Keluarga

Lima Tahun Pertama Bila Berumah Tangga, Kalau Dah Lepas Fasa Ini Semua Akan Jadi Mudah


Kisah pasangan yang berumah tangga tak akan sama setiap orang, ada yang bertuah akan dapat beli rumah terus untuk hidup. Kalau tepaksa menyewa dulu itu, mungkin lain pula rezekinya muncul.

Dan ada yang lagi beruntung dapat pula mentua yang baik-baik dan begitulah sebaliknya. Itulah secebis asam garam berumah tangga, tapi di penghujung akan tetap merasai kemanisan hidup sebagai suami isteri andai mampu bersabar dalam banyak sudut.

Terutama dari sudut kewangan dan menguruskan hal rumah tangga bila masing-masing sibuk bekerja. Ada hati yang mungkin terhiris dalam diam kalau belum memahami dunia perkahwinan.

Nah, untuk anda yang baru sahaja menempuh alam ‘berkongsi hidup’, jemput renungkan seminit dua perkongsian saudara Firdaus Shakirin ini.

5 Tahun Pertama Berumah Tangga
5 tahun pertama di alam perkahwinan, orang tua pesan, ini fasa yang paling susah sekali, kalau kita mampu harungi 5 tahun yang pertama ni, maka insyaAllah, tahun-tahun selepas itu akan menjadi mudah.

Apa yang bakal kita tempuhi dalam 5 tahun pertama ni…

Ujian 1 – Kenal mengenali antara satu sama lain
Walaupun dah bercinta bertahun-tahun, selagi tak dduk serumah, sekatil, sebantal, selagi tu kita tak akan betul-betul kenal siapa pasangan kita yang sebenar. Adakah perangainya masa bercinta itu adalah perangai yang sebenar? Ataupun dibuat-buat? Masa ni kita akan kenal.

Then, kita bukan setakat berkahwin dengan pasangan, kita “berkahwin” jugak dengan keluarga pasangan.. Ibu bapa dia, adik beradik dia. Sebulan dua berkahwin, tak ada hal lagi, masih di bulan orientasi, suai kenal dengan ibu bapa pasangan, adik beradik pasangan. Selepas tu? Kalau dapat yang akhlak baik, insyaAllah, aman dan tenteram hidup. Kalau dapat yang jenis suka cari salah, kena ragging lah seumur hidup. Selagi pegang title menantu.

BACA:  Ibu Sudah Tua, Jangan Biarkan Dia Sendiri

Ujian 2 – Kewangan
Bab duit ni pulak, ada banyak benda yang nak kena beli. Kalau tak duduk sekali dengan mertua, duduk menyewa atau dah beli rumah, maka akan kena beli peralatan elektrik, perabot, kelengkapan dapur, barang-brang mentah dah sebagainya which is masa bujang tak beli, tak ada pun tak apa, but after married, its a need to haev those things.

Ujian ni yang ramai pasangan failed, sanggup berhutang untuk nak melengkapkan rumah. Ada yang all out bawa keluar saving semata-mata nak smua peralatan dan kelengkapan ada. You baru kahwin, you baru spend a lot untuk majlis . So balance dah tak banyak, maka be wise. Gaji bulan ni, share dengan pasangan, beli satu peralatan atau kelengkapan. Tthen next month or next 2 month, share lagi, beli lagi satu month by month. Jangan beli one shot sekali gus. Kalau tak, merangkak nak membayar unless u have a lot of cash.

Ujian 3 – Peraturan
Orang perempuan ni ada peraturan-peraturannya sendiri. Sebagai contoh, kalau nak makan, makan satu tempat, jangan makan merata nanti nak kemas susah. Then, sampah buang dalam tong sampah, jangan tiggal sesuka hati. Baju, seluar, tuala tak boleh longgok, kena sidai atau sangkut. Kalau keluar malam, kena balik sebelum pukul berapa dan sebagainya. Masa ni kita boleh tengok, berapa ramai suami yang boleh ikut, yang tak boleh ikut. Untuk yang boleh ikut, maka tak akan ada masalah, untuk yang tak boleh ikut, yang ini akan memberi beban pada isteri. Isteri akan terbeban dengan sikap suami yang kurang memberi kerjasama dan akhirnya, daripada berterusan bercakap dengan orang yang tak paham bahasa, maka dia terpaksa buat sendiri.

BACA:  Panggilan Papa & Mama Antara Suami Isteri – Hati-Hati Dengan Zihar

Ujian 4 – Kesefahaman dan tolak ansur
Isteri baru sampai umah selepas balik kerja, then suami sampai. Suami terus tanya, kenapa tak masak lagi? Perlu tengok keadaan isteri, perlu tengok situasi isteri, then lebih baik cari altenatif lain daripada nak tanya macam tu. It’s better to ajak dia makan di luar or keluar tapaukan makanan. Perlu faham keadaan tersebut dan perlu bersikap tolak ansur before demand what we needs from our wife. Kena waras dalam menuntut isteri melakukan tugas sebagai seorang isteri.

Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *