Ibadah

Kelebihan solat 5 waktu terutama Subuh

Daripada Jundub bin Abdullah, katanya, Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang bersolat Subuh (pada waktunya secara berjemaah) maka dia berada dalam jaminan (keamanan dan perjanjian Allah dengan itu janganlah sampai Allah menuntut sesuatu kepada kamu daripada jaminan – perjanjian). (Jangan sampai kamu meninggalkan solat Subuh) kerana sesungguhnya sesiapa yang dituntut oleh Allah daripada suatu jaminannya (perjanjiannya) tentu akan tercapai (berlaku), kemudian Allah menyembahkan mukanya ke dalam api neraka.” (Riwayat Muslim)

Orang Islam digalakkan solat lima waktu berjemaah kerana terdapat banyak fadilatnya. Orang yang menunaikan solat lima waktu khususnya solat Subuh maka dia tetap berada dalam jaminan (tanggungjawab) Allah sepanjang hari.

Sesiapa yang menganiayai atau menghalang seseorang daripada beribadah, nescaya dia akan diazab oleh Allah SWT. Meninggalkan solat Subuh maka terbatallah jaminan yang diberikan Allah kepada hamba berkenaan.

Sesiapa yang menganiayai atau menghalang seseorang daripada beribadah, nescaya dia akan diazab oleh Allah SWT. Meninggalkan solat Subuh maka terbatallah jaminan yang diberikan Allah kepada hamba berkenaan.

Dikhususkan (ditentukan) solat Subuh dengan kelebihan ini kerana solat Subuh lebih berat daripada solat lain disebabkan Subuh waktu sedang nyenyak tidur, pada musim sejuk pula sukar untuk berwuduk.

Rasulullah SAW bersabda: “Segerakanlah solat Subuh sebelum matahari terbit. Sebab ketika itulah para pengikut syaitan sedang keluar dari sarangnya. Ketika itu pula orang kafir tengah bersujud kepada matahari.” (Riwayat Muslim)

Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk mengerjakan solat di awal waktu kerana di akhirat kelak, perkara pertama sekali disoal oleh Allah SWT adalah solat. Jika sempurna solat seseorang itu maka sempurnalah amalannya yang lain.

BACA:  Ahlan wa Sahlan Ya Ramadan!

Seorang Muslim yang taat tidak akan melewat-lewatkan solatnya. Contohnya bersolat Zuhur apabila sudah hampir sampai waktu Asar, solat Maghrib menghampiri waktu Isyak, solat Subuh ketika matahari sudah terbit (subuh gajah).

Berusaha memperbaiki solat menjadi lebih sempurna bukan saja memastikan solat di awal waktu tetapi dilaksanakan secara berjemaah di masjid atau surau dengan menjaga kekhusyukan, bacaan, rukun dan kesempurnaan wuduk.

Rasulullah SAW bersabda: “Solat yang paling berat bagi orang munafik adalah solat Isyak dan Subuh. Seandainya mereka tahu apa makna di dalamnya, maka mereka akan mendatanginya sekalipun dengan merangkak.” (Muttafaqun Alaih)

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

19 Comments

 1. lakukan solat bukan kerana sesiapa tapi lakukannya dengan ikhlas semata-mata kerana ALLAH SWT. insya_ALLAH

  1. saya teramat setuju dengan pendapat nurul nazieyrah.Ingat lah semua JIKA SEMPURNA SOLAT SESEORANG ITU MAKA SEMPURNALAH AMALANNYA YANG LAIN…Sama-samalah kita renung-renungkan..Sesungguhnya ALLAH itu maha pengampun

   1. Sangat setuju, tetapi saya ada satu kemusykilan,saya ada rakan yang sembahyang memang satu waktu tak tinggal tetapi di buat semua orang tidak tahu atau bodoh…..

 2. Setuju mengenai solat berjemaah. Apa lagi subuh berjemaah – amat sukar, kecuali bagi yg diberi kekuatan dan hidayah oleh Nya.

 3. ALLAH telah berjanji akan mengampuni dosa-dosa hambanya selagi taubat dilakukan secara berterusan dan bersungguh-sungguh.Firman ALLAH:”Dan tidaklah ALLAH akan mengazabkan mereka,sedang mereka meminta ampun(istighfar)_(QS:AL-ANFAL:33).Firman ALLAH lagi:Dan bersegeralah kamu kepada ampunan daripada TUHANmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa(Ali Imran:133)

 4. orang Islam lagi kuat (fizikal) daripada orang kafir sebab mampu buat perkara spontan dan kurang tidur. Fahamkan hikmah bangun Subuh

 5. Semoga solat dan setiap amalan kita diterima oleh Allah swt

 6. Sempurna solat maka sempurnalah amalan..Allah maha PENYAYANG..from Firdaus the best Insurance agent/financial advisor..019-3502412

 7. Assalamu’alaikum. Maaf kalau ada rasa tersalah bahasa dgn komen saya ni. Kandungan artikel ni bagus cuma saya rasa ia kurang menepati tajuk yang diberikan. Saya mula membaca dgn hrpan terkandung fadhilat bg setiap solat waktu tp saya tidak jumpa di sini. Kalau utk tajuk di atas, kelebihan setiap waktu harus lebih dijelaskan. Juga, kelebihan diwajibkan solat 5 waktu n juga kelebihan kita menjaga lima solat ini. Wallahua’lam. Namun sy msh ucapkan terima kasih d atas artikel ini. Terkesan sy dgn isi kandungannya, insyaa Allah. Wassalam.

 8. JAZAKALLAH KHAIRANKASIRO UNTUK SEMUA

 9. Alhamdulillah semuanya bagus

 10. Mana kelebihan solat yang lagi empat?

 11. terima kasih karna sudah mau berbagi info nya. sangat bermanfaat buat saya

 12. Mohd Redduan bin Mad Dom

  apa hukum nya jika bersolat isya pada jam 2 pgi , kemudia terus melakukan solat tahajud dan witir selepas solat isya tersebut.

 13. Bagaimana dgn isteri yg ingin berjemaah disurau?
  Anak2 dan tanggungan dah tiada. Isteri patut solat sorang2 dirumh atau ikut suami ke surau utk dptkn pahala subuh berjemaah

 14. Allahuakhbar..shukran ya Ustaz..pkongsian yg bmakna bg sy ..

 15. Syafaruddin Nasution

  Muslim yang Mukmin. . .
  Mari kita jadikan media Sholat dalam berdzikir dan ber-Do’a kepada Allah Rabbul Izzati. . .
  Aamiin

 16. Semiga solat dan ibadah kita diterima oleh yang maha Pencpta kita..

  znzabadistore.blogspot.com

 17. Semoga Allah merahmati kita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *