siapakah yang telah mencipta anda daripada tiada, yang memberikan anda rezeki mahupun tenaga.
  Allah Maha Pencipta, Maha Suci, Maha Perkasa lagi Maha Penyayang. Sekiranya anda bukan muslim, harap anda menghormati agama Islam sekiranya anda ingin agama anda dihormati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *