≡ Menu

Jaga 7 Sunnah Rasul

Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yang mampu mengolah hidupnya yang sesaat, yang sekejap untuk hidup yang panjang. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup.

Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Kerana, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah cerita dalam akhir hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh ketakwaan.

Hendaknya kita selalu menjaga tujuh sunnah Nabi setiap hari. Ketujuh sunnah Nabi SAW itu adalah:

Pertama: Tahajjud, kerana kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya.

Kedua: Membaca Al-Qur’an sebelum terbit matahari Alangkah baiknya sebelum mata melihat dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh pemahaman.

Ketiga: Jangan tinggalkan masjid terutama di waktu shubuh. Sebelum melangkah kemana pun langkahkan kaki ke masjid, kerana masjid merupakan pusat keberkahan, bukan kerana panggilan muadzin tetapi panggilan Allah yang mencari orang beriman untuk memakmurkan masjid Allah.

Keempat: Jaga solat dhuha, kerana kunci rezeki terletak pada solat dhuha.

Kelima: Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada orang yang bersedekah setiap hari.

Keenam: Jaga wudhu terus menerus kerana Allah menyayangi hamba yang berwudhu. Kata khalifah Ali bin Abu Thalib, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampuni dosa dan sayangi dia ya Allah”.

Ketujuh: Amalkan istighfar setiap saat. Dengan istighfar masalah yang terjadi kerana dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Zikir adalah bukti syukur kita kepada Allah. Bila kita kurang bersyukur, maka kita kurang berzikir pula, oleh kerana itu setiap waktu harus selalu ada penghayatan dalam melaksanakan ibadah ritual dan ibadah ajaran Islam lainnya. Zikir juga merupakan makanan rohani yang paling bergizi, dan dengan zikir berbagai kejahatan dapat ditangkal sehingga jauhlah umat manusia dari sifat-sifat yang berpangkal pada materialisme dan hedonisme.

“Wahai tuhan ku, aku tak layak kesyurgamu …namun tak pula aku sanggup keNerakamu……..,kami lah hamba yang mengharap belas darimu ……..Ya Allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa……ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia”

Ka’ab bin Ujrah r.a. berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Akan datang di kemudian hari nanti, setelah aku tiada; beberapa pemimpin yang berdusta dan berbuat aniaya. Maka barang siapa yang membenarkan kedustaan mereka dan membantu (mendukung) tindakan mereka yang aniaya itu, maka ia bukan termasuk umatku, dan bukanlah aku daripadanya. Dan ia tidak akan dapat sampai datang ke telaga (yang ada di syurga). – Riwayat Tirmidzi, Nasae’i dan Hakim.

By: Mohamad Firdaus

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
{ 17 comments… add one }
 • Saffawati December 26, 2011, 7:48 am

  Jazakallah..insyaALLAH diamalkan 🙂

 • ZIZYSAHAIRA December 26, 2011, 1:33 pm

  tq…kerana antar artikel ke email…artikel nie byk manfaat..

 • theufo December 28, 2011, 9:30 am

  segala pujian bagi Allah SWT..

  terima kasih diucapkan di atas perkongsian ilmu sebagai ingatan dan panduan dalam meniti hari demi hari…

 • Bunga Ayu December 28, 2011, 12:42 pm

  terima kasih atas perkongsian ilmu yang sangat baik dan bermanfaat ini….

 • Bunga Ayu December 28, 2011, 12:44 pm

  thankz for your very kind humble n generosity..

 • abc January 2, 2012, 3:02 pm

  inf0 yang bermanfaat..^_^

 • Muhamad February 21, 2012, 12:56 am

  trima ksih krana perkongsian ilmu ini….nk minta izin untk dkongsi….trima ksih

 • Peace February 23, 2012, 5:22 pm

  Rajin bekerja adalah lebih baik daripada rajin sembahyang

 • rimba February 26, 2012, 1:41 am

  Assalamualaikum. Terima kasih atas ilmu bermanafaat, akan diamalkan insyAllah. tolong hantar ke e-mail saya kerana artikle ini sangat bermanafaat dan izinkan saya berkongsi kepada ahli keluarga dan teman2.

 • Sesva yerni March 16, 2012, 6:09 pm

  Subhanallah… Semoga kita menjadi bagian dr yg baik…

 • sidulha June 21, 2012, 3:28 pm

  terima kasih

 • bonie January 25, 2013, 2:47 pm

  subhanallah…ilmu bertambah manfaat. matur thankyu

 • Mohd Redduan bin Mad Dom January 4, 2015, 7:08 am

  artikal yang sangat bermenafaat

 • Cik Tia April 7, 2015, 6:33 am

  terima kasih ilmunya….

 • Nana January 8, 2016, 11:42 am

  Assalamualaikum, bolehkah saya mendapatkan kepastian tentang waktu dhuha. Saya ada membacanya. Tetapi ada yang menagatakan bahawa bermula jam 11.30 merupakan waktu haram bersolat sehingga waktu zuhur manakala ada yang mengatakan bahawa waktu dhuha sehingga setengah jam sebelum waktu zuhur. Mohon pencerahan, terima kasih.

Leave a Comment