Akidah, Tazkirah

Diserang Wanita Berbogel Akibat Menonton Filem Lucah

Salah satu kisah menarik, yang cukup baik untuk kita ambil iktibar ialah mengenai seorang jemaah haji (lelaki) yang gagal masuk ke Masjidilharam. Lelaki ini tidak sama pakej dengan saya (Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din), jadi saya tidak mengenalinya.

Apa yang berlaku kepada lelaki berkenaan ialah, setiap kali hendak masuk ke masjid, dia tiba-tiba sahaja menjadi panik seperti orang yang ketakutan. Kemudian lelaki itu tergopoh-gapah keluar semula dari masjid dan tergesa-gesa pulang ke rumah tumpangannya. Selepas gagal kali pertama, lelaki itu cuba sekali lagi tetapi apabila orang-orang di dalam masjid memandang ke arahnya, dia terus berlari balik ke rumah tumpangannya semula. Kejadian aneh ini berlaku berulang-ulang kali selama hampir seminggu sehingga lelaki tadi tidak dapat sembahyang di dalam Masjidilharam.

Melihat keadaan yang sungguh aneh itu, seorang sahabat datang memberitahu saya dan minta supaya saya cuba ubati lelaki itu. Saya bersetuju tetapi tidak terus melakukannya. Sebaliknya saya cuba mendapat maklumat mengenai lelaki tersebut terlebih dahulu. Saya sengaja berbuat demikian sebab saya rasa mesti ada sesuatu kesalahan yang telah dibuatnya hingga menyebabkan dia menjadi sedemikian rupa. Jadi saya suruh kawan saya selidiki dahulu latar belakang lelaki itu. Kawan saya pun pergilah berjumpa semula dengan lelaki itu dan minta dia ceritakan apakah sebenarnya yang telah berlaku. Mulanya lelaki tersebut malu untuk bercerita, tapi selepas dipujuk akhirnya dia bersetuju. Ceritanya amat memalukan tapi memberi banyak pengajaran.

Sebenarnya lelaki berkenaan mempunyai hobi yang sangat buruk iaitu menonton filem lucah. Filem lucah sudah jadi macam makanan hariannya malah pada malam terakhir hendak bertolak ke Mekah pun dia sempat lagi menonton filem lucah. Rupa-rupanya, lelaki itu memberitahu bahawa setiap kali hendak memasuki Masjidilharam, dia tiba-tiba sahaja ternampak seorang perempuan yang dalam keadaan bogel menerkam ke arahnya atau seperti mencari-carinya. Maka kerana takut kelakuan perempuan tadi akan memalukan dirinya, lelaki berkenaan melarikan diri.

BACA:  Menghukum anak hendaklah sepadan dengan kesalahan

Selepas mengetahui kedudukan sebenarnya, barulah saya ubatkan lelaki tadi. Saya diberitakan selepas itu barulah dia dapat masuk ke masjid. Itupun cuma sampai ke pintu.

Diceritakan oleh Tuan Guru Dato’ Dr. Haron Din

Source: Solihin Zubir

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

8 Comments

 1. fatimah sulaiman

  Cerita di atas saya dengar semasa saya berada di Mekah.Mungkin kisah yg berlaku sama, tp org berbeza, Waalhu A’lam.Cerita yg saya dengar tu yg dialami oleh seorang jemaah haji yg sama group dgn saya.Cerita nya sama sekali sama.Tidak penting siapa yg melakukannya,yg penting pengajaran dari kisah tersebut.Bertaubatlah dgn taubat nasuha. Allah Maha Penerima taubat.

  1. noraida atahar

   semoga allah mengampuni dosa2 nya..amin..

 2. Terima kasih atas ceritanya, semoga bisa menjadi pelajaran bagi semua orang.

 3. astaghfirullahal’azhim…

 4. masih beruntung lah orang itu, ada mendapat teguran dari Allah azza wa jala,bagaimana nasibnya orang yang berhaji tapi tidak memperoleh rasa kesan apapun di hatinya , se akan akan bagai orang yang sedang melancong saja kenegeri lain, kasihan

 5. tkasih di atas crita trsbut. sy akn smpikn kt kwn2.

 6. Allahu akhbar

 7. Kata alim ulamak, orang yg selalu melihat bahan bahan lucah, mula mula fikiran nya kabur, dan kemudian turun hingga ke mata. Ini adalah dosa yg berat, sebelum terlambat kita mesti meninggalkannya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *