Akidah

Jaga 7 Sunnah Rasul

Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

BACA:  Cabaran Aqidah Pada Masa Kini

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

“Wahai tuhan ku, aku tak layak kesyurgamu …namun tak pula aku sanggup keNerakamu……..,kami lah hamba yang mengharap belas darimu ……..Ya Allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa……ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia”

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga). – Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

By: Mohamad Firdaus

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

16 Comments

 1. Jazakallah..insyaALLAH diamalkan 🙂

 2. Jaga 7 Sunnah Rasul - Koleksi cerita hot, cerita panas, melayu boleh - Cerita Hot | Cerita Panas | Melayu Boleh

  […] Sumber: Islam Itu Indah […]

 3. tq…kerana antar artikel ke email…artikel nie byk manfaat..

 4. segala pujian bagi Allah SWT..

  terima kasih diucapkan di atas perkongsian ilmu sebagai ingatan dan panduan dalam meniti hari demi hari…

 5. terima kasih atas perkongsian ilmu yang sangat baik dan bermanfaat ini….

 6. thankz for your very kind humble n generosity..

 7. inf0 yang bermanfaat..^_^

 8. Tujuh (7) Perkara Yang Mesti Dilaksanakan « Mutiara Iman

  […] Diolah daripada laman web : Islam Itu Indah […]

 9. trima ksih krana perkongsian ilmu ini….nk minta izin untk dkongsi….trima ksih

 10. Rajin bekerja adalah lebih baik daripada rajin sembahyang

 11. Assalamualaikum. Terima kasih atas ilmu bermanafaat, akan diamalkan insyAllah. tolong hantar ke e-mail saya kerana artikle ini sangat bermanafaat dan izinkan saya berkongsi kepada ahli keluarga dan teman2.

 12. Subhanallah… Semoga kita menjadi bagian dr yg baik…

 13. terima kasih

 14. subhanallah…ilmu bertambah manfaat. matur thankyu

 15. Mohd Redduan bin Mad Dom

  artikal yang sangat bermenafaat

 16. terima kasih ilmunya….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *