Ibadah, Tazkirah

Doa Pendinding & Penggerak sangat wajar diamalkan di zaman ini

Ada satu doa yang pendek tetapi sangat besar manfaatnya sekiranya diamalkan dalam kehidupan seharian kita. Doa yang dimaksudkan seperti sabda Rasulullah s.a.w. seperti berikut;

Rasulullah s.a.w. mengajarkan kepada umatnya satu doa yang jika dibaca tiga kali di waktu pagi dan tiga kali di waktu petang maka akan terhindarlah kepada yang membacanya daripada segala kemudaratan disepanjang hari tersebut. Doa daripada hadis di atas adalah seperti berikut;

Mengikut kamus Dewan Bahasa Edisi Ketiga, ”Mudarat” membawa maksud seperti berikut;

 1. Tidak Beruntung, Menanggung Rugi
 2. Tidak Berhasil, Tidak Berjaya, Gagal
 3. Berbahaya
 4. Melarat, Bertambah Payah

Dengan itu jika kita amalkan doa yang tersebut di atas, insya’Allah kita akan terhindar daripada ”mudarat” yang disebutkan. Maka dengan itu faedahnya yang diperolehi ialah kita akan;

 1. Beruntung, Tidak Menanggung Rugi.
 2. Berhasil, Berjaya dan Tidak Gagal.
 3. Selamat dari bahaya.
 4. Tidak melarat, Menjadi Senang.

Keberuntungan beramal dengan doa ini

1. Terhindar Daripada Bahaya

Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din menamakan doa ini sebagai ”Ayat Pengerak” kerana dengan membaca doa ini boleh mengerakkan hati kita untuk meneruskan atau tidak bila hendak melakukan sesuatu kerja-kerja yang berbahaya. Tuan Guru memberikan petua bagaimana untuk beramal dengan doa ini seperti berikut;

 • Bila hendak memulakan perjalanan samaada perjalanan yang dekat ataupun jauh, mengembara ke tempat yang telah biasa ataupun yang belum pernah dikunjungi dan sebagainya atau untuk memulakan sesuatu pekerjaan yang mungkin biasa atau berisiko seperti masuk hutan untuk berburu, memancing, menyembelih binatang, bekerja di tempat pembinaan, dan seumpamanya, maka sebelum itu bacalah doa ini sebanyak tujuh kali. Insya’Allah, Allah s.w.t akan melindungi kita daripada segala bentuk kemudaratan, kejahatan dan bahaya yang mungkin ada di sekeliling kita.
 • Jika bacaan tersekat-sekat atau terlupa atau ketika sedang membaca ada gangguan seperti gangguan telepon berdering, gangguan daripada anak-anak, gangguan daripada rakan-rakan yang menyapa dan sebagainya yang menyebabkan kosentrasi bacaan terganggu, maka berehatlah dahulu. Jangan diteruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Setelah berehat beberapa ketika, baca sekali lagi sehingga tujuh kali bacaan. Jika sekiranya bacaan tujuh kali itu lancar baru teruskan perjalanan atau pekerjaan tersebut. Jika diteruskan juga perjalanan atau pekerjaan sedangkan bacaannya tidak lancar, mengikut pengalaman Tuan Guru, kita boleh terkena dengan kemudaratan yang mungkin ada dihadapan kita.
BACA:  Hukum Makan Ulat Sagu / Ulat Mulong

Perlu diingatkan disini bahawa, insya’Allah kita boleh terlepas daripada kemudaratan yang dinamakan Qada’ Muaalaq iaitu ketentuan Allah yang boleh berubah dengan kita berusaha melalui berdoa kepada-Nya. Bagaimanapun jika ianya Qada’ Mubram iaitu ketentuan Allah yang tidak boleh berubah seperti mati maka kalau ajal telah tiba kita membaca doa ini seribu kali sekali pun pasti kita akan mati.

2. Terhindar Daripada Kemudaratan Makanan

Makanan dan minuman yang masuk ketubuh badan kita sebahagiannya mengandungi bahan kimia yang beracun. Racun tersebut tidak memberi kesan untuk jangkamasa pendek tetapi terbukti sebahagiannya memudaratkan tubuh badan untuk jangkamasa panjang. Penyakit yang begitu sinonim dewasa ini dalam masyarakat kita seperti kanser, diabetes, dan sebagainya adalah berpunca daripada makanan dan juga minuman. Untuk mengelakkan makanan yang kita makan membawa mudarat kepada tubuh badan adalah disarankan agar mengamalkan doa ini sekurang-kurangnya tiga kali sebelum menjamah apa sahaja makanan dan minuman. Insya’Allah dengan keberkatan membaca doa ini semua makanan dan minuman yang halal, yang dimakan dan diminum tidak memudaratkan tubuh badan kita.

3. Terhindar Daripada Sihir

Perbuatan belajar dan mengamalkan ilmu sihir hukumnya adalah syirik dan mereka yang syirik akan mendapat balasan laknat Allah s.w.t. dan mereka akan ditempatkan di dalam neraka selama-lamanya melainkan jika sempat bertaubat sebelum mati.

Kesan perbuatan sihir boleh terkena kepada sesiapa sahaja dengan izin Allah s.w.t. Ada sihir untuk tujuan kecantikan seperti memakai susuk dan kebanyakan amalan sihir adalah untuk tujuan khianat yang boleh memudaratkan seseorang dan sesetengahnya boleh membawa maut. Ada perbuatan sihir yang sememangnya ditujukan kepada seseorang kerana dorongan hasad dengki, dan ada juga yang terkena sihir dengan tidak disengajakan seperti secara tidak sengaja termakan makanan dan minuman yang mengandungi santau.

BACA:  Panduan Puasa - Keuzuran-keuzuran Puasa

Pengalaman penulis berhenti makan dengan seorang sahabat di sebuah gerai makan. Gerai tersebut terletak di tepi jalanraya. Ketika hendak menjamah makanan, tiba-tiba pinggan kaca yang berisi nasi terbelah dua. Dalam peristiwa yang lain, sahabat penulis itu menceritakan dia pernah minum di sebuah restoran dimana gelas ditangannya pecah sebelum sempat sampai ke mulutnya. Kedua-dua kejadian ini berlaku kerana makanan dan minuman tersebut ada mengandungi sihir santau. Dia terhindar daripada mudarat sihir dengan berkat beramal dengan doa ini setiap kali sebelum menjamah makanan dan minuman.

Dalam hal yang lain pula, ada juga sihir digunakan untuk tujuan melariskan jualan makanan. Unsur-unsur bahan sihir tertentu dimasukkan ke dalam makanan yang menyebabkan sesiapa yang menjamah makanan tersebut akan merasakan masakan tersebut sungguh sedap. Dengan mengamalkan doa ini insyaAllah kita hanya akan merasa yg asal tanpa dipengaruhi faktor lain.

3. Terhindar Daripada Gangguan Makhluk Halus

Apabila kita pergi ke sesuatu tempat yang pada kebiasaannya tempat tersebut makhluk halus berkeliaran atau tinggal seperti di tepi tasek, di dalam hutan, di bangunan yang telah lama di tinggalkan dan sebagainya, maka kita terdedah kepada gangguan makhluk ini. Namun begitu jika kita beramal dengan doa ini insya’Allah mereka tidak berjaya untuk mengusik, manakut-nakutkan dan memudaratkan kita.

Satu perkara yang penting juga, apabila kita pulang ke rumah dari tempat yang disebutkan di atas, kadang kala makhluk itu akan mengekori kita dan masuk ke dalam rumah kita tanpa kita sedari. Jika kita mempunyai anak-anak kecil mereka mudah diganggu oleh makhluk ini, akibatnya anak kecil kita menangis tidak henti-henti. Untuk mengelakkan mereka masuk ke rumah kita, bacalah doa ini tiga kali kemudian ludah ke sebelah kiri sebelum kita masuk ke dalam rumah.

BACA:  Bagaimana cara berzikir ketika sibuk bekerja?

Di dalam hadis yang tersebut di atas, Rasulullah s.a.w. mengajarkan supaya membaca doa ini tiga kali, dengan itu mungkin kurang berkesan jika kita membacanya kurang daripada tiga.

Semoga artikel pendek ini memberi manfaat kepada yang membaca dan mengamalkannya, insya’Allah.

Darussyifa’

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

33 Comments

 1. Doa Pendinding « another.chapter.of.life

  […] Bacaan lanjut di: http://www.islamituindah.my/doa-pendinding-penggerak-sangat-wajar-diamalkan-di-zaman-ini […]

 2. Doa ini memang sangat bagus untuk diamalkan utk mengelakkan dr perkara yg boleh memudaratkan diri kita terutama pada zama sekarang ini..tkasih atas info yg sgt berguna ini..

  1. yup….doa ini memang harus diamalkan oleh kita pada hari ini dan seterusnya….insyaAllah mendapat perlindungan dari Allah….sentiasalah kita menjadi hambanya yg tidak sombong dan terus meminta pertolongan darinya kerana Allah lah sebaik2 yg memberi pertolongan. amin.

  2. apa doanya?bleh bg x?

 3. alhamdulilla dapat doadoa yg d hpkn semga dpt lebih untk pegisian jiwa terimakasih untk doa terpting ini.

 4. salah satu doa di dalam buku al ma’thurat..

 5. Alhamdulillah..terima kasih mengingatkan kami betapa pentingnya doa ini dalam perjalanan hidup.. Semoga tuan guru mendapat rahmat Allah didunia dan akhirat. Amin..

 6. Nurshafini bt A. Hamid

  T.kasih. Manusia mudah lupa. Ayat ini menyegarkan kembali fadhilat2 kepada pengamal2nya.

 7. rohaidah bte zainal

  t.kasih saya kurang mahir membaca ayat quran. bila keadaan jadi pada saya rasanya saya terlalu rendah diri namun saya mohon saya ingin mengamalkan ayat ini. boleh ke kiranya ada yg hendak membantu saya menulisnya ayat ini dalam bacaan rumi.tk

  1. saya cuba bantu ya…mulakan dengan bismillah

   bismillah hil lazi, la ya duruma asmihi sai u’fil ardi wala fis sama ewahuwa sami’ul, alim..

   1. salam..saya pernah dengar seorang tok guru mengatakan kita tidak boleh menulis ayat al-Quran dalam tulisan rumi..

    1. Tergantung niatnya, Wallahuaklamubissawab..

    2. Tidak boleh, bimbang tak betul sebutannya. Tapi kalu untuk membantu org yang memang tak tau jawi, boleh. Tapi kena hati2 menulisnya. Dan yang menerima pula perlu pergi baca depan org yg lebih arif utk perbetulkan bacaan.

     sama2 bincang..

    3. Contoh: kalau saya pula terjemahkan ke tulisan rumi, sy akan tulis begini:

     Bissmillahi lazi la yadurru ma’asmihi syai ungfil ardi walafissamaa i wahuwassamii ‘ul’aliim.

     Saya gunakan double huruf vokal sebagai tanda panjang dan tanda (‘) utk bezakan alih dan ain. Sbb tu kena bila nak amalkan kena baca depan orang yang lebih arif dahulu. Huruf rumi tak dapat sempurnakan sebutan huruf jawi..

  2. assalamualaiku rohaidah dan semua di sini,

   Saya ingin cuba membantu cik/puan rohaidah dari segi sebutan doa ini..krn makhraj (sebutan) itu penting utk mendapat makna yg betul dalam bahasa arab..bismillahirrahmanirrahiim..

   “bismillahillazii laa yadhurru ma’asmihii syaiun fil ardhi walaa fissamaaaa i wahuassamii’ul aliim…”

   saya ubah sedikit drpad tuan/puan (hamba ALLAH) dari segi sebutan dan tajwid).

   terima kasih. semoga kita sentiasa mendapat hidayah daripadaNYA.

   (zi : dzal : sebutan hujung lidah)(dhu:dhod: sebutan berat sedikit dari sebutan dal atau d) (a’ , ‘u : a’in : sebutan sebutan di pangkal lidah : tidak sama seperti alif: a,i,u)

   wallahua’lamu bissowab~

   1. MasyaAllah, bagus sekali ramai yang nak tolong Cik Rohaidah. Saya rasa Cik diyya menepati sebutan bahasa Arab ayat tersebut…..

    1. Nor'aini binti Tahir

     Saya yang taklah pandai sangat…… mampu membaca alqur’an oleh ajaran ayah sendiri dan ustaz di sekolah ‘petang’ (sekolah agama di Johor suatu ketika dulu), setuju dengan ejaan rumi dieya. teruskan membantu saudara-saudara seIslam kita mudah2an Allah ganjarkan pahala berganda dan rahmat berterusan baut kita semua menuju redhaNYA. Amin. In syaa Allah.

     1. Tepat sekali..!!!….Jika tidak betul pembacaan, lidah ku ini tidak akan menyebutnya dgn lancar….

 8. tuan guru,

  mohon share artikel ini dgn rakan2 saya di luar sana ya.

  terima kasih.

 9. kalu dibace dalam bahasa melayu boleh x?

 10. salam,

  tuan, apa maksud “penggerak” ?? minta tolong tuan jelaskan ringkas.cuma ingin tahu…terima kasih atas perkongsian ilmu pada saya yang sgt jahil ini.mohon izin beramal.

 11. masyAllah anak sy tadika PASTI umur 5 thn selalu baca ayat ni…

 12. alhamduliilah.. terima kasih tuan guru..

  1. alhamdulillah..

 13. salam..mohon share yaa

 14. Insyaallah akan diamalkan senantiasa. Moga Allah perkenankan doa kita. Amin

 15. Assalamualaikum….minta pencerahan ustaz…doa ini adakah potongan ayat al-quran? Klu mmg ayat al- quran blh x tlg nyatakan ayat brpe n juz brpe…terima kasih…ingin tahu. Doa ni mmg amat baik skali diamalkn…

  1. Doa ini bukan drp al-Quran. Doa ini drp hadith Nabi SAW.

 16. bagus …

 17. salam,,mohon izin admin utk copy, share & amal. Moga dirahmati Allah swt

 18. Izin saya C & P doa ini. T.Kasih atas perkongsian ilmu.

 19. Saya ada kemusykilan. Kalau kita tak meludah ke kiri selepas baca doa ni tak apa ke?

 20. Esa Razak Bin Ahmad

  Maaf ye,sya x bijak sgt bhsa quraan,blh tlg jelaskn maknanya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *