Akidah

Perkara sebenar ketika pemeriksaan JAIS di gereja, beserta bukti

INI sedutan sidang akhbar 45 NGO Islam seluruh Selangor yang diadakan di bilik mesyuarat utama Masjid Negeri Shah Alam pada Isnin. Pengerusi Sahabat Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) Dr Dzulkhaini Husain;

Sebelum benda itu merebak ke tahap yang tidak dapat dikehendaki, elok buat PC (sidang akhbar), untuk jawab soalan-soalan supaya media faham.

Apakah niat kita?

Apakah tindakan yang dibuat oleh JAIS ini betul atau tidak, adakah tindakan yang dilakukan oleh Gereja Methodist ini, yang dipanggil dengan nama Gereja Methodist Damansara Utama yang sebetulnya bukan Damansara Utama, dia (terletak) di Seksyen 13 iaitu lima kilometer dari Damansara Utama.

Kita lihat laporan media mengenai perkara ini, di seluruh negara, yang merisaukan kita (NGO) adalah orang Islam dengan orang Islam pun bercanggah akan kesahihan perkara yang berlaku.

Hari ini kita panggil media, kami NGO telah menguji kekuatan (menyoal) JAIS selama hari Jumaat, Sabtu, Ahad hingga ke pagi ini untuk mencari apa sebenarnya yang telah berlaku.

Kami tidak sempat bertemu gereja kerana kesuntukan masa. Dengan dokumen-dokumen yang kami terima, apa yang dilakukan oleh JAIS itu (bertujuan) baik. Dengan itu, kami NGO-NGO yang bergabung untuk membetulkan keadaan ini ada 45 (pertubuhan) menyokong sepenuhnya tindakan JAIS dan perkara ini telah dimajukan kepada Sultan Selangor.

Mengapa kami percaya dengan cakap Jais?

Kami mudah, salah kami kata salah, kalau betul kami kata betul. Kami tidak ada hubungan dengan agensi kerajaan dan politik. Segala yang berlaku pada malam itu, maklumat awalnya adalah daripada ‘orang dalam’ yang dirahsiakan identitinya.

Apa yang berlaku?

Upacara yang dilakukan dipanggil Thanksgiving Dinner iaitu satu perkataan inggeris, terima kasih Allah, terima kasih Jesus, Thanksgiving atau dalam bahasa kita kenduri kesyukuran. Itu hak masing-masing.

Perkara itu berlaku dari pukul 6.30 petang, pada 3 Ramadan yang berlaku di satu dewan yang boleh menampung 100 orang. Pintu yang ditutup dan pintu dewan ini diletakkan bunga manggar, untuk mengelirukan bahawa upacara ini untuk umum. Di dalam dewan ini, berlakulah upacara Thanksgiving yang berlarutan sehingga jam 10.30 malam.

Dengan maklumat yang diperolehi, 13 penguatkuasa JAIS dan 20 polis telah datang ke tempat itu anggaran pukul 9.00 malam. Ketika sampai ke situ pintu, ada satu ruang legar, yang mana JAIS dan polis menunggu di situ lama dan memberi isyarat mereka adalah polis dan JAIS.

BACA:  Hijrah Tukar mazmumah kepada mahmudah

Mengambil masa yang lama juga, 20 ke 25 minit sebelum pintu itu dibuka. Jadi perkataan ‘raid atau raiding’ serbu atau serbuan itu yang memberi satu gambaran pintu itu dipecahkan dan ditendang tidak berlaku.

Orang itu menunggu dengan baik di luar. Gambar pun ada. Bila pintu dibuka, dalam bilik itu ada kira-kira 100 orang dengan satu per lima adalah penganut Islam. 12 dewasa, tiga lelaki, sembilan wanita dan lapan kanak-kanak. berada dalam tempat itu.

Apa yang berlaku, pada pukul 7.15 petang, jamuan makan dimulakan, ini bermakna, mana letaknya puasa? Kemudian terus kepada tarian. Pada pukul sembilan lebih dilakukan pulak membaca ayat karangan mereka yang bertajuk, Alhamdulilah dan Allahuakbar?

Ini apa bersangkut paut dengan Thanksgiving (dinner) dan Methodist, mengapa ayat-ayat yang diharamkan untuk digunakan oleh bukan Islam dalam Enakmen Agama Bukan Islam (kawalan perkembangan dikalangan orang islam 1988)

Sesudah itu, pada pukul 9 15, berlaku satu prayer intersession sembayang orang Kristian di mana meminta Nabi Isa untuk memohon kerestuan tuhan mereka.

Ingat masa itu 20 penganut agama kita termasuk kanak-kanak ada di tempat itu, terpesong atau tidak? Pesong kan?

Perkara ini dikeruhkan lagi, ada soal jawab tentang apa dia agama Islam, mengapa orang Kristian Methodist perlu melakukan perkara ini?

Dia datang dengan dua helai kertas yang menanyakan apa maksud perkataan Islam, apakah maksud perkataan Muslim? Apakah maksud perkataan Quran dan kefahaman dan keimanan.

Apakah maksud perkataan Islam, MUSLIM, Quran?, Apakah enam perkara Iman Muslim, lima waktu solat dalam Islam, malaikat manakah yang dipercayai menurunkan wahyu kepada Nabi Muhammad.

Tahun apakah Nabi Muhammad dilahirkan, How many surah is there in the Al-Quran, Berapa kali nama Isa disebut di dalam Al-Quran dan Orang Islam bersalam menggunakan tangan? Inilah kuiz yang diberikan pada malam itu, yang mana sepatutnya menumpukan kepada adat istiadat Kristian.

Bila JAIS masuk ke dalam, kertas soal-soal jawab ini sudah berkecai-kecai sudah dimasukkan dalam tong sampah, jika niat baik kenapa nak masuk dalam tong sampah? Dengan itu bila masuk tong sampah, JAIS dah sita benda ini, untuk jadi maklumat hendak dibawa ke mahkamah.

Bila mereka keluar, satu persatu, tiap-tiap Kad Pengenalan (IC) ditengok dan yang kad Pengenalan Islam diambil oleh JAIS, tapi tak ambil IC kanak-kanak sebab tak ada IC.

Dengan itu bahawa tindakan JAIS di dalam perkara ini benar. Mereka tidak pernah memecahkan pintu, berlaku dengan kekasaran, JAIS juga mengoyakkan kertas, macam-macam fitnah telah dilakukan.

BACA:  Pandangan Islam terhadap muzik

Taklimat media ini demi masa depan agama Islam dan cucu cicit kita agar kita semua dapat dibetulkan. Saya berharap saudara-saudari kita yang Kristian janganlah lakukan perkara ini. Masjid dan surau pantaulah benda ini. Kita bukannya menyusahkan orang, tapi orang menyusahkan kita.

Soalan media: Bila jumpa JAIS?

Jawapan: Jumpa JAIS Jumaat, Sabtu, Ahad…

Soalan media: Jumpa siapa, pengarah ke?

Jawapan: Kami jumpa penguatkuasa saja.

Tugas NGO adalah membetulkan keadaan dan perkara yang berlaku ada sebab musabahnya, dan kami solid di belakang JAIS dalam perkara ini. Janganlah JAIS rasa curiga,… positif juga dengan Istana.

Pegawai Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Mohd Mustaffa Hamzah

Kita menyokong ketegasan Dr Hasan Ali dan Jais dan kita kecewa dengan sikap Menteri Besar yang apologetik dan membelakangkan kuasa sultan.

JAIS tertakluk di bawah kuasa sultan, bukan di bawah kuasa kerajaan negeri.

Apa tindakan Jais dibuat berdasarkan undang-undang. Enakmen Ugama Bukan Islam 1988.

Sikap apologetik oleh kerajaan negeri dan MB, mengagal dan melemahkan penguatkuasaan oleh JAIS

Ini akan beri peluang yang terbuka kepada org bukan Islam untuk mendakyahkan agama mereka dikalangan orang Islam. Ini akan mengeruhkan suasana dalam negara kita.

Di peringkat NGO juga, kita amat kecewa dengan laporan media, Malaysiakini, Malaysian Insider, yang memberikan laporan salah kepada rakyat di luar sana.

Mengatakan bahawa Jais telah serbu, sedangkan tidak ada sebarang serbuan, penguatkuasa JAIS hanya periksa, atas aktiviti adanya orang Islam di sana.

Sebagainya gambaran yang disampaikan termasuk dari Istana, oleh wakil-wakil pihak gereja, dan media bukan Islam menggambarkan seolah-olah JAIS bertindak begitu rakus.

Perkara-perkara sebegini amat mendukacitakan kita. Dan diperingkat kita. Selepas kita dapat maklum balas JAIS mengenai proses daripada permulaan pemeriksaan dilakukan.

Tidak ada sebarang serbuan, keganasan, bahkan penangkapan, tetapi gambaran yang disampaikan oleh media, dan laporan yang disampaikan kepada pihak Istana terlalu berbeza.

Kita rasa ini tidak beretika sama sekali.

Perkataan serbuan itu ganti dengan pemeriksaan. Buka pintu dialog, dan periksa kad pengenalan sahaja… akan dibawa ke mahkamah.

Tidak ada tangkapan, hanya periksa IC sahaja. Terdapat juga di sana motto “matlamat utama pihak gereja adalah mengkristiankan seluruh warga dunia”.

Formula yang diguna pakai adalah mencari mereka yang memerlukan bantuan samada bantuan kewangan atau sebagainya.

BACA:  Sebahagian Orang Pernah Melakukan Tathaiyur...Apa Itu Tathaiyur?

Tarik hati mereka, rapatkan diri dengan target groups, akhirnya mereka akan di Kristiankan secara halus.

Kita dedahkan supaya umat Islam bersatu hati menyekat perkara ini.

Motto ini ada dalam gereja.

Setiausaha Agung Persatuan Imam,Pegawai Masjid dan Penolong Pendaftar Nikah Selangor (Pimpinan), Fakurruddin Eshak

Persatuan imam, kami menyokong tindakan JAIS bukan itu sahaja perlu ada satu satu undang-undang (supaya) pihak berkenaan yang melakukan jenayah, melanggar Perlembagaan.

Kita beri kebebasan untuk mengamalkan agama mereka , mereka tidak ada hak untuk sebar agama kepada umat Islam.

Kita perlu ada undang-undang jika premis itu ada upacara untuk memesongkan akidah, kita mesti ambil tindakan.

Mesti ambil tindakan, contohnya kunci selama dua bulan dan sebagainya.

(kerana tindakan ini) mungkin boleh menaikkan semangat orang-orang Melayu, sebab pernah satu masa dahulu, hanya satu orang sahaja. Natrah itu dan kita tidak mahu perkara itu berulang.

Kalau ada undang-undang akan selesai lebih baik.

Penutup Dr Dzulkhaini Husain;

Kita lakukan ini untuk membetulkan keadaan Islam di Malaysia. Kalau umpama yang berada tidak mengambil tindakan yang tegas, saya takut banyak Nattrah lagi akan berlaku?

Kalau ada perkara-perkara yang penting dan menggugat Islam, kami akan kehadapan lagi.-8/8/2011- OLEH HELME HANAFI

Di sini saya senaraikan berberapa tempat penyebaran dakwah kristian di sekitar lembah klang, modius operandi mereka cukup simple, buat majlis makan-makan, target mereka adalah orang islam yang susah dan miskin yang tak dibantu oleh jabatan kebajikan masyarakat atau jabatan agama islam atau baitumal, mereka bagi makan kenyang-kenyang, lepas tu pelan-pelan cucuk jarum dengan doa dan nyanyian kristian, doa dan nyayian tu dalam bahasa melayu.

 1. Gereja Bukit Nenas – Setiap Tengahari dan Weekdays
 2. Setiap Ahad berdekatan Gereja Bukit Nenas – Foods Not Bomb
 3. Setiap Pagi – Tingkat 2 Bus Stand Klang, Petaling Street.
 4. Setiap Pagi Hari Rabu – Gereja St Mary berdekatan Dataran Merdeka.
 5. Setiap Petang Ahad – Grace Community di Wisma Bunus berdekatan Jalan TAR.
 6. Setiap Hari – Gereja Kedai Bangsar Utama
 7. Setiap Malam Khamis di Pusat Gereja Bukit Bintang.

Majoritinya Melayu Islam yang datang sini dapat makan free. Pusat Kesihatan Terbesar Kristien berasa di Rawang,Majoriti Pesakitnya Melayu Islam!

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

135 Comments

 1. Saya terpanggil nak beri komen..saya tidak memihak kepada sesiapa…tapi saudara saudari siapakah yg harus disalahkan dlm hal2 begini??Org miskin? sipa yg melalui kehidupan miskin, dngan anak2 berhari ari xdpt makan, xle kesekolah sbb xde duit bayar yuran, xde rumah sbb xle bayar sewa..apa pilihan yg ada di depan mata?…bila minta bantuan ke pusat kebajikan, 10 x naik turun, mereka nak siasat dulu betul ke miskin…bila minta bantuan kat pusat zakat, ditengking dan herdik mcam anjing…. anak di rumah nak makan, penyewa rumah nak duit…org islam sndiri jaga perut sndiri….bila org miskin iman nya sebesar zarah….apa lagi yg mereka akan pilih…saya memberi pendapat bukan ikut hati tetapi selepas menyelami ati2 yg tiada pilihan dlm meneruskan kehidupan….jangan la salahkan sesiapa dlm hal ni…yg paling penting sebagai umat ISLAM apa peranan kita dlm menangani maslah ini…wallahualam!

  1. Saya terpanggil nak beri komen. Betul ke saudara/i cakap apabila orang miskin minta bantuan ke pusat zakat, ditengking dan diherdik macam anjing??? Adakah saudara/i sendiri pernah menyamar sebagai orang miskin dan pergi minta bantuan ke pusat zakat untuk menyiasat hal tersebut? Jangan hanya main serkap jarang atau baca di internet atau dengar orang cakap je. Tak baik memfitnah orang mahupun organisasi, lebih-lebih lagi dibulan Ramadhan ni.

   Ingatlah bahawa Allah telah berpesan di dalam Surah Al-Baqarah ayat 191 maksudnya: “Dan fitnah itu lebih kejam daripada pembunuhan.”

   Malah di dalam Surah Al-Hujurat ayat 6 Allah berpesan maksudnya: “Wahai orang yang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara tidak diingini, dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.”

   Rasulullah SAW juga telah bersabda maksudnya: “Tidak masuk syurga orang yang suka menyebarkan fitnah.”
   (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

   Mengenai berita benar dan berita tidak benar yang disebarkan tanpa kebenaran atau kerelaan orang berkaitan, Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Adakah kamu semua mengetahui apakah ghibah (mengumpat)?” Sahabat menjawab: “Allah dan Rasul-Nya lebih mengetahui.” Lalu Baginda meneruskan sabdanya: “Kamu berkata mengenai saudara kamu perkara yang tidak disenanginya.” Lalu ditanya oleh seorang sahabat: “Walaupun saya berkata perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya?” Rasulullah bersabda lanjut: “Jika kamu berkata mengenai perkara yang benar-benar berlaku pada dirinya bererti kamu mengumpatnya, jika perkara yang tidak berlaku pada dirinya bererti kamu memfitnahnya.”
   (Hadis Riwayat Abu Hurairah)

   Wallahualam bissawab.

   1. Saya sokong blueberry.. walaupun saya pasti Pusat Zakat memerlukan banyak lagi improvement tetapi menuduh mereka yang datang diherdik seperti anjing adalah melampau melainkan yang berkata mempunyai pengalaman sendiri..
    Eloklah dibulan yang mulia ini kita bersatu demi Islam… setiap orang boleh menhulurkan pandangan yang positif dan menyumbang apa yang termampu dari terus menyalahkan pihak lain…

   2. Benar kata Blueberrry, selidiki dahulu sesuatu berita sebelum kita menyebarkannya. saya pernah bekerja di Baitulmal, tugas saya adalah untuk menyiasat kesahihan kisah serta melihat sendiri keadaan hidup mereka yg memohon bantuan. Sama ada mereka layak ataupun tidak. Maaf bertanya,wildberry tahu tak bahawa duit zakat hnya diberi kepada 8 golongan asnaf sahaja?dan bukan sewenang2nya kami boleh luluskan permohonan zakat itu kerana ia berkaitan dgn HUKUM. Ianya wajib diperincikan bg memastikan yg menerima zakat itu adalah dr golongan asnaf yg 8 tersebut.

    Dan lg satu, saya bantah bila dikatakan kami melayan org2 yg memohon bantuan spt anjing. MasyaAllah, kami semua yg bkerja di Baitulmal adalah org Islam. Akidah kami masih kuat pd Islam. Mana mungkin kami berbuat begitu pd saudara seislam kami. Kami bukan Yahudi. Duit zakat itu duit org Islam.kami hnya bertugas menyelianya sahaja. Allahu a’lam.

    1. macm mane nk thu islam ke x manusia ni.

   3. Pusat zakat keje nya kutip zakat je . Tp agihan macamana?

    kalau di selangor MAIS le yg sapu, buat bangunan besor2, buat program gah sana gah sini

    org islam yg betul2 memerlukan di abaikan

    cara kutip dak ok dgn siap bayo iklan lagi

    tp cara agih hampeh

    sebabnya dilantik org pencen umno dok situ, umno mane betul ikhlas nak islam, umno nak guna kan islam utk kekal kuasa je

    1. bodohnyo ko ni isa samad. fitnah ikut sedap mulut.

    2. Salam Ramadhan Buat semua..
     Wahai saudara Isa Samad.Buat apa nak bergaduh pasal politik sekarang ni kita fokuskan pasal Islam yg disalahertikan.Pastu kita tentang kafir2 yg menarik umat islam ke arah kekufuran..Tentang habis2an…
     Tegakkan panji islam dan jangan hanya kerana berbeza poltik,islam berpecah…
     Sekarang ni kita fokus untuk berdakwah..benarkan islam itu kukuh dan bersatu di bawah nama lailahaillallah….
     Betulkan kalau saya salah..terima kasih..

    3. kesian… dalam perjuangan agama islam pun, masih nak sebut tentang politik…? orang sibuk perjuangkan kesucian islam, dia sibuk dok melaga lagakan sesama islam…. orang sibuk amar makruf nahi mungkar, dia sibuk dok bawak cerita tak elok tentang orang lain… der.. MATANG SIKIT BOLEH TAK..?? AGAK AGAK ANTARA POLITIK DAN ISLAM, MANA KO PILIH DULU..?? tepuk kepala tanya otak..

     1. Assalamualaikum,
      kepada sahabt sahabiah, hamba Allah, Muslim or non- Muslim dan semua yang memberi komen @ yang hanya membaca komen sahaja.

      Pertama-tamanya, diberi penghargaan kepada orang yang concern terhadap isu2 semasa yang berlaku sekeliling anda. Bukan ramai orang seperti anda yang concern terhadap apa yang terjadi.

      Melihat kepada komen2 di atas agak sayu bila melihat adanya sesi menikam lidah yang saya rasa tidak patut berlaku. Banyak debat dari mencari solusi.

      As a Muslim, Islam is the way of life, Islam have all solutions for every problem, and Islam is the complete religion. (For a non-Muslim who disagree with me, its up to your belief and I will not stop or force you to believe in my religion).

      Kedua, tahniah kepada anda yang sentiasa berusaha dalam menjernihkan keadaan kerana saya melihat ramai yang hanya mengomen tanpa memberi solusi yang terbaik.

      For me, baik cari solusi dari terus bertekak. Di sini sya ingin memberi sedikit solusi agar ianya berguna utk sesiapa yang membaca. solusi ini boleh digunakan oleh sesiapa sahaja terutama individu Muslim. Moga kita semua diberi petunjuk oleh Allah untuk melakukan perkara yang terbaik dalam hidup.

      1) As a individu Muslim, muhasabah diri dahulu dari kesilapan diri dan berdoa agar dihapuskan dosa yang dulu, kini dan akan datang. jangan sewenang-wenangnya menyalahkan orang lain. sebaiknya selidik salah diri dahulu.

      2) Perbanyakkan membaca @ menimba ilmu dalam pengurusan kewangan dalam Islam supaya kita dapat membezakan hak kita dan orang lain yang ada pada kita. juga supaya kita berjaga-jaga dalam pengurusan harta dan dapat elakkan dari terjatuh dalam kekufuran. (manala tau ada harta anak yatim ke orang miskin ke dalam harta bawah penjagaan kita?)

      3) Bersikap pemurah. Selain bayar zakat, xsalahkan klu kita sedekah. Its better kalau kita sedekah kepada yang berhak (spt org miskin, anak yatim dll) dengan tangan kita sendiri agar kita x ragu2 dalam pengurusan orang tengah yang mengagihkan sedekah tersebut.

      “Berimanlah kamu kepada Allah dan RasulNya, dan infakkanlah (di jalan Allah) sebahagian dari harta yang Dia telah menjadikan kamu penguasanya (amanah). Maka orang-orang yang beriman di antara kamu dan menginfakkan (hartanya di jalan Allah) memperoleh pahala yang besar.” (Al-Hadid:7)

      4) Berhati-hati dalam komen dalam apa jua media. (Ingat apa yang anda komen, dibaca oleh orang lain. Walaupun marah macam mana pun anda, sila bersopan dalam memberi komen. saya akui kalau ada certain masa yang anda perlu bersikap tegas terutama dalam isu akidah, tp jgn sampai mengeluarkan perkataan yang tidak meyenangkan seperti perkataan ‘bodo’ dan sebagainya. Be professional. Bila orang yang tidak dikenali melihat anda komen, mereka akan menilai peribadi anda melalui komen anda.So, anda sudah menunjukkan sikap ketidakmatangan anda kepada orang lain. bersikap matangla dalam apa sahaja yang anda lakukan, bukan hanya dalam komen).

      5) Bila ingin pos komen, baca berkali-kali apa yang anda ingin katakan supaya apa yang anda ingin katakan, sampai kepada orang lain. Kata ulama’: “apa yang kita cakap dari hati, akan sampai ke hati.” Tunjuk akhlak yang Islami. Andakan Muslim…

      6) Bagi yang miskin, jangan hanya berdoa sahaja tanpa usaha dan jangan berusaha sahaja tanpa doa. Jika berdoa sahaja “Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum jika mereka sendiri tidak mengubahnya.” Namun jika berusaha tanpa berdoa kita telah melatakkan pengharapan kita kepada yang lain selain dari Allah, walhal Allah Maha Pemberi Rezeki.

      7) Bagi yang kaya, infakkanlah harta kamu dengan hati yang rela. “sesungguhnya sedekah itu membersihkan harta.”

      8) Bersyukurlah dengan apa yang kamu miliki. Orang yang tidak bersyukur tidak akan berpuas hati dengan apa yang mereka ada, malah mereka ini tergolong dalam golongan orang yang kufur nikmat.

      “Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan? (Rahman:13)

      9) Kepada yang menguruskan harta baitulmal, zakat n sedekah, peganglah amanah anda dengan sebaiknya. Hal ini kerana “amanah adalah perkara pertama yang Allah akan tarik dari atas bumi ini.”

      10) Akhir sekali, bertaubatlah dan kembalilah kepada al-Quran dan Sunnah agar kamu tergolong dalam golongan orang yang diberi petunjuk.

      Akhir kata dari sayal, maafkan saya jika kata2 saya menyinggung mana2 pihak. Sesungguhnya ianya tidak disengajakan. Apa yang saya harap adalah hanya yang terbaik buat diri sendiri dan orang lain.

    4. bodohnya kau isa, Nampak sangat kau terlalu taksub ngan tok guru kau, cakap ikut sedap mulut je???

   4. Assalamualaikum,
    Saya terpanggil memberi komen, blueberry dah silap quote ayat Quran. Kenapa? AlBaqarah: 191 fitnah disitu dan lain-lain quote diatas adalah atas perkataan al fitan yang bermakna lebih hampir dalam bahasa melayunya penyelewengan. Fitnah (perkataan melayu) tu dlm bahasa arab di panggil buhtan. Seperkara lagi, Dr MAZA pun dah keluar kenyataan pasal failure pentadbiran zakat di negara ni yg sibuk mengutip tapi tak reti belanja. Tentunya dia yg bekas mufti tahu first hand perkara ni sbb dia pernah duduk dalam organisasi tu.

  2. Adakah jalan penyelasaian bagi mereka yang diherdik itu?…adakah dengan sebab mereka ditengking mereka boleh tukar agama?….

   1. jika diherdik …itu cerita dongeng…jika banyak birokerasi bolih di terima. apakah menjadi Islam apabila kita berada dalam kesenangan saja dan bila susah jadi kafir???????

    1. Saya bukan hendak menyokong penggunaan bahasa yang digunakan penulis diherdik..cuma saya rasa dengan penggunaan bahasa tersebut dapat membuka mata dan telinga supaya mereka yang sepatut nya menyalurkan zakat dapat membantu bukan menyalahkan orang lain atau agama lain sedangkan tiada usaha dan tindakan positif dari pihak jabatan agama.Allah uakbar

  3. Kenapa nak salahkan pihak lain? Selidik dlu sebelum berkata2.

   Kesimpulannya, Kemiskinan Membw kepada Kekufuran.

   Mereka yg miskin itu sepatutnya bole berusaha utk majukan hidup.
   Bila d timpa susah, mereka kena dekat kan diri dengan Allah S.W.T.
   Ingatla, rezeki tu datang daripada Dia. All you have to do is ask from Him.

   Pd pendapat sy, org2 miskin (dlm kes ini shja) itu sendiri yg salah. Tidak berusaha. Tidak mendekatkan diri dgn Allah.

   Byk lgi org islam yg miskin tapi tidak terpengaruh dgn cara2 gereja ini. Ini kerana mereka bersolat, mereka tahu itu slh satu dugaan hidup dan mereka minta rezeki drpd Allah S.W.T.

   Fikir2 kan lah…

   p/s :masa belajar pendidikan islam kat sekolah tu,
   selalu di highlight kan “kemiskinan membw kpda kekufuran”.

   Salam!

   1. i agree with u…!!

   2. mmg betul..pernah dgr tak..org dhuafa(lemah/miskin) ini doa nya adalah mustajab..dia mmg di qodarkan oleh Allah menjadi miskin kerana doanya adalah mustajab..bila dia diberikan rezeki(duit), mrk akan mendoakan kesejahteraan islam..jd islam semakin kukuh..kita sebagai org islam haruslah bersangka baik dan tolong menolong..mungkin org yg miskin ini telah pun bersusah payah mencari rezeki tetapi Allah hny berikan mrk rezeki yg kurang.. ingat,jgn menuduh sembarangan..Allah itu MAHA melihat.. 1lagi, itulah kesilapan islam, tidak menolong org yg lemah/ssh, mrk hny tau mengherdik dan menghina bukannya membantu..golongan nasroni/kristen mrk kuat sbb saling tolong menolong..
    wallahualam..

   3. Bagi saya, mungkin ianya kesalahan bagi si miskin, namun kita yang Islam dapat saham sama. Muhasabah diri, certain org jadi miskin juga mungkin disebabkan Islam yang lain, yang mengagihkan zakat secara tidak adil @pun x byr zakat langsung.

    Orang Islam jadi miskin sebab orang Islam yang kaya tidak tahu bahawa Muslim lain berhak dalam sebahagian dari harta mereka @ buat2 xtau yang ada hak orang miskin dalam harta mereka. Mungkin Orang Islam miskin itu salah tp tidak bermaksud semuanya salah ditunding kepada mereka. Islam ini sangat indah, semua hak dpelihara. Jika sistem islam tidak dijalankan, inilah yang akan berlaku. Pembagaian harta dalam Islam tidak adil.

    Mungkin kamu katakan Sabda nabi:”Miskin itu menghampiri kekufuran.”

    Tp jgn lupa yang “membantu Orang Muslim itu satu kewajipan.”

    Dari segi pihak kita sendiri tidak pernah menghulurkan bantuan, mcm mn awak boleh salahkan sepenuhnya kpd org miskin itu. Jgn sesekali menyalahkan orang lain dalam sebarang hal yang berlaku dekat dunia ni.

    Walaupun dari sekecil-kecil perkara hingga sebesar-besar perkara seperti perang dll. Sebab setiap dari kita berpeluang mengubah dunia jika pilihan kita betul.

    Orang yang menyalahkan orang lain sama ertinya dengan orang yang tidak bertanggungjawab. Apa yang terjadi kepada Orang Islam itu akan dipertanggungjawabkan kepada semua orang Islam.

   4. Setuju…tak kan sbb kmiskinan dn kjahatan org kpd kta, kta nak murtad?

  4. Jika kita betul berimankan Islam,..apabila kita menghadapi kesusahan…itu adalah dugaan…janganlah beri alasan nak murtad disebabkan susah…selama mana persatuan kristian mampu membantu anda.sebenarnya sifat malas nak berusaha dan bila ada saja tawaran boleh dpt duit dgn jalan mudah ,..maka terusa terima tanpa memikir kesan….2)..Kurang atau jahil dalam Islam menyebabkan mudah terpengaruh….Saya sebagai umat Islam amat dukacita dgn permasaalah ini…kenapa kristian keras kepala sangat??? mca/gerakan/dap tolong hurmati perasaan orang melayu.orang melayu dah lama bersabar.

   1. Masalahnya ramai yang kurang iman atau lemah iman, jangan kita salahkan orang lain, orang kristian percaya mengkeristiankan manusia di dunia ini sebagai tugas suci, mengapa kita tidak yakin berdakwah adalah tugas suci kita sebagai seorang Islam dan duduk dalam gerakan yang nak mengembangkan Islam serta membantu menyusun pentadbiran , pengurusan dan strategi dakwah.

   2. saya sokong kenyataan azroy..utk pengetahuan anda, sy adalah OKU..tahap pelajaran saya setakat SPM saja..saya berusaha sendiri dlm survival kehidupan ini tanpa bantuan dr mana2 agensi kerajaan..alhamdulilah..kehidupan sy skrg lebih baik dr kehidupan org2 yg normal di sekeliling sy..malah mereka cukup hormat dgn sy…sy juga telah dkurniakan isteri yg cantik dan anak yg comel..yg penting usaha djalan Allah..jgn jadikan kemiskinan itu adalah alasan utk kita beralah…yg penting Doa Usaha Ikhtiar Tawakal (DUIT)..salam…

    1. Alhamdulillah, saya bersetuju dengan phoenix bangkit, jika kita susah, berserah diri pada Allah, dan berfikir positif lah…itu sebenarnya dugaan Allah utk hambaNya bertujuan untuk menguji keimanan. Seterusnya berusahalah tanpa jemu…dlm usaha ada dugaannya (putus asa), itu peranan syaitan yg sepatutnya kita tau dan kita elakkan dari terjebak…. seterusnya bertawakallah sentiasa kepadaNya…InsyaAllah, saya org normal pun percaya kepada apa yang disaran oleh saudara kita yg tidak berupaya (OKU) tapi masih dapat meraih kehidupan amat baik dengan pertolongan ALLAH. Wassalam…

    2. solute… 😀

   3. Salam sejahtera.

    Saya ingin bertanya, adakah hanya orang Islam dan Melayu sahaja yang duduk dalam negara Malaysia ini?

    Adakah orang Kristian tidak panas hati jika dengan sewenang-wenang orang Islam mengislamkan orang Kristian?

    Fikir saudara.

    Tuhan memberkati.

    1. Malaysia milik org islam…kenyataannya begitu..kenapa nak di fikirkan bangsa atau ugama lain…mereka dah di beri kehidupan di sini dah cukup baik

     1. maksud nye kami agama n bangsa lain ni hidup menumpang la ka bumi malaysia ni…!!!! ckp pandang2 sikit ya…

    2. assalamualaikum . saya nak menyelit sikit , islam tidak memaksa , cuma pernah ke saudara fikir atau bertanya kepada org yg bukan islam yg memeluk islam , kenapa mereka memeluk islam ? pernah saudara berfikir , ya memang malaysia berbilang bangsa , and berbilang kaum , tptp saudara kena berfikir malaysia ni negara islam .. saya malas nak ungkap lebih lebih , sebab saya ni bukan racist , apa yg perlu saya kemukakan dkt sini adalah .. kalau tak sudi duduk sebumbung , dipersilakan berambus . 🙂 bukan nak mencaci , tapi inilah hakikat .. minta maaf ya kalau terkasar .

  5. Saudara wildberry, apa yg saudara tulis itulah logiknya dimalaysia sekarang. Tak hairan lah sekarang ni dah berlaku mcm tu dan berterusan berlaku begitu. Org yg menerima bantuan dari pihak2 dajjal mcm tu hanyalah dengan satu tujuan, untuk meringan kan bebanan dan tangungan keprluan harian mereka apabila tiada pilihan lain. Jika kita ditempat mereka bagai mana? Kecoh bila bertindak tetapi hasil susulan dari tindakan tu mcm mana? Berat mata kita memandang pada mangsa2 berat lagi bahu mangsa yg memikul.

  6. Kenapa ramai orang Melayu miskin…kita tak bolih salahkan pejabat zakat dan JKM sebab dia orang akan pandang kriteria seseorang…kalau sihat bugar…kenapa tak kerja???? sebenar melayu ni malas…takkan lah kerana miskin sanggup tukar agama…kenapa jadi begitu…kemungkinan tidak ada asas dalam agama Islam…mungkin hanya Islam keturunan..cuba dia fikir sampai bila gereja mampu membiayai mereka jika dia memeluk agama kristian..lain-lain sebab Melayu bodoh…walaubagaimanapun saya berharap pejabt agama/zakat jgn banyk birokrasi sangat tk payahlah melihat asal usul..contoh jika pemohon bukan lahir dijohor tetapi dah menetap dah 10 tahun lebih …itu pun tidak diluluskan…apa nak berkira sangat….sedangkan mereka dah pun menetap di situ tk payah nak tengok asal usul…kalau sah dia miskin…bayar ajalah….

  7. apa yang saudari merepek ni ? …bukan soal memihak atau tidak pada sesiapa tetapi persoalanya…hebat sangat ke dugaan zaman sekarang berbanding dugaan zaman rasulullah ? ..yang susahnya sampai boleh tergadai agama & akidah ? ..bila jadi perkara yg saudari maksudkan cuba teliti balik apa cukupkah amalan kita dengan suka suka memohon bantuan pada Allah ? adakah dgn mengangkat tangan sambil terkumat kamit tanpa mengerjakan solat dan amal ibadah akan diangkat doa itu ? soalnya sudah menjadi trend !! apabila susah baru nampak sejadah …dan kita memah dah tau dari dulu lg ….rasanya semua maklum bahawa org islam hanya ditunggu untuk disesatkan ..jadi pepandailah tingkatkan amalan ..iman sebesar zarah ? aduhai…takkan dari kecil sampai dewasa masih disitu tahap keimananya ..? banyak cara kita memohon bantuan …jadi cuba sebelum membuat keputusan cetek sehingga tahap itu …! rasa mcm tak yakin ngan pernyataan saudari bahawa pusat zakat tidak membantu ! …sama sama muhasabah diri ..peranan kita ? tanpa kesudian , kehendak , kerelaan si miskin dan sikaya untuk merubah diri sendiri mendekatkan diri dengan agama utk mempertingkatkan amalan ,menghadirkan diri ke majlis ilmu..pada sy apalah ada pada nama PERANAN ? tetapi jika semua nya bergantung pada keihklasan dan kerelaan ..insyallah peranan yang yg dimaksudkan akan berjalan lancar…..banyak agensi telah dan sedang memainkan PERANAN ! masjid2 surau2 semua mainkan peranan soalnya kita memainkan peranan kita ke tidak sebagai seorang islam ? sy pun bukan kategori senang …hutang keliling pinggang tapi percaya bahawa rezeki Allah itu dimana mana dan akan datang dengan tidak disangka sangka…

   1. peminta sedekah di jalanan pun boleh hidup di malaysia nie…tak mungkinla kerana kesempitan hidup mereka sanggup tukar agama dan aqidah….Allahuakhbar.

  8. tirula kekuatan umat islam di zaman nabi Allah….sanggup mati demi islam….bukan nya kerana lapar, wang, rumah atau kebendaan..beruntungnya kalau m ereka ini mati di dalam menegakkan agama Allah dari menagih kemewahan dan kehidupan dgn bgsa dan ugama lain

  9. Wildberry..
   Makcik saya juga mendapat bantuan zakat dari baitulmal dan badan berkaitan.Hakikatnya,dia perlu menunggu lama untuk mendapatkan bantuan dari badan2 tersebut..walaupun dia menunggu hampir 5 tahun baru permohonan dia diluluskan,dia xpernah minta bantuan dari sesiapa apatah lagi gereja.Dia tetap berusaha sendiri walaupun kesulitan dan kepayahan dia harungi sepanjang penantian tersebut.Dengan kesabaran dia tu,anak dia seorang lepasan universiti Al-Azahar..dan Seorang lagi lepasan UUM..umur mereka 24 dan 26 tahun dan kini menjadi imam masjid di kawasan mereka.Apa yang saya ingin terangkan di sini, walaupun dalam serba kepayahan,makcik saya tetap mencari rezeki dengan tulang 4 kerat yg ada..Ada ke dia nak mintak bantuan dari gereja?Sebab dia tahu kalau dia mintak bantuan dari pihak yang salah,anak dia xkan jadi seperti sekarang..Fikirkan dan ingatlah,tiap apa yang kita makan,akan menjadi darah daging kita dan akan membentuk peribadi kita..
   Firman Dari Allah S.W.T lebih kurang begini bunyinya –
   ” aku tidak akan mengubah nasib seseorang/kaum melainkan orang/kaum tu yang ingin berubah”…
   Kalau saya salah betulkan saya..

 2. Buka puasa di gereja cubaan murtadkan umat Islam — Harian Metro Online

  […] Agama Islam Selangor (Jais) melakukan pemeriksaan ke atas Gereja Methodist Damansara Utama, malam semalam kerana terdapat bukti kegiatan penyebaran agama bukan Islam terhadap […]

 3. betl ckp wildberry byk rintihan orang2 miskin tentang kerenah birokrasi yg berlaku di JKM & pusat2 yang sepatutnya membantu mereka….

  1. kat kg sy ada ibu tunggal ..berjaya didik anak sampai menjadi tahfiz dan imam muda ..? susah juga kan ? ada jugak oku ..boleh je hidup ..yang penting paksi kehidupan kita tu ? lahir sebg islam ..hidup sbg islam…dan mati sbg islam…dalam islam ada maksud ..dalam maksud penuh pengertian…bila dah mengerti baru faham apa itu qada dan qada ‘ aduiiiiiii…yaiiiiii….

  2. mintalah bantuan Allah…manusia ini hanyala saluran sahaja…Tanpa izin Allah tak mungkin berlaku…Keimanan yg terlalu tipis dan amalan 5 waktunya tidak ada agaknya…sebab tu mereka mudah terjebak..YAKINLA PADA ALLAH…beruntungnya mualafnya mendapat pertunjuk dan lebih beruntung lagi di lahirkan ISLAM….

 4. Salam.

  masih ramai lg org miskin kat luar sane, yg org xtau mcm mana dia jalani kehidupan dia. tapi dia x merungut, dia x meminta belas simpati dari org, dia x meminta sedekah, dia x terpengaruh dgn makan2 free yg punya motif tersembunyi. dia yakin rezekinya dtg dari Allah SWT. jadi, siapa yg harus dipersalahkan bila org lain yg susah sikit cari org kebajikan. Bila xdpt mkn, cari tmpt2 mkn free. apa beza dia dengn org lain?

  jd, kat sini sy nk tekankan didikan agama yg penting sbenarnya.

 5. Assalammualaikum…

  Pendapat saya muslim yang pergi ke geraja tu patut disalahkan dulu,
  walaupun jabatan2 yang sepatutnya tak membantu mereka, adakah mereka boleh mati kebuluran di Malaysia ni sehingga sanggup meminta di gereja…sekurang2nye minta bantuan individu muslim yang lain dulu..jika tak dapat bantu boleh di warwarkan diinternet untuk cari pertolongan lain…apa niat diorang ni pun tak tahulah..
  Berkenaan dengan gereja yang mengambil peluang dari keadaan terdesak manusia tadi patutlah di kekang aktiviti atau jangan bagi kebebasan beragama terus kepada mereka…Seperti di Saudi tak pernah jumpa gereja mahupun kuil2 disini…Itu saja cara terbaik…

  1. ya saya setuju..

  2. BAdrul, komen ko tak berotak ler..klu xda kebebasan agama, xda demokrasi, klu xda demokrasi, xde nak melabur d m’sia. rakyat non-muslim berhijrah. tinggal melayu jer, ko ingat melayu tuh hebat sgt??? korg tu kaum pendatang jg, jgn nak berlagak. ko nak bandingkan dgn saudi, ko ada minyak yg byk ke? ko lupe sabah dan sarawak majoriti agama ape? klu semenanjung berpecah dgn m’sia borneo,jadi dunia ketiga tau tak??

   1. biarlah jika tinggal melayu sahaja kenapa?? orang melayu tk akan mati jika tk ada mereka. peringkat permulaan memanglah susah sikit tetapi demi agama apa nak kisah…..!!! pelabur luar kan ada…dia orang tak apa sebab bukan warganegara….

    1. Adanya masyarakat bukan Islam di Malaysia ni adalah ketetapan Ilahi, tapi itu adalah ujian bagi kita. Adakah orang Islam menjalankan peranan menyampaikan Islam kepada mereka, atau mengadakan program-program ada elemen dakwah pada mereka. Suasana di Malaysia adalah cabaran bagi kita, jika tiada orang bukan Islam, tentu sekali kita tidak tercabar, rihat sahaja, otak tak jalan, jadi beku.

   2. kau ni agama apa ha?? nak sokong kafir????Kita perlu menjaga Islam walau apa pun terjadi…biarlah bukan Islam nak berambuspun…lagi senang…kalau ada nak mengganggu gugat agama kita buat apa….angan-angan orang melayu akan di kristian habis-habisan..bleh blah

   3. Nono ni bagi pendapat keapa…dia ni penganut kristian lah aku ingat???tanya soalan borneo nk keluar dari Malaysia bolih tak???kau keluarlah dari Malaysia…awak ajak pairin lah keluar

   4. NONo…!!!! ni mesti kes munafiq ni marah bila peryataan berbaur nasihat…kan kan kan …melayu tak hebat yang hebat itu islam …lah…(pembetulan tentang pemahaman kau ) maknanya selama ini kau pikir melayu hebat ye …thanks ye…semuanya pendatang bumi ini dipinjamkan sahaja bukan hakmilik kekal pun…yuran guaman pun ditanggung ..kalau betul perlakunya selamat lah kat mahkamah kalau tak takda peguambela kat sana kelak..siap diri jelah kena hantam ! minyak ? apa dia ? adalah minyak sawit..bukan rezeki ke tu …dan setiap yg mendatangkan rezeki tu harus terbit rasa syukur dikalangan org islam …soal agama sabah sarawak …ada org kisah ? melainkan islam akan mengambil kisah sesama islam..dunia ketiga ? apa yg ko merepek ? itu pernyataan manusia..dunia 1 je dan hanya sekali je pas tu kiamat..mana ada dunia 2 3 4 5 6..alo alo ? org luar pada islam tak pernah dipaksa melainkan dtg sendiri mengucap syahadah …bukan diorang diorang yg terbukti tak sedar diuntung yng nak memesongkan islam ni ..k ..haaaa jawab lah nanti kat sana ..

  3. hm..so tipikal..

 6. Agak memalukan bila menyenaraikan all the free foods spot yg disediakan. Kenapa org islam tidak se proaktif mcm tu kan? Hmmm

 7. .KEMBALIKAN KEPADA PEMERINTAHAN ISLAM..!!!!!!!!!!

  1. setuju.insyaallah..kuatkan iman n ekonomi kita.umat Islam di Malaysia perlu bersatu semula tanpa kira kaum n politik.kita doakan lepas solat demi anak cucu kita nnt.

 8. Sokong tindakan JAIS.Pertama, Apa yang penting, kita laksana apa yang boleh kita lakukan. Ambil peduli keadaan jiran tetangga. Bantu kiranya susah. Beri semangat untuk terus hidup. Beri idea bagaimana untuk menjana pendapatan. Jual nasi lemak ke…. atau apa sahaja… Laporkan kpd. ajk masjid yg berhampiran. Namun kadang kala kita jumpa orang2 yang kronik – dah diberi bantuan, senang hati…… tak nak kerja. Bersabar dan berdoalah ….. Kedua, pegawai LZ ( Lembaga Zakat ) yang berurusan dengan asnaf perlu ada pettycash, dalam jumlah yang kecil, untuk diberi kepada asnaf ( Sekurang-kurangnya tambang bas dan kos makan tengah hari ) untuk hari itu sebelum permohonan diluluskan. Waullahu alam.

 9. Tu lah ckp main sedap mulut jer.. kene la slalu ke masjid, pergi la mana2 masjid tiap2 mlm jumaat pasti ketemu free foods. Lagi dlm bulan yg barakah ni.

  1. abdul aziz ismail

   sebagai orang Islam dan berpendapatan kurang,saya faham mereka yang sempit kewangan, tetapi rasanya jika Islam kita tebal? tidak sangup cari makan percuma di Gereja? Pehak pehak berwajib kena la renung renung kenapa masih ada mereka begitu!

  2. saya rasa yg awak ckap tu ada benarnye .klu selalu ke masjid terutama blam rmadan ni memng makan free je..dah tentu halal dan suci.Kot g kat greja tentu mkanan haram & tak suci….tak kan mereka pting kan org islam sangat bab makan dan halal.

  3. hari…hari ke masjid…cukup sembahyang 5 waktu pun tak bererti oiiii kalau perangai, sikap dan pemikiran tidak diseiringkan dengan amalan ajaran islamkan baik…kenapa nak menghina..mencerca dan menidakkan hak agama lain….ini ke ajaran yg diserapkan dalam islam…mengajar umatnya untuk bermusuh dgn org lain…kalau berpegang teguh pada ajaran agama masing2 tidak akan timbul isu seperti in. nak pertahankan hak org lain tetapi diri sendiri belum tentu terjamin.bukankah mengata itu satu dosa…Islam itu suci tetapi penganutnya tak suci, tak ada maknanyaaaaa….

 10. Assalammualaikum….

  Hanya memberi pandangan, tidak berniat untuk menyalahkan mana-mana pihak. Tetapi apabila berlakunya kes-kes yang ‘semacam’ ini baru membuka mata banyak pihak. dimana silapnya? perbincangan dan penyelesaian kata putus perlu dicapai oleh semua pihak yang berkenaan.
  adalah tidak wajar menyalahkan sebelah pihak sahaja. Penjelasan adalah diperlukan bagi menyelesaikan masalah ini…

  1. biasa laa…bila politik mnjadi faktor nmbo satu dlm Malaysia
   smpaikan hal ehwal agama dipandang enteng
   Tpi tringat artis2 melayu islam mnjadi jemputan, siap menyanyi lagi dlm rancangan smpena hari natal….
   nabi sndiri melarang kita meraikn perayaan agama lain, cukup sekadar mghormati penganut yg meraikan keraian agama mereka, bukan sama2 menyambutnya skali

 11. saya berpandangan.. kita tiru je cara org kristian berdakwah tu.. tiru sebijik sebijik pun takpe siap ngn motto, misi, visi..target. cara pun sama, pendakwah tak perlu pakai spesifik sgt sampai org yg fobia ngn serban/ berjubah ni tak kenal.
  kedua, proaktif dari segi promosi bantuan dari zakat dll.. cthnye klu saya tau ada org miskin, saya boleh buat aduan guna sms je kat zakat, pastu dorg siasat. ok dak?
  tak perlu fokus ajak kafir masuk islam pun takpe, tpi fokus yg islam tp tak tau basic langsung. sekadar pandangan, jgn marah klu tak betul.

  1. Sangat setuju dengan cadangan ini. Majlis atau Jabatan Agama Islam perlu lebih pro-aktif mengambil kakitangan yang ikhlas bekerja untuk memertabatkan Agama Islam dengan memberi pertolongan tanpa banyak birokrasi. Mereka perlu bekerja mengikut modus operandi pengikut agama Kristian.

  2. bg sy org yang ada agama bukan kafir. kerana setiap agama mengajar kebaikan. tetapi org yg kurang ajar adalah layak di panggil kafir kerana dia x menyelami ajaran agamanya..dalam kes ini, saya x memihak pada sesiapa pun. mungkin bagi kamu, itu cara kristian memesongkan agama islam. tapi sbnrnya islam jg ada yg buat cara bgtu..mereka bantu. buat rumah, bagi duit..then masukkan ke agama islam. klu mereka kuar dr agama islam semua tu akan d tarik balik. itu sbnrnya individu punya hal..tanya hati..klu iman kuat, akidah sesiapa pun x akan terpesong. seperti mana sy bertahun bergaul dgn org melayu dan muslim, sy tetap dgn agama sy. yg penting, saling hormat menghormati la sesama manusia. jgn sesuka hati menghina agama lain kerna kita x fhm agama org. sdgkan agama sdri kita x dpt nak ikut sepenuhnya, nak pula hina agama lain..

  3. Orang miskin terima makanan dr org kristian kerana meraka lapar..

   Orang kristian beri makanan kepada org miskin kerana mereka kesian..

   Bila org miskin dtg ke gereja untuk mengambil makanan paderi diaorg melayan mereka dengan sangat baik. Paderi mereka akan memberi nasihat dengan cara yang sangat halus sehingga menerbitkan rasa sayu dan rasa bahagia kepada org2 miskin ini.

   Org2 miskin ini dari pelbagai agama.. ada islam ada hindu ada buddha ada yg tak tahu agama sendiri juga..

   Apabila org2 miskin ini dilayan dengan ikhlas, dilayan dengan baik dan berhemah mereka merasakan golongan gereja ini sangat memahami kehidupan mereka, golongan gereja ini sanggup berjabat tangan dengan tangan kotor mereka dan golongan gereja ini sanggup menyelami permasaalahan mereka. Mereka meresakan diantara mereka dengan golongan gereja ini tiada “gap” mereka boleh luah apa sahaja mereka boleh cakap apa sahaja dengan selesa. Sementelah iman mereka mmg senipis kulit bawang. Tidak mustahil mereka menerima ajaran paderi tersebut dengan rela hati.

   Agama ISLAM sebanar nya lebih mulia dari itu, lebih ikhlas dari itu, lebih sempurna dari itu. Selepas peperangan pada zaman Rasullullah (SAW) semua tawanan dilayan dengan baik, namun Nabi tidak pernah memaksa tawanan tersebut memeluk agama islam. Kesemua tawanan tersebut memeluk Islam dengan rela hati kerana budi pekerti org islam itu sendiri.

   Boleh tak saudara dan saudari semua melihat budi pekerti saudara saudari semua sewaktu memberikan komen di ruangan ini.

   Semua yang berlaku ada hikmahnya jangan cepat melenting. Perhalusi semula budi pekerti kita sebagai Hamba di Bumi Allah ini.

   Minta maaf sekiranya ada yang tidak senang hati dengan tulisan saya. Saya juga masih lagi belajar untuk menjadi seorang islam yang mempunyai ibadah, akidah dan Adab-adab yang hebat seperti junjungan besar kita Rasullullah (SAW).

   Wallahualam.

   1. di kala ini Allah uji saya dengan ujian yang paling berat buat saya, tuan rumah mengunci paip air..anak berusia 3 bulan, diugut nak dikunci rumah..dah meminta belas tuan rumah untuk tangguh kerana baru start keje..suami pun banyak kali ditipu,kerjatak di bayar…kadang2 kita dah berusaha. Tak malas..sayadah pun menjenguk Baitulmal, di reject bulat2 sebab berkahwin warga asing..macamana tu..suami mualaf..tak layak menerima bantuan katanya..padahal kami berjalan kakike baitulmal..cukuplah sekali..takkan nak ulang2 byakkalinanti dikata meminta sedekah..yang takpernah dijenguk susah akan kata kita malas berusaha, bukan tak berusaha, nak gerak pun kena guna duit kupang..saudara mara tak dapat bantu, kawan2pun tak dapat bantu,, yang buruk sangka akan cakap ,itu bukan kawan.. kawan time senang,susah hilang, dari kita dokmenyedihkan kan hati dengan yang suka menghina, apasalahmeminta bantuan dari gereja? bukan ke ikhtiar jugak tu,kalau putus asa dikata tak beriman, habis yang memberi hukum tak beriman ni boleh ke membantu? kalau tak boleh jangan cakap..kalau hidup tak dijenguk susah jangan cakap. setakat nak beri reference orang tu orang ni buleh jek..,, jgn cakap besar,, belum kena batang hidung sendiri.

    1. apa salahnya terima bantuan dari gereja? bukan mencuri, niat tersembunyi?bukan ke kita di suruh berbaik sangka.. lebih banyak orang Islam yang suka berprasangka, misalnyanak bagi sedekah untuk anak2 yatim… ditanya dulu rumah anak yatim islam ker bukan Islam…bukan ker budak2 semuanya fitrah…apabila nak memberi di pilih2 siapanak beri, apabila nak bersedekah dikira2 berapa nak disedekah.. saya kira yang beragama dan memahami agama tidak berkira dengan siapa dia nak bagi..mungkin tak paham lagi agama.. tidak ada yang menahan perkara yang Engkau berikan dan tidak ada yang memberi perkara yang Engkau tahankan,, tidak guna kekayaan oleh kamu kekayaan..renung2kanlah.. rezeki dari Allah..kita tak tahu dari mana Allah nak bagi..kalau dari gereja pun dari Allah jugak.. Ker ada Tuhan lain selain Allah kat gereja tu?

 12. Dlm permasalahan ini , saya rasa semua org islam wajib bertanggung jawab terhadap ISLAM itu sendiri. Kerjaan harus menjaga ugama2 lain dari menyebarkan ugama mereka, jabatan ugama harus kerap memantau ugama lain dari bertindak luar batasan, membantu org yg memerlukan dgn duit baitumal, rakyat islam yg pergi pon tiada pengawalan diri yg tidak kira siapa yg nak beri , tapi diperangkap oleh pihak yg beragenda salah.

 13. MUHAMMAD SANI BIN ABDUL SHUKOR

  Assalamualaikum….
  Saya sgt tertarik dengan topik ini… semua orang Melayu ISLAM Saudara/Saudari mengeluarkan pandangan yang pada amnya MENUNDING JARI pada orang lain… menunding jari pada Kerajaan.. pada JAIS.. pada Baitullamah(Lembaga Zakat).. kepada Gereja.. dan kepada semua org… x pernah kah saudara/saudari.. bertanya apa yg boleh saudara/saudari buat untuk membantu agar perkara-perkara ini tidak akan berlaku dimasa hadapan.. Musuh ISLAM sentiasa mencari helah/tipudaya kepada umat ISLAM demi memesongkan akidah umat ISLAM.. itu matlamat mereka… sudah termaktub seadanya NABI ADAM .. apa yg perlu dibincangkan adalah.. apa peanan kita sebagai saudara seagama untuk membantu agar mereka2 ini..golongan miskin dapat perhatian… jgn pandai salahkan Lembaga Zakat ja.. padahal zakat pendapatan(bukan zakat fitrah) x pernah bayar… wallahualam..

 14. JKM & LMBAGA ZAKAT,BAITUILMAL pusat2 yang sepatutnya membantu mereka sila buka mata dan lebih telus mnjlnkn amanah..jgn smp umat islam meminta simpati dn menagih bantuan dr pihak kristian ..

 15. Salam, sebenarnya tak kira miskin ke, kaya ke, tak cukup makan ker, terlebih makan ker, yang penting iman seseorang yang beragama ISLAM tu. Kalau iman dan pegangan kuat dan pecaya terhadap Allah, Insyaallah seseorang islam itu tak terpesong.

 16. kesian betoi kamu orang yang suka tuduh menuduh. cuba duduk dan pikir betoi2 apa yang tak kena. salah satu faktor, kamu orang ni kurang pendedahan pada agama orang lain. tapi orang kafir lebih tau agama islam.

  1. pasal tu lah panggil munafik ! dah tau agama islam still tersesat lg any comment ?

 17. Tak nak bitau nama

  Maknanya 100% org mohon baitulmal, semua patut / berjaya dapat bantuan? Macam biasiswa atau kad kredit?

 18. tu le duit zakat banyak sampai org bkan islam pun jelous nak jgak duit zakat.kami kakitngan awan tiap blan ptong zakat drpd gaji.cuba le perluaskan cara /kaedah pemberian zakat tuh…buka kauter kat stesyen bas ke /tepi jalan ke /kat masjid ke ,biar org tau jika susah g masjid bukan g gereja….bkan aje bleh duit zakat je bleh smbhyang skali…Amin…..

  Bg org miskin pun kna pikir jgak tuh ,iman mesti kuat wlpun miskin.wrga asing dtg berduyung 2 kat malaysia tak dak papa kedana .plg bodoh pun cari sampah2 sbg sumber rezeki,tp respek jgak ……tak bleh ke tiru mcam mereka. PZ pun klu org dah mintak bg aje lah klu berkelayakan .jgn pilih bulu ,parti ke,smua rakyat malaysia berhak dapat le klu miskin dan papa…

 19. tohliang a.k.a Mohamad Yusli Jamani

  soalan saya plak,
  1. mana perginya Pusat Zakat (Baitulmal)? berapa banyak kutipan & imbuhan yang disumbangkan kepada yang layak?
  2. mana perginya wakil² rakyat yg berkaitan dgn org² miskin tadi?
  3. kita sendiri, mana perginya tanggungjawab kita sebagai umat Islam, kita kan bersaudara?

 20. Ok, nampak rasionalnya tindakan JAIS dlm hal ni. Tapi ia boleh dilihat sebagai marah org lain disebabkan kelemahan diri sendiri.

  Kelemahan agensi2 Islam spt JAIS dalam membantu umat islam yg susah & menyebarkan kefahaman Islam kepada masyarakat.

  Bila pihak Kristian “mengurat” mereka dengan bantuan2, agensi2 Islam spt JAIS pula “marah” dgn tindakan mereka. Macam mana tu? Sedangkan ia berpunca dpd kelemahan kita sendiri (dlm kes ini, agensi berkaitan spt Jais & pusat zakat)

  Saya berpendapat begini sebab dlm perenggan terakhir penulis sendiri yg cakap “target mereka adalah orang islam yang susah dan miskin yang tak dibantu oleh jabatan kebajikan masyarakat atau jabatan agama islam atau baitumal”

  Oleh itu bagi saya, itulah punca nya. Kristian sudah pasti kita maklum mereka mesti nak sebar agama mereka. Tapi apa yg dibuat oleh penguatkuasa Islam di Malaysia ni? untuk mengelakkan org islam yg susah menjadi target penyebar kristian?

 21. Assalammualaikum….saya disini sekadar memberi pandangan dari segi logik,pengalaman dan dari pemerhatian kiri kanan depan dan belakang…maklum lah saya pun bukan lah pandai sangat..tidak mahu menyalahkan sesiapa pun ..ataupun mana mana organisasi..( hanya pandangan shj) Kenapa benda seperti ini berlaku ?? Saya berani berkata semua nya salah kita sendiri, tepuk dada tanya diri sendiri..adakah kita prihatin dengan keadaan sekeliling kita?? Kita bergaduh sesama sendiri,menjatuhkan bangsa kita sendiri..Merosakkan diri kita sendiri dengan mcm mcm benda negatif.kita pentingakan diri sendiri..hanya buat kebaikkan bila ada keuntungan..( kebanyakan tapi bukan semua) kita sebagai umat islam tidak lagi bersatu hati ..tidak bersatu padu..semua jadi berpuak puak..Anda semua masih ingat cerita zaman sekolah dulu..sebatang lidi boleh dipatah dengan mudah ..tapi segengam lidi mudah ker nak dipatahkan??

  Saya tidak menafikan ada setengah pegawai /staff yang menjalankan kerja sambil lewa/tidak ikhlas ( dr pengalaman sendiri) suka menrumitkan benda senang..tapi sedarkah anda..untuk menyelesaikan benda spt ini..kita perlu bersatu padu.. bukan wang ringgit yang jadi utama..kalau diberikan duit 10juta sekali pun belum tentu kes kemiskinan ini akan terhapus..sebabnya kita ini manusia..manusia tidak pernah rasa cukup..cuba himpun org org miskin ini…yg dewasa..berikan perkerjaan yang mampu mereka buat..takkisahlah kerja apa pun walau pun jual kuih..( kalau setakat duit bantuan yang diberikan sampai bila bila tak kan berakhir) yang kanak kanak pulak..berikan bantuan dr segi persekolahan..sebab hanya pelajaran yang baik dapat keluarkan kita dari kemiskinan..bukan WANG
  perbelanjaan ..( TAPI WALAU DIBERIKAN APA PUN ,TANPA USAHA,TANPA BERSATU PADU,TANPA KEIKHLASAN ,TANPA DIDIKAN AGAMA ,TANPA ILMU DAN SELAGI KITA MASIH DIRI KITA YANG SEKARANG INI ada shj pihak yang sentiasa akan mengambil kesempatan terhadap kita ..jikalau ada silap dan salah atau terkasar bahasa..saya mintak maaf ….

 22. Cara olahan cerita dan projection sesuatu object didalam penceritaan adalah sama sahaja dengan olahan atau skrip drama dr parti w/pon anda kata NGO, spt NGO katak yg ada, dan penceritaan ini juga byk kemusykilan. Jika benar, alhamdulillah. itu shj

  saya bersetuju dengan komen2 mengenai kekecewaan org2 miskin dgn bdn2 kerajaan yg bertanggungjwb membela nasib mereka kerana sudah byk berlaku kes spt yg diceritakan… mungkin tidak semua tetapi yg penting IA BERLAKU dan agak KERAP… persoalannya KENAPA???

 23. Subhanallah.. Bukan kah miskin itu suatu cubaan dari Allah.. Tergerak hati saya utk memberi komen..
  Saya berasal dari keluarga miskin, tapi ayah dan ibu saya tak pernah menyalahkan kerajaan atau Allah kerana diberi ujian sebegitu.. Pernah ada perkara sebgini (jamuan makan oleh pihak Kristian) dianjurkan, tapi ibu dan ayah saya serta kami 8 beradik tidak pergi pun.. Sbb kami tahu itu SALAH..
  Sekarang ni isunya akidah umat Islam yg pergi ke majlis tu telah TERPESONG..
  Jgn la nak marah kerajaan sbb tak tolong orang miskin.. 50 tahun dulu takde pon jabatan kebajikan, baitulmal dan ape2 pon.. Iman orang dulu2 ttp kuat walaupun MISKIN.. Pokoknya, menghadiri majlis keagamaan orang KAFIR adalah SALAH..
  Tambah2 pulak tujuannya nak memesongkan akidah kita.. Takkan orang2 Islam yg pergi situ tak taw? Bohong lah kalau diorg kata itu program kebajikan sahaja..

 24. Abdul Majid Bin Wahab

  Salam
  Saya tidak bersetuju dengan mempermainkan Ugama Islam dan umat islam seharusnya faham keagungan Ugama Islam itu sendiri , sepatutnya agama lain jangan lah nak persoalkan hak-hak agama lain khasnya Agama islam itu sendiri dah terbukti ugama yang terbaik dan tiada boleh dipersoalkan lagi. Umat islam jangan lah terpengaruh dengan mana-mana risalah yang tidak berasas dan mempersoalkan keagungan ugama islam itu sendiri dimana dah cukup dan lengkap keakhir zaman.

 25. assalam saudara & saudari..bg saya kesilapan itu datangnya dari kita sendiri..penyakit org melayu & Islam ialah perasaan atau niat kita utk membantu saudara seIslam kita tidak cukup kuat..kita hanya pandai berkata2 tp pelaksanaannya bagaimana?klu berhujah 3 hari 3 malam pon sanggup tp bila minta derma???ape yg dah berlaku jdkanla sebagai pengajaran dan harapan saya agar semua umat Islam betul2 sedar serta sanggup membantu saudara kita yg dalam kesusahan..jgn bila ada isu2 sebegini baru kita nak menyalak tp lps tu senyap semula..wat hal masing2..

  saya yakin kita juga mampu buat pusat2 sehenti utk bantu saudara2 seIslam kita..mungkin di setiap DUN atau mukim..bantuan tidak semestinya wang ringgit..mgkn bg yg mampu leh bg lebih tp bg yg kurang mampu leh bg sekadar sekampit beras pon memadai..klu ramai yg menyokong saya pasti ianya bukan sekadar mimpi..pusat sehenti ini perlu diwar2kan agar bnyk pihak yg dpt mengetahuinya..ia boleh dimulakan atau dibuka oleh ADUN, penghulu, ketua kg atau pon para dermawan Islam..pihak lembaga zakat juga leh ambil bahagian dlm hal ni bila pusat2 seperti ini dah dibuka..sebagai motivasi kpd kita semua mungkin kata2 mantan ketua saya leh dijadikan perangsang..katanya “KALAU BUKAN KITA, SIAPA?KALAU BUKAN SEKARANG, BILA?”

  ayuh..BANGKITLAH SAUDARA2KU..jadikanlah peristiwa ini sebagai titik tolak kita untuk bersama-sama membantu saudara2 kita di dalam kesusahan..jgn hanya berkokok di media cetak atau elektronik tp tiada pelaksanaan..cukup2lah kita menyalahkan org lain..marilah kita bangkit demia agama yg kita cintai..semoga Allah memberkati usaha kita..insyaAllah..wassalam..Allahu Akbar..

 26. Salam,

  Saya orang miskin, tak ade kerja/menganggur, hidup atas belas ihsan mertua. Hutang lapuk dah mula membawa masaalah kepada saya. Saya menerima banyak hinaan kerana tidak bekerja/kemalasan saya. Saya tidak tahu sampai serendah mana martabat saya dalam masyarakat akan merosot lagi.
  Tapi saya salahkan diri saya, kerana salah membuat keputusan dalam hidup. Sudah banyak memohon kerja tapi ditolak kerana umur yang melewati 50an. Saya rasa masih ada yang boleh terima saya bekerja, security guard atau cleaner,tapi salah saya juga kerana terlampau memilih kerja.
  Yang paling penting bagi saya, saya tetap bersyukur kepadanya kerana masih diberi peluang untuk terus hidup dan membetulkan keadaan serta redha dugaannya.
  Saya berdoa jangan sesekali saya membuat keputusan yang akan membuat saya bankrap diperkiraannya diakhirat nanti. Astaghfirullah….

 27. salam..bagi pendapat saya saya menyokong tindakan jais sekurang-kurangnya yang terlena terjaga dari tidurnya.yang terlupa tersedar dari kelemahanya.kita tidak perlu bincangkan pendapat kita tapi yang sudah pasti
  yang BERTANGGUNG JAWAP akan cuba mencari penyelesaiyan yang sepatutnya atas dasar tugas yang telah di AMANAHkan kepada mereka,..insyaAllah..

 28. Perbaiki pengurusan zakat dan kebajikan elak MURTAD | Islam Itu Indah

  […] pemeriksaan pegawai Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan polis terhadap sebuah gereja di Petaling Jaya mendedahkan sekali pengakuan orang Islam yang dipujuk secara berterusan untuk mendekati gereja […]

 29. asskm , terlebih dahulu saya mengucapkan selamat berpuasa kpd seluruh umat islam. Berhubung kes yg dbincangkan tad , saya dpt melihat drpd ape komen yg dibuat menunjukkan kite sebagai org islam sendiri pun masih tak bersatu . Masing2 nak menyalahkan org lain dan ade yg menganggap mereka adalah betul. Saya bknla pandai nak berkata2 cuma ingin meluahkan sedikit isihati saya. Seseorang yang mempunyai didikan agama islam yg betul tidak akan melakukan perbuatan meminta sedekah drpd gereja. Allah SWT memberikan akal dan tenaga kepada setiap hambanye.
  Bumi ini amat luas dgn hasilnye. Gunalah ape yg dikurniakanNye. Bg pendapat saudara yg berkhidmat sbg pegawai jbtn berkaitan zakat dan baitulmal, sebenarnye tidak semua manusia itu sama, mungkin anda dan rakan anda sepejabat adalah dikalangan golongan yg baik dan mesra pelanggan. Tetapi mungkin ade segelinggtir yg bersikap kurang mesra. Dan ade juge yg bersifat kroni. Tidak dnafikan. Tetapi bukan semua nye teruk.
  Dahulu kite sering mendengar berhubung isu murtad yg diutarakan tokoh2 ugama, tetapi dikatakan khabar angin dikalangan pihak 2 agama di jbtn dan kementerian agama itu sendiri. Walhal benda itu wujud. Kononye mahu menjaga sensitivit kaum. Bila berlaku sekarang barulh ade NGO2 yg lantang bersuara. Kononnye menegakkankebenaran. Tetapi kenapa br sekarang. Kenapa tak hlg sebarang kegiatan yg meruntuhkan akidah org islam yg semakin teruk dan berleluasa. Sebenarnye inilah dakyah golongan kristian dan yahudi untuk menyesatkan anak adam. Arak , hiburan melampau, judi, fesyen melampau, dan pusat2 hiburan.
  Dan yg last, apakah betul undang2 yg ade sekarang. Sekiranye undang2 islam dilaksanakan untuk org islam, itulah jalan yg paling tepat. Sekian , mohon maaf.

 30. Pengurusan Umat Islam hendaklah diperkemaskan lagi terutama dalam ketelusan dan kesungguhan membantu rakyat Islam yang mengalami kepayahan, kesukaran ekonomi, keperitan hidup, kekurangan ilmu Islam yang asasi. Kekurangan-kekurangan dan kelemahan-kelemahan yang membawa kepada punca umat Islam merempat dan menagih bantuan dari pihak yang berniat untuk memurtadkan umat mestilah dikenalpasti dan ditangani oleh agensi-agensi Islam secara jujur, telus, ikhlas dan proaktif, agensi-agensi Islam bila berdepan dengan rakyat dhaif yang gawat dan dharurat serta merempat mestilah bersungguh-sungguh (bantuan lengkap) bukan hanya untuk lakonan – majlis keraian – atau upacara-upacara politik semata-mata. Bantuan yang diberikan bukanlah hanya berupa material semata-mata, malahan mestilah disertakan dengan ilmu kemahiran Islam dan kemahiran hidup untuk membangunkan kehidupan umat yang susah dan melarat ini. Kesungguhan bantuan itu mestilah bertujuan melahirkan keluarga umat Islam yang produktif dan mampu mengendalikan kehidupan Islam yang sempurna. Perancangan, pemantauan dan penambahbaikan mestilah sebahagian dari program memperkasa umat ini terutama yang susah, melarat, miskin, tidak ada pekerjaan atau sumber pendapatan, umat Islam yang terbiar, yang buntu, yang terlalu banyak hutang, yang tersingkir, yang terhina dan segala anggota umat yang dhaif atau terpinggir. Agensi – agensi Islam mestilah mempunyai iltizam untuk membebaskan umat Islam yang berisiko ini secara menyeluruh dengan ilmu yang Islam dan kemahiran hidup yang mencukupi. Ilmu Islam yang diberikan itu mestilah juga mampu untuk mempertahankan aqidah umat ini disamping boleh menjadikan seseorang itu pendakwah dalam masa yang sama. Program memperkasakan umat ini mestilah disemak dan ditambahbaikkan dari semasa ke semasa sesuai dengan cabaran terhadap umat pada sesuatu masa. Input-input dari semua peringkat dan lapisan umat ini perlu sekali untuk menjayakan program memperkasa umat ini yang paling berkesan bukan menjadi lakonan politik semata-mata. Ini amat penting untuk mempastikan kelangsungan umat didunia dan diakhirat.

 31. Maaf bertanya,wildberry tahu tak bahawa duit zakat hnya diberi kepada 8 golongan asnaf sahaja?dan bukan sewenang2nya kami boleh luluskan permohonan zakat itu kerana ia berkaitan dgn HUKUM. Ianya wajib diperincikan bg memastikan yg menerima zakat itu adalah dr golongan asnaf yg 8 tersebut.

  8 asnaf?pelajar pun termasuk jgk dlm 8 asnaf ini.sy sdr prnh alami situasi dimana sy dan kakak tidak layak menerimanya.atas alasan yg x msk akal ayah awak kakitangan kerajaan negeri)..ayah sy kecewa yg teramat sgt..pegawai mcm ni x leh fikir panjang.berapa sgt gaji kakitangan bawahan ditambah kos utk membiayai ahli rumah yg lain serta kos utk hdp skrg?pada masa itu,sy dan kakak amat terdesak utk membiayai pelajaran.
  jabatan zakat perlu semak sikap pegawai krn kami pergi ke sana perlu mengeluarkan perbelanjaan sdr sedangkan duit yg keluar itu amat bernilai bagi orang seperti kami.malah dapat masuk tempat berhawa dingin sudah menjadi 1 nikmat kepada kami.
  itulah pengalaman sy.belum dpt borang sudah ditolak mentah2.jika benar berlandaskan HUKUM,disaat penolakan itu berlaku,bagaimana kehidupan seterusnya…

  1. cubalah sdr/sdri di luar sana renung2kan pepatah ini..”betapa berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya..” kesiankanlah pada mereka yang terlibat. jangan mudah sangat hendak menghukum seseorang tanpa diselidiki dan ditanya pada yang empunya diri terlebih dahulu. pastu tanya pula diri kita.. layakkah kita untuk menuduh/menghukum mereka sewenang-wenangnya. jangan sampai dah kena batang hidung sendiri nanti, baru nak sedar langit tu tinggi atau rendah. janganlah kita sombong dengan sedikit kemewahan yang Allah beri maka dengan mudah pula kita menghina orang lain yang dalam kesusahan. sepatutnya kita berdiskusi di ruangan yang mulia untuk mencari penyelesaian terbaik, bukan menghentam antara satu sama lain. harap maaf kalau ada yang tersinggung dengan coretan saya ini.

 32. Saya berpendapat – Semua agama ada pendakwah mereka dan mempunyai matlamat yang sama iaitu untuk mengembangkan agama masing-masing. Saya rasa, tidak ada undang-undang yang melarang perbuatan ini. Jika ada, masyarakat mesti diberitahu dengan jelas bukan sekadar disimpan dalam almari je. Persoalannya sekarang..apakaah tindakan kita seterusnya? Saya rasa kita kena berbalik kepada asas seorang Muslim. Kita MESTI berpegang kepada kita adalah orang Muslim (yang beragama Islam ) tak kira apa juga bangsa. Selagi ada perasaan ingin tegakkan bangsa melebihi saudara seagama, selagi itu kita tidak dapat membina umat MUSLIM yang kaya, bersatu padu, tolong menolong dan dirahmati. Jadi, apakah tindakan anda seterusnya? Perlukan kita memiliki satu lagi NGO untuk penduduk Muslim di Malaysia? Kita lihat bagaimana ARQAM berjaya dalam penyatuan umat hingga ditakuti oleh PM kita? Tidakkah kita belajar dari peristiwa itu? Atau, kita lebih selesa duduk, membaca, memberi komen dan menyalahkan sama sendiri? Terpulang kepada anda untuk menilainya. Hari semakin tua, usia semakin lanjut, apakah kita tidak mati? sudah tertunaikah tanggungjawab kita?

 33. wahai sekalian umat islam bersatu damai lah akhirat nak sampai semua nanti MATI dunia semantara jgn extream berpuak Akhirat kita jaga ye salam dari makhluk Tuhan PALING INSAF

 34. salam ramadhan.. semoga Allah permudahkan segala urusan pihak
  JAIS dan kita semua agar menghalang dari isu murtad ini.

  Selepas kes ini blh serbu di gereja jln gasing pula. ramai yang nampak
  perempuan bertudung keluar masuk ke gereja itu…

 35. Assalamualaikum WBT,

  Sebenarnya kita lah umat Islam yang salah;Bukankah Allah berfirman Jagalah diri kamu dan keluarga kamu dari api neraka.Dan kita terimalah hakikat bahawa semua itu terjadi kerana umat Islam tidak menjaga iman masing2 sebaik-baiknya.Dan punca permasalahan kepada semua itu adalah iman…iman dan iman…Dan kita semua umat Islam menyedari betapa lemahnya Iman umat Islam diMalaysia ni…Jom kita usaha keatas iman kita…Insya’Allah yang bathil akan runtuh apabila maa’ruf ditegakkan …..Dan Islam pernah cemerlang 1400 tahun dulu berpandukan Qur’an yang sama…Dan pemimpin yg sama …Junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W…Cuma Rasulullah sudah tiada tetapi kita ada Al-Qura’an dan hadith berserta sunnah yang wajar kita imani sungguh2….Kita tak payah nk tiru cara kristian berdakwah kerana model terbaik adalah sunnah Rasulullah S.A.W…Dan dijanjikan kejayaan dunia dan akhirat…..Perjuangan cara kristian itu palsu dan bersifat duniawi…dan kejayaannya juga palsu serba sementara…Wallahu’alam

  1. Salam sejahtera.

   Dari buah kamu mengenal mereka. Orang Kristian berdakwah dengan cara yang diredai sesuai dengan pegangannya.

   Kalaulah perjuangan cara Kristian itu palsu dan bersifat duniawi dan kejayaannya juga palsu serba sementara sila tunjuk bukti?

   Tuhan memberkati.

   1. apa gilanya ni ……kalau dah terpesong jgn pesongkan org k…buat dosa minta ampun pada manusia tak palsu ke ?alah…dakwah ko hanya layak pada agama ko lah ..takpelah……ngan cara dakwah ko tu…ko sekolahkan dulu pelakon lucah..penyanyi barat…?(rasa mcm kristian sebab ada tatu kristian …pakai rantai salib..) bukan taktik halus nak serang akidah org ke ? huhuhhu pecah lubang ..org sengal boleh kena tipulah..but not me.. ..memang palsu pun mana ada yang kekal melainkan sementara shj di dunia ni yang kekal hanya Allah ..yang maha esa.ok ada paham …Please dont try this at public…we born as islam..we life as islam we die as islam ….

 36. Kenapa srlalu ingin mengharapkan bantuan, bukan atas usaha sendiri, dan memohon kepada ilahi?
  Adakan kebahagiaan yang dikejar, ataupun kemewahan?
  Ramai orang yang dikategorikan sebagai miskin, tetapi mampu hidup bahagia.
  Kemiskinan bukan alasan untuk kita terpesong dari jalan yang lurus.
  Kemiskinan bukan alasan untuk kita lupa akan asal usul kita.
  Kemiskinan bukan alasan untuk mengkhianati agama sendiri, tak kira lah agama apa sekali pun.
  Ingat akan tanggungjawab kita, ingat segala kesusahan itu merupakan dugaan semata2. Dengan usaha dan doa, insyaAllah pasti ada balasan dariNya

 37. As-salam…..

  kembali kepada sistem khilafah – itu yang terbaik

 38. Yang benar tetap BENAR , yang salah tetap SALAH.

  biarlah ak mati kebulur sekali pon…
  ak xtakut mati.
  ak hanya takut kepada ALLAH.
  Islamku bukan pada makanan.

  1. yang benar tetap benar Allah hanya 1….
   btol kata syahid mati bukan untuk ditakuti….
   mati pn x kisah islam bukan pada makanan dan harta…
   surah Al Kafirun menjelaskan.
   dengan nama Allah yang maha pengasih lagi maha penyayang,
   hai orang2 kafir aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah,
   dan kamu bukan penyembah tuhan yang aku sembah,
   dan aku tidak pernah jadi penyembah apa yang kamu sembah,
   dan kamu tidak pernah pula jadi penyembah tuhan yang aku sembah,
   bagi mu agama mu bagi ku agama ku….
   dan apa yang jadi sekarang kerana makanan subahanAllah bebarapa saudara kita telah jadi penyembah tuhan yang kita tidak sembah…

 39. Hi all Muslim bro/siters,

  I was actually surf net for nice Islam quotes to read since I am fasting too even I am not a Muslimin & this article pulled me in. Will I am going to hell if I didn’t accept Islam (is Islam only way to reach heaven)? If Iam a Muslim, should I die as a Muslim? To choose a religionis not an individual choice? If Nabi Adam is a 1st mankind then y mocking since we r related. Wrong to say we r one and the ALL MIGHTY is one? Do any religious teach us bad?

  Finally a religion is an upgrade version from another (Islam adalah agama yangpaling mudah difahami untuk mendakati ALLAH S.W.T-true enough) to make it easy to adapt, understand as well a choice to worship with comfortable with GOD. If there is a final judgement, does GOD measure us based on which religion or based on our attitude during our tenure on earth? Satan have double standard not GOD.

  In the church JAIS raid, no one is right or wrong in the name of religion duty but not fair to punish the human under any section cos they didn’t ‘fitnah’, murder, ‘rasuah’, etc.

  Ending my two cent worth with ‘they are many rivers(religion) but all of them lead to ocean (GOD).

  And forgive me if I my words hurs you and may ALLAH forgive me.

 40. Kisah Sebenar Ketika Pemeriksaan JAIS Berserta Bukti

  […] Kalau nak tahu Kisah sebenar ketika pemeriksaan JAIS beserta bukti sila terjah @ Islam Itu Indah. […]

 41. salam wahai saudara2 ku,
  aku andaikan kamu semua berkemampuan dari segi kewangan sbb mampu untuk melayari internet dan memberi komen disini, aku nk tanye, pernahkah kamu semua meletakkan diri kamu dikalangan mereka2 yg hidup dlm kesusahan dan kemiskinan? pernahkah kamu mengeluarkan sebahagian harta kamu dan memberi makan orang2 yg miskin dgn tangan kamu sendiri? pernahkah kamu membantu orang2 bukan islam yg dlam kesusahan dan cube menarik mereka supaya menganuti agama islam dan membimbing mereka? pernahkah kamu semua bersepakat mengumpul dana dan cube membantu mereka2 yg dlm kesusahan, menyediakan kemudahan2 kpd mereka? kalau zaman dulu nabi kita dan para sahabat buat camtu… zaman sekarang ni ade kite buat? WaAllahualam. tp pihak kristian ade buat mcm tu, sbb tu mereka berjaya memurtadkan org2 kita….

  jgn nk salahkan sesiapa melainkan diri kita sendiri, membiarkan saudara kita yg seagama dgn kita dlm kesusahan dan kemiskinan, jgn bg alasan gaji dan harta kamu hanya cukup2 makan tanpa kamu memikirkan nasib mereka2 yg tidak mampu membeli makanan, melainkan klu kita dah sedaya upaya membantu mereka.

  igtlah rezeki tu pemberian Allah dan igtlah iman dan ilmu agama kite semua berbeza, bayangkan kalau si miskin tersebut bukan sahaja lemah imannya, tp ilmu agama mereka juga kurg kerana tidak mendapat pendidikan yg sempurna, ade x kite bantu mereka?

  renung2kanlah, jgn salahkan sesiapa pun..

  1. ni lg srg…aku tak tahu apa motif kau dan tak tahu asl usul kau …kat sini aku nak bg tahu ZAKAT..bila sebut zakat itulh bantuan kita ..bukan setakat zakat fitrah ..islam ada zakat emas ..zakat pendapatan..dan berbagai lg..ini bukan soal duit !!!!! harus faham ini soal akidah….takkan takda basic agama kot..alasan kurang konon…hak tui..

 42. Berbagai-bagai perkara boleh berlaku berikutan banyak rongga kosong dalam hati umat Islam dewasa ini. Iman perlu disuburkan sentiasa tetapi malangnya tempat penyuburan iman dan akidah adalah amat sedikit.

  Kuliah pengajian agama di masjid-masjid dan surau-surau terlalu menjurus kepada kuliah politik dan isu semasa. Selain dari perkara tersebut, kuliah menjurus kepada fiqh yang saya amati ianya disampaikan mengikut musim. Contohnya di bulan ramadhan, kuliah berkisar fiqh bulan ramadhan, tatacara berpuasa, permasalahan solat terawih antara 8 dan 20 rakaat dsb. Syawal akan disyarahkan pula tatacara puasa 6. Selapas ini kuliah berkisar permasalah haji & umrah.
  Memanga tidak dinafikan semua perkara tersebut adalah penting tetapi yang kritikal dewasa ini adalah masalah akidah dan akhlak umat Islam.

  Akibat banyak ruang kosong (lopong) dalam hati umat Islam menyebabkan mereka mudah dipesongkan dengan akidah selain Islam Ahli Sunnah Wal Jamaah seperti Qadiani, Syiah, Islam Liberal malah akqidah yg terang bertentangan juga mudah diserapkan seperti ajaran Ayah Pin juga aqidah agama-agama lain.

  Laungan ‘Allahu Akbar’ lebih kuat bergema di ceramah politik & jalanan berbanding TAKBIRATUL IHRAM & sebutan AMIN selepas fatihah di masjid dan surau. Jemaah di masjid diluar bulan ramadhan hanya 2 hingga 2 sof berbanding jemaah mesyuarat agung parti politk, muktamar parti politik, demonstrasi, konsert, perlawanan bola sepak etc.

  Ramai yang cenderung untuk menyalahkan Kerajaan yg memerintah. Tetapi salah sebanarnya adalah individu tersebut dan keluarga. All berfirman didalam Quran, “Peliharalah diri kamu dan ahli keluarga kamu dari api neraka kerana bahan bakarnya daripada manusia dan batu-batu.”

  Tepuk Dada Tanya Iman

 43. Pihak JAIS memang melakukan tugas yang baik dan berada dilandasan yang betul. Kita tak boleh nak memfitnah tanpa ada bahan bukti, dan kenapa mesti kaitkan hal agama dengan politik?

  Sebagai umat islam, kita ditegah untuk meminta minta. Allah telah berfirman, aku tidak akan mengubah nasib seseorang, jika seseorang itu tidak mahu mengubah nasibnya.

  Saya tak faham kenapa alasan miskin yang digunakan. Saya membesar didalam keluarga miskin, 12 beradik, cuma ayah yang bekerja kebun. Jual kuih disekolah, jual nasi lemak, angkat tong gas, guni beras, berjalan kaki hampir 10 kilometer? kehabisan makanan? semua saya lalui. Susah macam mana yang mereka sanggup korbankan agama.

 44. biarkan peranan jabatan dan institusi agama dgn urusan mereka, politik ngn urusan mereka sndiri. Jabatan agama tk perlu urusan campur tangan badan politik kerana anda di bawah urusan hal ehwal agama, direct terus dgn sultan Selangor. Tk perlu nk dipolitikkn. Jabatan dan institusi agama perlu telus dlm mnjalankn kerja…bersederhana lah, tk perlu trikut2 dgn cara atw budaya politikus Malaysia

 45. Shalom.

  “32 dan kamu akan mengetahui kebenaran, dan kebenaran itu akan memerdekakan kamu.”
  Yohanes 8:32 (ALKITAB)

  Terima kasih atas jawapan yang dikemukan oleh pihak JAIS dan kepada penulis blog ini yang menyentuh isu Gereja Methodist yang diserbu oleh pihak JAIS minggu yang lalu.

  Saya terkilan kerana sikap pihak pelampau Islam dengan sikap kurang ajar menyerbu ketika pihak gereja yang masih mengadakan perjamuan Thanksgiving atau kesyukuran. Di dalam sejarah Kristian di Malaysia tidak pernah pihak gereja menyerbu masjid atau mana-mana tempat digunakan oleh orang Islam untuk memurtadkan orang Kristian.

  Kalaupun didapati ada beberapa orang Islam yang menghadiri majlis ini adakan dengan paksaan atau dengan kerelaan? Tentu dengan kerelaan kerana sudah berada ditempat itu mungkin dengan tujuan untuk cuma menghadiri atau dengan maksud lain, Tuhan yang Maha Tahu.

  Seperti Firman yang diatas kebenaran akan memerdekakan orang setelah mengetahui atau menemui kebenaran. Tidak ada kebenaran hakiki cuma ada dalam Tuhan Yesus Kristus seperti yang Dia saksikan tentang Diri-Nya bahawa Dia adalah Jalan, Kebenaran, dan Hidup.

  Dahulu semasa masih menuntut disebuah institusi awam dalam negara yang majoriti pejalar adalah orang Melayu yang beragama Islam. Dan ada beberapa subjek yang ditawarkan menyentuh tentang keagamaan dan walaupun ia ada menyentug tentang agama Kristian tetapi penjelasan atau silibus yang disediakan adalah terlalu menyimpang jauh dari teologi Kekristianan. Yang menyedihkan semua yang mengajar adalah para ustaz dan ustazah yang langsung tidak pernah belajar teologi Kekristinan dan yang mereka ajarkan adalah menurut filsafat perbandingan agama dan memberat kepada ideologi Islam.

  Adakah ini sesuatu yang beretika? Tidak. Ini namanya mencemar kebenaran hakiki Kekristinan yang bersumberkan Alkitab.

  Tujuan saya meresponi blog ini hanya untuk menyatakan keadilan. Banyak hal yang ingin saya tuliskan tetapi oleh kerana ini perkara sensitif maka adalah lebih baik keamanan berbanding dengan motivasi diri yang bukan-bukan.

  “1 Dari manakah datangnya sengketa dan pertengkaran di antara kamu? Bukankah datangnya dari hawa nafsumu yang saling berjuang di dalam tubuhmu? 2 Kamu mengingini sesuatu, tetapi kamu tidak memperolehnya, lalu kamu membunuh; kamu iri hati, tetapi kamu tidak mencapai tujuanmu, lalu kamu bertengkar dan kamu berkelahi. Kamu tidak memperoleh apa-apa, karena kamu tidak berdoa. 3 Atau kamu berdoa juga, tetapi kamu tidak menerima apa-apa, karena kamu salah berdoa, sebab yang kamu minta itu hendak kamu habiskan untuk memuaskan hawa nafsumu. 4 Hai kamu, orang-orang yang tidak setia! Tidakkah kamu tahu, bahwa persahabatan dengan dunia adalah permusuhan dengan Allah? Jadi barangsiapa hendak menjadi sahabat dunia ini, ia menjadikan dirinya musuh Allah.”
  Yakobus 4:1-4 (ALKITAB)

  Tuham bemberkati.

  1. malaysia adalah Negara Islam dan agama lain bolih bebas beragama tetapi tak bolih memurtadkan orang Islam…orang bukan Islam masuk atas kerelaan mereka bukan diumpan dgn duit ringgit.Orang Melayu tak seperti bangsa lain didunia bolih menerima jika bangsa mereka tukar agama tetapi not for malay…ada faham

   1. Salam sejahtera.

    Adakah bangsa lain tidak mempunyai peradaban dan perasaan yang seperti anda nyatakan tentang bangsa Melayu?

    Fikir.

    Tuhan memberkati.

    1. Islam adalah pelengkap kepada semua agama samawi yang dahulu, kami percaya kepada semua nabi dan rasul termasuk nabi Isa (Jesus), Anak Maryam, Alquran, kitab suci umat islam adalah satu2nya kitab yang tetap tidak akan diubah sehingga hari kiamat, banyak apa yang telah dikatakan dalam alquran kira2 1400m dahulu telah terbukti dengan sains dan teknologi.

     Adakah Injil (Bible) yang digunakan sekarang masih lagi kitab yang asli? kenapa perlu ada new testament dan old testament? kitab yang satu menjadi dua?

     Umat islam juga perlu percaya kepada kitab, kerana ini adalah rukun iman ketiga dan mengakui kebenaran yang terkandung dalam kitab-kitab suci yang terdahulu daripada alquran.

     Disini saya sertakan bersama video2 kajian mengenai alquran, semoga dapat membantu dalam mencerahkan lagi masalah ini.

     http://www.youtube.com/watch?v=x1V-wIbSdd4&feature=related

     http://www.youtube.com/watch?v=eXgAK1AcieU&feature=related

     http://www.youtube.com/watch?v=sST0ZPglSdE&feature=related

     Fikir.

     Allah memberkati.

    2. Islam cahaya Ilahi

     Asalamualaikum kpd saudara muslim,
     Salam sejahtera kpd saudara non-muslim,

     Bagi saudara/saudari (Nav & Hamba Allah), walaupun anda mempunyai pandangan anda sendiri, tetapi anda masih tidak mengetahui perkara bab murtad dalam islam, malah keseluruhan hukum hakam dalam ajaran islam itu sendiri. Peradaban dan persaan, kamu kata? Buka lah mata dan minda kamu, ada sesuatu yang kamu belum dan malah tidak langsung mengetahui apa-apa pun.

     (Nav: as your quote : they are many rivers(religion) but all of them lead to Ocean (GOD) – if you base on Ocean, think again; it true there are many rivers (religions) but only ONE lead to the Ocean that is Islam. May i ask why are you fasting in Ramadhan? Why are you questioned so many things that still in your doubt? If you want a true answer from all your doubts ask the right muslim people and you may research in Quran translation in your language. Or may be its not wrong call JAIS it self.

     (to Hamba Allah: i believe in other religions; Christian, Jewish, Hindu, Budhha, etc.. there’s no name of Allah in it, but one and only originally written in Al-Quran Al-Karim. Cause that name of Allah based from Arabic words. It quite suprised it appear so sudden in your teaching lately, especially it only practised in Malay Archipelago. But not in western countries, that they are disliked it very much. Even in Oxford dictionary the words of Allah belong to ; the muslim and Arab of God. So why all this thing or so to call ‘culture-name-used-shock’ so sudden appear in your teaching? do your research again dear freind, you might find something that you still do not know…

     kepada umat islam yang dalam kesusahan & penderitaan, hingga mencari sesuap makan pun susah, buka lah mata kamu bahawa masih ramai lagi orang yang lebih perit hidup nya tetapi masih beusaha mencari rezeki yang halal. Hanya usaha dan tawakal kpd Allah S.W.T tanpa putus asa. Insya’Allah akan terbuka jalan yang mudah. Ingat, ini adalah hanya dugaan kita di dunia untuk melihat sejauh mana iman kita didada. Kita lihat Somalia, hingga ada yang mati kelaparan tetapi iman tetap kuat tanpa dapat dijual beli. Mashya’Allah… Jangan kerana sesuap makanan, kepercayaan diri digadai.

     Wasalam.

     1. *Assalamualaikum Islam Cahaya Ilahi,

      *Using arabic greeting because in Dubai this is a comment greeting and not restricted to Muslim alone.

      Thank you for the effort when I am looking for answers. For the quote, you were saying “but only ONE lead to the Ocean that is Islam.” –But scientifically all the rivers goes to ocean, how can be only one can lead to the ocean. I am respecting your believes towards Islam, no doubt. But nothing wrong to say others also taking different rivers to reach the destiny to ocean. Either they reach fast or late, subject to the matter of the speed. Hope you get what I meant.

      “Why I am fasting during Ramadhan? “–This because supporting the other humans who believe in Ramadhan kareem. I believe in positive charge. This month most human fasting and they wanted peace on earth, so do I.

      “Why are you questioned so many things that still in your doubt? If you want a true answer from all your doubts ask the right muslim people and you may research in Quran translation in your language” –Asking not to compare, to gain knowledge as much I could. None of preaching asks us to do sin, then why worry. The only way to gain knowledge is fear of LORD.

      “(to Hamba Allah: i believe in other religions; Christian, Jewish, Hindu, Budhha, etc.. there’s no name of Allah in it, but one and only originally written in Al-Quran Al-Karim. Cause that name of Allah based from Arabic words.”– Allah (English pronunciation: /ˈælə/ or /ˈɑːlə/;[1] Arabic: الله‎ Allāh, IPA: [ʔɑlˈlɑː] ( listen), [ʔalˤˈlˤɑː]) is a word for God, mostly used in the context of Islam. In Arabic, it is the standard word for “God,” used not only by Muslims, but also by Bahá’ís, Eastern Catholic Christians, Maltese Roman Catholics, Eastern Orthodox Christians, Mizrahi Jews and Sikhs
      The term Allāh is derived from a contraction of the Arabic definite article al- “the” and ʾilāh “deity, god” to al-lāh meaning “the [sole] deity, God” (ὁ θεὸς μόνος, ho theos monos).[5] Cognates of the name “Allāh” exist in other Semitic languages, including Hebrew and Aramaic.[6] Biblical Hebrew mostly uses the plural form (but functional singular) Elohim. The corresponding Aramaic form is ʼĔlāhā ܐܠܗܐ in Biblical Aramaic and ʼAlâhâ ܐܲܠܵܗܵܐ in Syriac as used by the Assyrian Church, both meaning simply “God”.[7] In the Sikh scriptures, Guru Granth Sahib, the term Allah, Punjabi (Gurmukhi): ਅਲਹੁ is used 46 times respectively.

      Thank you for time spent and if I offended or hurt, please forgive me. We are one the all MIGHTY is one..

    3. 2 nav::: dalam dunia ni byk agama.u pilih sembah jesus..i pilih sembah ALLAH.i 100% percaya agama islam.u pun sama 100% percaya kristen. d hari kiamat kita akan tahu…tapi kami sebelom kiamat dah tahu mana yg patut d sembah..kita ada satu tuhan yg d sembah … just ALLAH. cuba buka kitab injil…u baca betul2 n faham erti d dlm nya. n u buka terjemahan al-quran,bandingkan ayat2 d dalam nya…d dlm al-quran semua kisah tertulis,sebelom n selepas.makna yg jelas..buka lah hati wahai nav.(seluruh dunia islam tak ada pembakaran kitab injil besar-2ran,cos islam tahu kitab injil d turunkan pada nabi isa(tp rasa2 dh d ubah suai oleh mereka yg laknat.)tp d dunia org kristen,seluruh al-quran nak d hapus kan) dalam kes jais ni,perbanyakkan lagi intipan…

     1. AsSalam Paklang,

      I believe in every good indeed about GOD and doesn’t matter who is the messenger. When u said about “kiamat” the end of the world, it’s not –dah tahu mana yg patut sembah- it’s just a believe, don’t mix between believe and fact. The fact has proven measurement where else believe/ trust is equivalent to GOD, the link between man & GOD is faith.

      New testament and old (bible) -science says it was re-written, you can accept it, the same science also has fact the Quran also has missing statement from the actual, what’s your say? Let’s don’t go to there and to make it simple, none of us can 100% sure what was happen 2000 or even 500 years back and after death. We are in the common rope of believe, faith and trust; nothing is wrong of believing in others faith and if the individual don’t have comfort and he/she want to switch, we should allow since they feel much more comfortable. A cow nose tight with rope and get pulled, it will bleeding and just die cos of others interest.

      Trust me; al-quran will never get destroyed in this world because it was a final resolution civilization for human. The only holy book has a complete info about family institution, economy, management, science etc.

      Now you tell me Pakalang sama ada hatiku tertutup ataupun terbuka luas.

 46. perkara nih blm jelas lg, kpd pengkriktik2 diatas, bkn hak manusia nak hukum sesuatu pihak, jika benar blogger nih nak smpai kan keindahn islam, based on address dia lah kan, rasany buat masa nih, simpan dulu lah dlm hati isu nih, sbb ny kebenarannya masih diragui, tgk komen2 kat ats pon sedih, berkhilaf sesama islam itu bgus utk menunjukkn kita alert, tp jika berkhilaf tanpa ilmu, ikut dan, ikut sedap perut masing2, jgn kata Nabi, Allah pon xsuka,.. mungkin ad silap muslim yg pergi, mungkin juga ad silap JAIS,,,Wallahua’lam nak mengulas lanjut pon xgne jgk, kebenaran msih belum nyata,,,Salamullah alaikum,,,

 47. WAHAIII SAUDARA-SAUDARA UMAT ISLAM KU SEKELIAN….JANGANLAH KAMU SEMUA BERTEKAK KERANA TIPU DAYA ORANG YAHUDI YANG SUDAH CUBA MENYESATKAN UMAT ISLAM KITA….MEREKA INI PENBOHONG BERTOPENGKAN NGO UNTUK MENGABURI MATA KERAJAAN DAN UMAT ISLAM…INDIVIDU YANG HADIR DIBOHONG DAN DITIPU…MEREKA YANG KURANG UPAYA (SAKIT)SEMUANYA TERTIPU…

  CUBA SAUDARA SEMUA FIKIR WAJARKAH BUAT MAJLIS BANTUAN DALAM GEREJA….TERUTAMA PESERTA ADALAH UMAT ISLAM…LEPAS ITU MEREKA CUBA MENGHASUT UMAT ISLAM SUPAYA LARI DARI AKIDAH DENGAN CARA MEMBERIKAN BORANG KUIZ YANG BERUNSURKAN HASUTAN(MENYENTUH SENSITIVITI AGAMA) ..BANYAK LAGI SOALAN KUIZ BOLEH DIBUAT..TETAPI KENAPA SOALAN YANG MENYENTUH AKIDAH UMAT ISLAM……..

  JAIS TIDAK BERSALAH….JAIS DAN POLIS MELAKSANAKAN TUGAS DENGAN BETUL…SERBUAN AMAT SESUAI….SAUDARA BOLEH FIKIR SENDIRI..BERAPA BANYAK DEWAN BOLEH DISEWA UNTUK BANTUAN TERSEBUT…TETAPI KENAPA PERLU BUAT DIGEREJA ???????

  LEPAS TU KENAPA PERLU MEMBERIKAN BORANG KUIZ YANG MENYENTUH SENSITIVITI AGAMA……

  NGO INI BOLEH DITAHAN (ISA) KALAU PERLU KERANA CUBA MENGHASUT UMAT ISLAM…..

  SAYA PERCAYA INI SEMUA RANCANGAN YAHUDI…YAHUDI …YANG SUDAH SERAM DENGAN KEKUATAN AKIDAH UMAT ISLAM…

  *** JANGAN KITA MEMBENCI DAN BERGADUH SESAMA ISLAM, KAUM DAN AGAMA LAIN….DALAM MALAYSIA..MEREKA SEMUA TIDAK BERSALAH…TETAPI KITA HARUS BENCI YAHUDI….YANG CUBA MENGHANCURKAN UMAT ISLAM*******

  1. saya sokong wali utama. ini tak, sikit2 umno, sikit2 umno.. isa samad ni bagus sangat ke. orang umno pun orang islam jugak, jangan la tuduh ikut sedap mulut. aku peduli ape umno ke, pas ke, tapi kalu ada 1000 orang perangai macam isa samad ni dalam malaysia, jahanam la negara.. BAHLOL betul isa samad ni punya pemikiran..

 48. Salam.

  Saya memang kecewa sangat2 dengan pengagihan wang zakat nih. Adik ipar saya seorang mualaf dah lapan tahun peluk islam selalu tercicir dapat wang zakat. yang saya ingat masa mula2 masuk islam dulu adelah sikit itu pun abang angkat dia yang uruskan. lepas tu nak raya sekali rm200. ada satu ketika dulu semasa dibuang kerja di singapore sementara nak dapat kerja baru (lebih kurang 4 bulan br dapat kerja) ada saya cadangkan berjumpa dengan baitulmal minta bantuan akibat kehilangan kerja buat sementara waktu….. apa yang dia dapat? baitulmal kata x ade peruntukan untuk orng kena buang kerja, kalo nak boleh dapat bantuan 2 kampit beras, minyak masak dll… tu je. dia pun dah serik nak jumpa orng2 yang uruskan duit zakat nih sebab memalukan diri sendiri macam mintak sedekah….. kalau ikutkan bukan kah mualaf tu termasuk didalam asnaf yang sepatutnya mendapat wang zakat???? macammana perkara ni boleh berlaku? walau pun dia seorang yang berkerjaya… tapi hak tetap hak… dia boleh bagi duit zakat tu pd orang lain. tapi kalo lihat kereta2 milik pungutan zakat semuanya yang canggih2…. sorentolah, itulah dll. perlu ke duit zakat dibelanja untuk kereta mewah walaupun untuk tujuan kerja?????

  1. Salam

   Saya tak pernah mohon zakat atau bantuan di baitulmal atau sebagainya, jadi saya sebenarnya x brani komen, namun saya selalu terfikir orang yang selayaknya di letakkan di kaunter2 hadapan baitulmal & zakat adalah para mualaf2 dan bekas penerima zakat itu sendiri.. dan bukan para lepasan SPM/diploma/ijazah yang mungkin tidak pernah tahu susah payah org2 susah & memerlukan.. (telahan saya sahaja.., kalau silap, harap dimaafkan)

   Orang yang memohon zakat tentunya orang yang susah, maka tawarkanlah mereka pekerjaan.. Saya yakin jika perkara ini dilakukan, nescaya mualaf2 & para fakir miskin yg diletakkan dikaunter2 tersebut pasti memahami keadaan org yg meminta pada waktu itu..

   Para mualaf2 dan fakir miskin yg pernah lalui keperitan hidup sbg Islam dan telah berjaya dibantu dengan zakat, tentu faham keadaan org2 yg pengalamannya mereka sendiri pernah lalui.. namun bukan semua kot.. Mungkin kalau nak ambil staff utk baitulmal & zakat ni kena buat macam interview PTD atau guru.. nak kena cari yg betul2 ikhlas, perihatin & faham keadaan org2 susah yg memerlukan.. tidak cukup sekadar kelulusan.. hatta dari Mesir sekalipun..

   Pada pendapat saya, peraturan2 yg banyak adalah kerana utk elakkan dari “ter”beri kpd org yg tidak layak (yg pura2 susah semata nak duit free) & banyak lagi sebab2 yg lain.. bagi saya, eloklah dilihat pemberian itu dari hati ke hati manusia berbanding mengikut buku peraturan & peruntukan semata2.. peraturan & peruntukan boleh dibuat sebagai sandaran & rujukan.. contoh, mungkin satu pendahuluan utk mengatasi masalahnya yg meruncing utk waktu itu amat membantu.. contohnya, selepas ambil maklumat yg lengkap, berikan dalam kadar rm50 ke rm200 untuk menampung kesusahannya dalam tempoh 3-4 minggu.. lepas tu siasatan yg lebih dalam jika perlu bolehlah diteruskan..

   namun jika seandainya pihak zakat ‘ter’ beri kepada org yg bkn selayaknya (kerana peminta tu mungkin menipu serba sedikit), anggaplah ia sebagai satu pertolongan ikhlas.. perancangan Allah Maha Besar.. siapa tahu.. saya yakin satu hari akan datang hidayah padanya & dia akan menyesali perbuatannya.. akhirnya akan memulangkan semula wang tersebut suatu hari nanti.. jika tidak cepat, lambat.. mungkin berganda2 dari apa yg dia pernah dptkan..

   bayangkan, seandainya pihak2 bermisi yg memang mahu memurtadkan org islam ada di luar pusat baitulmal/zakat mcm org insurans tunggu prospek di dpn pintu bank.. senang2 saja mereka menambat hati org yg sedang susah ni dgn wang ringgit & bantuan.. mereka hanya perlu target org (yg benar2 susah) yg kecewa dari pejabat zakat ni & hulurkan bantuan yg mereka perlukan.. kalau dah terdesak.. apa pun boleh bagi sesetengah org..

   Pokok pangkalnya, kita semua termasuk diri saya sendiri kena yakin pada Allah bahawasanya tiap kejadian itu tidak berlaku sia2.. berlakunya org yg datang meminta dari kita adalah atas izin & kehendakNya.. berlakunya org yg menolak permintaan kita juga atas izin & kehendakNya jua.. tugas kita mencari apa hikmahnya.. apa cerita disebaliknya? bersangka baiklah dengan Allah, maka baiklah hasil akhirnya.. barangkali yg kita suka itu memudaratkan kita, yang kita benci itu memberi kebaikan pada kita.. siapa dapat jangka? Wallahualam bissawab…

  2. Salam En Mamat,

   Berkenaan dengan status mualaf tu..saya rasa anda salah faham disini. Pada pengetahuan saya sesorang yang baru memeluk islam itu digelar mualaf hanya dalam tempoh setahun atau 2 tahun sahaja. Selepas itu statusnya sama seperti orang islam yang lain.

   Memang banyak salah faham berkenaan istilah ini. Di pejabat zakat ada yang datang menuntut pemberian zakat tetapi bila diselidik, hamba Allah tersebut telah lebih 10 tahun memeluk islam dan itu tidak dinamakan sebagai mualaf.

   Saya adalah seorang bekas penganut kristian…kini islam. Alhamdulillah

 49. Salam.

  Saya minta admin tolong remove photo yang ada nama & NRIC tu. Takut nanti maklumat tu disalahgunakan oleh orang yang tak bertanggungjawab. Terima kasih.

 50. saya nak respon sikit pasal memurtadkan orang islam. Pada pandangan saya jika seseorang itu boleh di murtadkan atas alasan kemiskinan atau apa saja dia memang menjauhkan diri dari Allah. Allah telah berfirman ” jika kau mengingatiku maka aku akan mengingatimu. Jika kau memohon kepadaku akan ku tunaikan permohonan mu. Oleh itu bersabarlah kamu dalam urusan ku.” Bermakna orang yang redha dan sabar sahaja yang akan mendapat pertolongan Allah. Jika mereka tida bersabar dan redha memanglah mereka memohon agar Allah menjadikan mereka orang-orang yang murtad dari agamanya. Subhanallah

 51. pasal xmkn nk tukar agama..bodo org melayu dan islam perangai camtu..orang asing pun boleh idup kt msia ni..sebenarnyer pemalas nk harap org tolong jer..asyik2 nk salahkan orang ..akidah tak tau kat katner..diorang g sana nk dapat mkn free kot..cuba g negara orang lain ada dpat cam kt negara kita…eee ..

 52. Salahkah Melayu menganut Kristian ? Jika Melayu menganut Kristian mereka akan lebih rajin, aggressive, creative dan lebih pandai berniaga.

 53. Ajaran Kristian lebih toleransi dan kebebasan berbanding agama Islam. Ia tidak memaksa umat mengikut ajaran agama dengan paksaan. Agama Kristian tidak perlu sembahyang 5 kali sehari, tidak perlu pilih makanan asalkan ia tak meracunkan badan manusia, tak payah puasa sebulan, boleh bela anjing, perempuan tak payah bertudung dll. Ajarannya sama juga beritahu manusia supaya berkelakuan baik boleh dapat masuk surga. Ajaran Kristian ada perubahan mengikut zaman dimana ia tidak terlampau ikut ajaran lama.  Jika agama ada pilihan haruslah kita pilih agama yang toleransi, tidak paksaan, perubahan ikut zaman kerana ia boleh menyebab masyarakat  berharmoni, toleransi, kegigihan, kerajinan , kejayan, kemodenan dll.

  1. assalamualaikum….
   saya percaya zaman Baru ini seorang yang beragama Kristian. Saudara x blh menyatakan bahawa agama saudara adalah yang selengkapnya. saudara juga x boleh membanding beza dalam agama Kristian begini, di dalam agama Islam begitu. Dalam agama Kristian mungkin boleh diubah megikut peredaran zaman merujuk seperti ayat saudara begitu juga dengan kewujudan Old / New Tastement. memang semua agama menuntut manusia supaya berkelakuan baik, tapi saudara x boleh menyamakan apa yang saudara percaya, apa yang saudara amalkan mengikut agama saudara dengan agama Islam. Islam adalah agama yang suci, yang menitikberatkan tentang kesuciannya dengan mengamalkan hukum2 yang sudah ditetapkan oleh Allah. walau berapa peredaran zaman, hukum2 tersebut tetap hukum yang sama, kitab yang sama, yang mana x boleh diubah kerana ini adalah agama. jika agama boleh diubahsuai mengikut pemikiran manusia, saudara fikirlah sendiri, adakah itu boleh dipanggil agama?agama datangnya dari Tuhan, dan kita sebagai hamba mengikut apa yang Tuhan perintahkan. Jika seperti kata saudara, di dalam kristian peraturan agama boleh diubah sesuai peredaran zaman, x blh terlalu ikut peraturan lama, siapakah yang layak dan suci itu yang boleh mengubahnya?manusia?x mungkin…..fikirlah….berkenaan sembahyang 5 waktu, puasa, pemakaian tudung, memelihara anjing, pemilihan makanan, saudara perlu mengkaji sedalamnya agama Islam supaya saudara dapat mengetahui kebenaran yang sebenarnya. janganlah saudara menulis tanpa usul periksa mengikut fahaman saudara yang belum tentu benar. saya x menyalahkan sesiapa, saudara, agama saudara, tetapi menyalahkan agama Islam seolah2 agama Islam sangat kejam dan x sesuai, itu adalah sangat tidak masuk akal. Justeru, pelajarilah dengan hati yang rela dan ikhlas, kaji dengan minda yang sihat dan positif, terima dengan rela jika kebenarannya menyakitkan. jika saudara mengkaji dengan niat mencari kesalahan, itulah yang saudara akan dapat. tetapi jika saudara mengkaji dengan niat untuk mengetahui dan tidak berat sebelah, sampai kiamat pun saudara tidak akan mendapat kebenarannya. amin.

 54. Agama Islam ciptaan Muhammad bukan Allah. Sebelum ada Islam sudah ada agama lain. Orang pertama di dunia pun bukan beragama Islam. Bermakna manusia yang mancipta agama untuk kepentingannya atau kumpulannya.

 55. kita kena terapkan sedalam dalamnya ajaran islam kpd anak2 kita sejak kecil sehingga bila2 supaya tidak mudah lemah dgn hasutan setan dan juga berguna utk akhirat dia dan kita.

 56. sedih baca komen saudara/saudari yg mhina dan mngutuk agama lain padahal Islam itu agama yg suci. sebelum mnyalahkan pihak lain cuba selami diri sendiri dan letak diri sendiri d tmpt mereka yg miskin itu.

 57. Salam sejahtera,
  Pandangan kita berbeza2, ada yang memandang dengan mata, ada yang memandang dengan hati, iman dan sebagainya. Pandangan yang paling tepat ialah pandangan hati (yang bersih).
  Lihatlah secara terbuka dan berlapang dada kenyataan saya ini.

  Realiti kehidupan di Malaysia mengejar kemajuan, wawasan 2020, menjadikan Malaysia sebuah negara yang maju dan moden. Pendidikan dan corak budaya diolah mengikut acuan. Kehidupan yang berorientasikan kebendaan dan kehendak keduniaan (sementara) inilah yang memesongkan banyak akidah umat Islam dari tujuan sebenar iaitu kehidupan AKHIRAT( kekal).

  Nabi Muhammad S.A.W didalam khutbah terakhir beliau berkata, “Aku telah tinggalkan 2 perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dengan nya kamu tidak akan sesat, itu lah Al Quran dan sunnahku”

  Firman Allah dalam Surah Ar Rahman ayat 26, ” Semua yang ada didunia akan hancur”.

  “Berapa banyak umat sebelum kamu yang telah dibinasakan disebabkan kemungkaran yang mereka lakukan”.

  Bagi yang berakal fikirkanlah…

 58. Jika dunia kiamat segala-gala akan hancur. Jadi yang kuat sembahyang dengan tak kuat sembahyang sama-sama dibinasa. Surga dan neraka tidak wujud ini semua tipu helah pencipta agama.

 59. zaman baru…

  kamu belajar dulu apa itu agama…apa itu islam…jangan main ikut logik akal atau pendapat tanpa mengaji tapi suka melalak..

  ada sebab kenapa Allah memerintahkan kita melakukan sesuatu..menutup aurat..semuanya ada hikmah yang sangat hebat…ade kamu kaji..?

  saya tak rasa kamu mengamalkan islam dalam hidup kamu seperti mana yang kamu tulis…rukun iman kamu terbatal bila kamu sendiri tidak mempercayai akan hari akhirat…

  islam agama baru melalui Nabi Muhammad S.A.W…
  Sebelum itu dinamakan agama tauhid…
  Allah tuhan yang Satu..
  Kau ade belajar?

  Kamu hanya tahu untuk berseronok sahaja…membayangkan kristian tu agama yang bebas..segalanya boleh..minum arak..berzina..tidak tutup aurat..semuanya yang kamu fikirkan seronok…tapi ade kamu fikirkan natijah disebalik kesemua keseronokkan itu..

  dunia adalah syurga bagi org kafir dan akhirat adalah syurga bagi org islam..

  pabila hari kiamat..semua akan dimatikan dan dibangkitkan semula dan dihimpunkan di padang masyar…kamu da belajar sampai sini?

  belajar dulu sebelum melalak macam anjing…

 60. Itu tempat ibadat agama dio orang,kita ore islam tak leh kacau agamanya….masaalahnya ore islam gi gereja tu,dio ore meme ore susah,tarak duit…harap duit zakat,haus….Depo pon cetek agama,pihak gereja kasi ambik sajo lah!!!

 61. Zaman baru tarak ado agama ko???Kominisma kot???

 62. Salam..
  Org Islam meninggalkan usaha dakwah…
  Itu lah yg pasti dimana kesilapannya.
  Xde sape nak approch org miskin.Org Islam sendiri xnak amik tahu pasal golongan2 ni.Ade pun segelintir sgt2 lah..
  Pastu cakap burok2 pasal diorang.
  Sepatutnya Pihak Lembaga Zakat
  menubuhkan satu pasukan khas utk keluar dan mencari golo ngan2 yg layak terima bantuan zakat ni.Bkannye org susah n susah2 datang g ofis korang datang minta!!
  Jgn cakap org lain malas ke ape.Korang pun sama!!
  Bila time bayar,dkat mana2 pejabat zakat negeri pun xpe.Time nk apply,
  “En orang mane?”…Kena pegi pejabat zakat negeri sendiri.
  Org ni dah lah susah n susah2 plak dtg,korang ni sibok kopek ikan bilis n mengait baju anak.This is serious truth n real story..
  Nak tau pejabat zakat mane!?Korang siasatlah sendiri,korang kan rajin sgt2 kan xmcm org miskin.pemalas

 63. ya.
  realitinya skrg orang islam cintakan dunia, takutkan mati.
  maka ibu hanya melahirkan anak2 yang hanya diberi makan jasadnya tapi jiwa kosong dari ajaran Rasulullah. nak harap Islam kukuh kat Malaysia? tegakkan syiar Islam dalam diri, dalam rumah, dalam sekolah, dalam universiti, dalam pejabat, dalam daerah, dalam negeri, dalam negara.

 64. islam perlu tegas

  ape kate kite bakar segala gereja tokong kuil orang 2 kapir…kite bunuh semua orang kapir tak kire usia budak kecik ke bayi, orang tua ,perempuan semua kite bunuh lepas tu pisah kan sabh dan sarawak dr malaysia sb diorng majorati orang kapir barus islam di malaysia boleh amam….najib tu kite seksa sampai akui hudud …….kes bakar gereja dlu aku pon terlibat kih kih tak goyang la dgan kapir musuh allah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *