Ibadah

Fadhilat Puasa Hari Arafah

Hari Arafah merupakan hari yang mempunyai kelebihan tersendiri. Jika para jemaah haji diwajibkan berada di padang Arafah untuk wuquf di sana, kita yang tidak berkesempatan untuk menunaikan haji dianjurkan untuk berpuasa pada hari ini. Kedatangannya setahun sekali ini janganlah disia-siakan. Kita juga dianjurkan untuk berzikir dan berdoa kepada Allah pada hari ini. Di sini dipetik beberapa buah hadis untuk renungan kita bersama.

Daripada Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah? Maka jawab Rasulullah S.A.W yang artinya: Dikaffarah (ampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang. (Hadis isnad sohih dikeluarkan oleh imam Muslim, Tarmizi, Ibnu Khuzaimah dan Baihaqi)

Daripada Sayyidatina ‘Aisyah telah berkata : Tiada dari hari dalam setahun aku berpuasa lebih aku gemari daripada hari Arafah. (Hadis isnad sohih dikeluarkan oleh Ibnu Abu Syaibah dan Baihaqi)

Daripada Anas bin Malik telah berkata : Adalah dikatakan pada hari-hari sepuluh setiap hari(menyamai) seribu hari, hari Arafah(menyamai) sepuluh ribu. ….Telah berkata imam Baihaqi yaitu pada kelebihan. (Hadis isnad hasan dikeluarkan oleh imam Baihaqi dan disebut oleh imam Sayuti)

Semoga amalan kita bertambah dari tahun yang telah lalu dan dosa kita diampunkan oleh Allah. Gunakanlah segala peluang yang ada demi menambah lagi bekal akhirat kita sebelum bertemu Allah di hari yang tidak ada pertolongan lain selain mereka yang menemuiNya dalam keadaan hati yang bersih dan selamat daripada kekotoran dosa dan noda.

NIAT: “Sahaja aku puasa sunat hari A’rafah esok hari kerana Allah Ta’ala.”

Rujukan:
1. Kitab Fadhailul Auqat oleh Abi Bakar bin Al-Husin Al-Baihaqi di kaji oleh Adnan Abdul Rahman Majid Al-Qaisi cetakan Maktabah Al-Manarah Makah Mukarramah

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

BACA:  Tersilap Berbuka Puasa Awal, Apa Hukumnya

16 Comments

 1. semoga Allah mengampunkan dosa-dosa kita..

  1. semoga kt ttp istiqomah dlm bibadah…..

 2. Bagaimana pula utk niat puasa Arafah?

  1. NIAT: “Sahaja aku puasa sunat hari A’rafah esok hari kerana Allah Ta’ala.”

 3. Jazak-Allah Khairrah.

 4. bila tarikh puasa arafah ni..?

  1. Esok hari khamis 25 Oktober bersamaan 9 Zulhijjah 1433H, Jom kita pakat-pakat ajak anak isteri dan sahabat-sahabat seperjuangan agar menunaikan puasa sunat hari Arafat.

   1. maaf kalau tersilap… hari ni hari khamis 25 september bersamaan 30 zulkaedah dan akan masuknya 1 zulhijjah, apabila masuknya waktu maghrib pd hari ini. manakala puasa Arafah 9 Zulhijjah bukannya hari ini seperti yg dinyatakan di atas. 9 zuhijjah pada 4/10/2014 iaitu jatuh pada hari sabtu…

 5. adakah boleh berpuasa arafah walaupun belum selesai puasa ganti?

 6. esok nk puasa lah 🙂

 7. Muga smua urusan dipermudah kan. . .
  Amin ya rob

 8. Tksh. Teruskan memberi artikel yang informatif begini.

 9. Boleh sangat2, walaupun belum selesai puasa ganti. Saranan saya, kita cepat2 selesaikan puasa ganti dan hati kita akan lebih tenang untuk membuat yang sunat2.

 10. maaf ye…sekadar bertanya…
  bukankah hadis di atas adalh kategori hadis daif?

 11. kalau nak start berpuasa bukannya hari ini (khamis 25/9/2014) tapi hari jumaat 26/9/2014. tapi yang paling perlu direbut adalah 9 zulhijjah hari sabtu 4/10/2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *