Kelebihan solat 5 waktu terutama Subuh

September 2nd, 2012 | 10:00 am | Ibadah | 9 responses

Daripada Jundub bin Abdullah, katanya, Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang bersolat Subuh (pada waktunya secara berjemaah) maka dia berada dalam jaminan (keamanan dan perjanjian Allah dengan itu janganlah sampai Allah menuntut sesuatu kepada kamu daripada jaminan – perjanjian). (Jangan sampai kamu meninggalkan solat Subuh) kerana sesungguhnya sesiapa yang dituntut oleh Allah daripada suatu jaminannya (perjanjiannya) tentu akan tercapai (berlaku), kemudian Allah menyembahkan mukanya ke dalam api neraka.” (Riwayat Muslim)

Orang Islam digalakkan solat lima waktu berjemaah kerana terdapat banyak fadilatnya. Orang yang menunaikan solat lima waktu khususnya solat Subuh maka dia tetap berada dalam jaminan (tanggungjawab) Allah sepanjang hari.

Sesiapa yang menganiayai atau menghalang seseorang daripada beribadah, nescaya dia akan diazab oleh Allah SWT. Meninggalkan solat Subuh maka terbatallah jaminan yang diberikan Allah kepada hamba berkenaan.

Sesiapa yang menganiayai atau menghalang seseorang daripada beribadah, nescaya dia akan diazab oleh Allah SWT. Meninggalkan solat Subuh maka terbatallah jaminan yang diberikan Allah kepada hamba berkenaan.

Dikhususkan (ditentukan) solat Subuh dengan kelebihan ini kerana solat Subuh lebih berat daripada solat lain disebabkan Subuh waktu sedang nyenyak tidur, pada musim sejuk pula sukar untuk berwuduk.

Rasulullah SAW bersabda: “Segerakanlah solat Subuh sebelum matahari terbit. Sebab ketika itulah para pengikut syaitan sedang keluar dari sarangnya. Ketika itu pula orang kafir tengah bersujud kepada matahari.” (Riwayat Muslim)

Kita hendaklah sentiasa berusaha untuk mengerjakan solat di awal waktu kerana di akhirat kelak, perkara pertama sekali disoal oleh Allah SWT adalah solat. Jika sempurna solat seseorang itu maka sempurnalah amalannya yang lain.

Seorang Muslim yang taat tidak akan melewat-lewatkan solatnya. Contohnya bersolat Zuhur apabila sudah hampir sampai waktu Asar, solat Maghrib menghampiri waktu Isyak, solat Subuh ketika matahari sudah terbit (subuh gajah).

Berusaha memperbaiki solat menjadi lebih sempurna bukan saja memastikan solat di awal waktu tetapi dilaksanakan secara berjemaah di masjid atau surau dengan menjaga kekhusyukan, bacaan, rukun dan kesempurnaan wuduk.

Rasulullah SAW bersabda: “Solat yang paling berat bagi orang munafik adalah solat Isyak dan Subuh. Seandainya mereka tahu apa makna di dalamnya, maka mereka akan mendatanginya sekalipun dengan merangkak.” (Muttafaqun Alaih)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Responses so far...(9)

 1. 1

  lakukan solat bukan kerana sesiapa tapi lakukannya dengan ikhlas semata-mata kerana ALLAH SWT. insya_ALLAH

  • 2

   saya teramat setuju dengan pendapat nurul nazieyrah.Ingat lah semua JIKA SEMPURNA SOLAT SESEORANG ITU MAKA SEMPURNALAH AMALANNYA YANG LAIN…Sama-samalah kita renung-renungkan..Sesungguhnya ALLAH itu maha pengampun

 2. 3

  Setuju mengenai solat berjemaah. Apa lagi subuh berjemaah – amat sukar, kecuali bagi yg diberi kekuatan dan hidayah oleh Nya.
  Iskandar recently posted..Kuala Berlumpur

 3. 4

  ALLAH telah berjanji akan mengampuni dosa-dosa hambanya selagi taubat dilakukan secara berterusan dan bersungguh-sungguh.Firman ALLAH:”Dan tidaklah ALLAH akan mengazabkan mereka,sedang mereka meminta ampun(istighfar)_(QS:AL-ANFAL:33).Firman ALLAH lagi:Dan bersegeralah kamu kepada ampunan daripada TUHANmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa(Ali Imran:133)

 4. 5

  orang Islam lagi kuat (fizikal) daripada orang kafir sebab mampu buat perkara spontan dan kurang tidur. Fahamkan hikmah bangun Subuh
  Berkat recently posted..Penyakit menimpa ke atas perempuan tidak bertudung

 5. 6

  Semoga solat dan setiap amalan kita diterima oleh Allah swt
  CtNur recently posted..Peluang Bersama SHAKLEE

 6. 7

  Sempurna solat maka sempurnalah amalan..Allah maha PENYAYANG..from Firdaus the best Insurance agent/financial advisor..019-3502412

 7. 8

  Assalamu’alaikum. Maaf kalau ada rasa tersalah bahasa dgn komen saya ni. Kandungan artikel ni bagus cuma saya rasa ia kurang menepati tajuk yang diberikan. Saya mula membaca dgn hrpan terkandung fadhilat bg setiap solat waktu tp saya tidak jumpa di sini. Kalau utk tajuk di atas, kelebihan setiap waktu harus lebih dijelaskan. Juga, kelebihan diwajibkan solat 5 waktu n juga kelebihan kita menjaga lima solat ini. Wallahua’lam. Namun sy msh ucapkan terima kasih d atas artikel ini. Terkesan sy dgn isi kandungannya, insyaa Allah. Wassalam.

 8. 9

  JAZAKALLAH KHAIRANKASIRO UNTUK SEMUA

Leave a Reply

CommentLuv badge