Isu Semasa

Kenali Brigade Izzuddin al Qassam

Palestin mempunyai kelas tersendiri dengan tentera penggempurnya yang berani mati, Briged Ezzedeen Al-Qassam atau lebih dikenali sebagai Al-Qassam yang amat digeruni oleh rejim Zionis.

Al-Qassam, sebuah sayap tentera Hamas, dipelopori penubuhannya oleh pejuang Palestin seperti Sheikh Ahmad Yassin, Dr. Ibrahim Al-Maqadema dan Sheikh Salah Shehada pada tahun 1984.

Nama Al-Qassam adalah sempena nama pejuang yang syahid berdekatan Jenin pada tahun 1935, Ezzedeen Al-Qassam.

Baru-baru ini, penulis yang berada di Gaza atas tujuan rakaman siri dokumentari dijemput oleh kerajaan pemerintah Gaza, Hamas untuk mengunjungi pusat latihan Al-Qassam bagi menyaksikan satu demonstrasi latihan taktikal serangan briged itu. Difahamkan, peluang itu jarang sekali dibuka kepada rakyat Palestin apatah lagi orang luar.

Penulis diberi taklimat oleh komander yang tidak mahu dikenali atas tujuan keselamatan. Beliau berkata, briged elit itu dianggotai oleh pemuda berusia 30 tahun dan ke bawah sahaja.

“Objektif utama penubuhan Al- Qassam adalah mempertahankan tanah suci Palestin daripada penjajahan Zionis yang zalim, membebaskan tanah Palestin dan seluruh tanahnya yang dirampas di Tebing Barat serta memantapkan semangat jihad dalam kalangan orang Palestin,” katanya.

Apabila ditanya jumlah tentera Al-Qassam pada masa ini, komander tersebut yang pada mulanya enggan menjawab memberitahu, bilangannya dalam lingkungan 25,000 orang.

Peraturan ” Briged Al-Qassam “.

“Peraturan kami yang paling ketat ialah setiap tentera mesti solat lima waktu sehari secara berjemaah,” ujarnya.

Tambah beliau, Al-Qassam juga mempunyai skuad wanita tetapi bukanlah barisan yang paling penting.

“Kami menggunakan wanita apabila keadaan memaksa. Contohnya, pernah sekali tentera kami dikepung oleh tentera Israel dalam sebuah masjid. Kami menghantar tentera wanita untuk masuk ke dalam masjid bagi menyerahkan baju lain kepada anggota yang terperangkap. Kemudian mereka berlakon keluar seperti orang biasa.

BACA:  Hidup biar berjasa, mati biar mulia

“Walaupun kami kehilangan tiga wanita dalam operasi itu, kami tetap berjaya kerana begitu ramai askar yang dapat diselamatkan,” katanya.

Sudah menjadi perkara biasa apabila kedengaran letupan dan bunyi tembakan di Gaza bukan kerana serangan tentera Israel sebaliknya sesi latihan Al-Qassam.

“Di daerah Al-Zaytun, tentera Israel hanya memerlukan 10 minit untuk memasuki tanah Gaza dengan kereta kebal. Oleh itu, kami terpaksa bersedia setiap masa,” kata seorang tentera Al-Qassam.

Briged ini juga terkenal dengan roket Al-Qassam, roket artileri buatan sendiri yang dikeluarkan dalam tiga model sepanjang tahun 2001 hingga 2011. Roket itu ditembak dari Gaza dan sering membawa kemusnahan yang dahsyat sehinggakan media Israel menggelarkan setiap roket yang memasuki Semenanjung Barat sebagai Qassam.

Penulis disajikan dengan satu demonstrasi selama lima minit dengan 20 tentera yang memainkan pelbagai peranan. Demo teknikal itu membabitkan dua kumpulan yang menyerang sebuah rumah kosong manakala sebuah kumpulan lain bertindak sebagai pasukan bantuan. Satu lagi pasukan akan memastikan tiadanya bantuan daripada tentera musuh (Israel).

Demonstrasi itu menggunakan peluru hidup, bom tangan, mesingan, senapang AK-47 dan roket grenad. Demonstrasi itu cukup membuktikan betapa hebatnya generasi muda ini dan wajarlah tentera Israel seramai 700,000 orang cukup gerun dengan Al-Qassam.

Sesudah sesi latihan itu, kesemua askar tersebut berkumpul dan bersujud syukur – satu amalan penting setiap kali sesudah satu peperangan melawan tentera Zionis.

Penulis juga dibawa berjumpa dengan beberapa tentera Al-Qassam sebelum mereka bergegas untuk menunaikan solat Asar. Namun, penulis diberitahu rakaman gambar tidak dibenarkan kerana ingin merahsiakan identiti setiap anggota mereka.

Penulis terkejut apabila mereka membuka topeng hitam mereka, kesemuanya mempunyai muka bersih dan bersinar, jelas nampak keikhlasan untuk menjadi tentera Islam yang tidak takut mati.

BACA:  Perlaksanaan Hukuman Jenayah di Khalayak & Kesannya

Salah seorang tentera bertanyakan negara asal penulis dan apabila disebut Malaysia, beliau menjawab: “Tanah ini milik kamu juga.”

Jawapannya membuat penulis terkedu kerana maknanya sangat mendalam.

Sejak Intifada pada tahun 2000, seramai 800 askar Al-Qassam telah mati syahid. Bahkan apabila seseorang tentera Al-Qassam pulang daripada peperangan, mereka sering akan bertanyakan kepada diri sendiri.

Sumber

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

11 Comments

 1. semoga tetap abadi.. amin..

 2. kita di sini perlulah sentiasa bersedia menghulurkan bantuan kewangan kepada rakyat Palestine terutamanya yang sentiasa bersedia berjuang mempertahankan dan mengambil kembali bumi Palestine kepada umat Islam. Itu yang terbaik dan jika ada anak muda kita yang bersedia berjuang bersama-sama brigade ini amatlah baik . Insyallah.

 3. muga2 shahidnya para2 shuhada ini tidak sia2 lantas membebaskan bumi Palestin bumi ambiya” dari kekejaman Yahudi laknatullah

 4. Keamanan amat penting jangan gaduh !

 5. Aku mahukan syahid Ya allah,syahid yang membawa ke syurgamu

 6. Bagai mana kalau saya hendak menyertai tentera islam disana?

 7. Alahu Akhbar!! Semoga bertambah kuat tentera al qassam dan satu hari nanti lebih ramai bangkit bersatu dgn mereka utk memusnahkan zionis..

 8. Brigade Izzuddin Al-Qassam | Jalanku Pulang....

  […] Sejak Intifada pada tahun 2000, seramai 800 askar Al-Qassam telah mati syahid. Bahkan apabila seseorang tentera Al-Qassam pulang daripada peperangan, mereka sering akan bertanyakan kepada diri sendiri. -Sumber […]

 9. Merinding tubuh saya setiap kalo membaca kisah barisan-barisan islam yang digerakkan dengan ruh keikhlasan! Semoga saya jadi bagian dari mereka.. Amin!

 10. Sekiranya diberi peluang, rasanya ramai juga belia malaysia yang inginkan syahid disana.. Saya juga impikan untuk turut berjihad di sana. InsyaAllah.. Allahuakhbar..!

 11. BISMILLAH ASSALAMUALAIKA SELAMAT SEJAHTERA MIGA SAHABAT SAHABAT BRIGADE IZZUDDIN AL QASSAM DILINDUNGI ALLAH HENDAKNYA TERUS PERTAHANKAN BENTENG BENTENG DEMI AGAMA ALLAH ISLAM DAN ALLAH ADA BERSAMA KALIAN JANGAN TAKUT KERANA MATI SYAHID KALIAN DIMEDAN PERANG DIJANJIKAN ALLAH SYURGA ABADI KEKAL SELAMANYA. MUHAMMAD S.A.W MENJADI SAKSI TERHADAP KALIAN, DENGAN KALIMAH “LAA ILLAHA ILLA ALLAH MUHAMMAD RASULULLAH”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *