Isu Semasa

Cahaya Islam bersinar di Korea Selatan

Salam Doktor! Saya Ahnaf Abdul Qais dari Seoul, Korea. Boleh doktor datang ke sini untuk memenuhi jemputan kami sebagai penceramah? Komuniti masyarakat Malaysia di Korea akan mengadakan program kemuncak Demi al Aqsa pada Novemver 2011 ini? Begitulah di antara teks ringkas yang saya terima daripada saudara Ahnaf Qais, seorang jurutera Malaysia yang kini bekerja di Seoul, Korea Selatan.

Ini adalah kunjungan sulung saya ke Korea Selatan bagi memenuhi undangan ceramah di sana disamping membuat liputan mengenai perkembangan Islam di bumi Sonata ini.

Seoul, Ibu kota Korea Selatan yang merupakan kawasan metropolitan yang ke 2 besar di dunia.

Alhamdulillah, rancangan ini menjadi kenyataan apabia saya mula bermusafir dengan pesawat MH 67 ke Seoul dengan penerbangan yang mengambil masa selama 7 jam. Saya selamat mendarat di awal pagi pada jam 6.45 pagi dan agak teruja dengan kedinginan suhu paginya yang mencecah 5’C di kala musim sejuk sebenar belum pun menjelang tiba.

Seoul Central Mosque, Itaewon.

Setelah berehat buat seketika di penginapan yang disediakan, saya memulakan lawatan ke Korea ini dengan bersolat Jumaat di Seoul Central Mosque di Itewon. Subhanallah, masjid ini merupakan sebuah Pusat Islam dan masjid jamek yang besar lagi tersergam indah di atas sebuah bukit di tengah-tengah ibu kota Korea ini.

Saya terpaksa mencuri peluang masuk dengan berhimpit sebelum berjaya ke dalam dewan solat masjid kerana jemaah yang hadir telah pun memenuhi ruang solat sehingga melimpah ke bahagian luar masjid. Kelihatan khatib tempatan yang bernama Ustaz Sulaiman sedang berkhutbah dengan penuh bersemangat di dalam bahasa ibunda iaitu bahasa Korea. Para Jemaah yang hadir kelihatan khusyuk mendengar khutbah yang disampaikan.

Khutbah Jumaat di Seoul Central Mosque.

Jelas kelihatan bahawa mereka mempunyai asal latar-belakang yang berbeza, seolah-olah kami sedang berada di sebuah perhimpunan umat Islam antarabangsa. Selain daripada masyarakat tempatan dari Korea, ramai juga kelihatan orang-orang Islam yang berketurunan Pakistan, Bangladesh, Turki, Arab, Malaysia dan Indonesia. Selepas solat Jumaat, saya mengambil kesempatan untuk berkenalan dengan masyarakat Islam di sini.

Saya juga bersempatan melawat Seoul Central Mosque dengan lebih dekat lagi. Pejabat operasinya nampak kemas dan kakitangannya sentiasa kelihatan mesra menyambut kedatangan tetamu dari dalam dan luar Negara. Kelihatan juga sebuah sekolah rendah Islam yang telah dibangunkan bagi memberikan pendidikan Islam secara khusus kepada anak-anak Muslim terletak di perkarangan kawasan masjid ini.

BACA:  Roh perjuangannya terus mekar

Majoriti penduduk Korea Selatan yang berjumlah seramai 48.8 juta orang ini secara rasminya tidak menganut sebarang agama. Manakala umat Islam pula adalah kaum yang begitu minoriti di sini. Namun begitu, syiar Islam semakin hari semakin terserlah perkembangannya. Pada setiap minggu dan bulan, semakin ramai rakyat Korea yang membuat keputusan untuk memilih Islam sebagai agama mereka.

Kini, penduduk beragama Islam di negara yang terkenal dengan produk ginseng itu dianggarkan mencecah kira-kira 140,000-150,000 orang termasuk pelajar dan pekerja yang menetap di situ. Daripada jumlah ini, kira-kira 35,000 orang adalah Muslim daripada kalangan rakyat tempatan Korea Selatan.

Perkembangan Islam di situ dapat dilihat dengan jelas apabila semakin banyak masjid dan surau dibina di beberapa penempatan penduduk Islam. Ia bukan hanya berfungsi sebagai tempat menunaikan solat, bahkan sebagai pusat pengajian dan penyebaran Islam. Apa yang jelas, dakwah yang dijalankan oleh imam dan pemimpin agama terdahulu dan sekarang terutamanya di kalangan rakyat tempatan telah berjaya menyedarkan masyarakat Korea untuk memilih agama Islam dengan rela hati.

Menurut sejarah, Islam telah mula bertapak di Korea sejak ratusan tahun dulu tetapi subur bercambah di antara tahun 1950-1953 yang lalu ketika negara itu berada di dalam kancah peperangan dan rakyatnya berada di dalam keadaan yang sangat miskin. Risalah Islam mula dibawa dan kemudiannya disebarkan oleh beberapa orang tentera dari battalion ketenteraan Turki yang bertugas di Korea.

Kini, penyebaran agama Islam di negara ginseng ini banyak dibantu oleh Korean Muslim Federation (Persekutuan Korea Muslim –KMF ) yang telah ditubuhkan bagi menangani kebajikan dan dakwah kepada masyarakat Islam setempat serta kepada rakyat Korea yang lainnya.

Seoul Central Mosque yang merupakan masjid yang pertama dibina di Korea Selatan iaitu pada 1976, telah dipilih oleh KMF sebagai pusat dakwah dan pusat pendidikan Islam kepada penduduk setempat di situ.

BACA:  Giliran Bashar al Assad semakin hampir
Pendakwah dari Turki yang memiliki BA, MA dan PhD dalam Bahasa Korea.

Saya sempat menemui saudara Dr Hussein Janj, pegawai eksekutif KMF yang berketurunan Turki yang memiliki ijazah sarjana muda, sarjana dan kedoktoran (PhD) di bidang bahasa Korea. Dr Hussein yang telah berdakwah selama 16 tahun di Korea menyatakan bahawa semakin hari semakin ramai rakyat Korea yang memilih Islam sebagai agama mereka. Saban hari dan di hujung minggu terutamanya, semakin ramai rakyat tempatan yang datang ke masjid untuk mempelajari Islam dengan lebih dekat dan kemudiannya memeluk Islam. Melalui kelas pengajian ‘What Is Islam? yang dijalankan di Seoul Central Mosque sahaja telah berjaya menarik kira-kira seramai 150 orang memeluk Islam pada setiap tahun.

Masjid Chongju.

Sehingga kini perkembangan Islam di Korea Selatan cukup membanggakan apabila 10 buah masjid, 40 buah surau dan lima buah Pusat Islam telah didirikan di seluruh negara. Di antara masjid yang ada di Korea Selatan ialah di Seoul (1976), Pusan (1979), Anyang (1986), Jeonju (1986), Ansan (2001), Incheon Bupyong (2004), Paju (2005), Pochean (2005) dan Gwangju (2005).

Masjid di Pusan.

Ada di antara surau-surau di negara itu yang dibina oleh para pekerja yang datang dari negara Arab, Pakistan dan Bangladesh tetapi ianya cukup bermakna kepada pembangunan Islam di negara Sonata ini.

Kekuatan umat Islam yang paling ketara ialah apabila setiap hari Jumaat, lebih 1,000 orang jemaah berhimpun menunaikan solat Jumaat di setiap masjid utama di seluruh Korea Selatan termasuklah rakyat asing dan pelajar-pelajar universiti yang datang dari negara luar.

KMF bukan hanya berperanan membimbing umat Islam, malah menyediakan perkhidmatan membekalkan daging lembu, kambing dan ayam untuk diedarkan di restoran yang menyajikan hidangan halal di seluruh Korea Selatan.

Kebanyakan daging lembu serta kambing yang dibekalkan oleh KMF biasanya diimport dari New Zealand dan Australia. Jadi masyarakat dan pelancong Islam tidak perlu merasa bimbang untuk mendapatkan makanan halal kerana KMF memainkan peranan mereka dengan baik.

BACA:  Hidup tenang tanpa bebanan hutang
Anggota Tentera korea yang memilih Islam sebagai agama.

Walaupun setakat ini Islam tidak disekat atau dihalang di sini, namun ianya mempunyai cabaran tersendiri termasuklah hijab bagi wanita yang bekerja, makanan halal dan pendidikan Islam untuk generasi anak-anak mereka.

Umumnya, rakyat Korea adalah masyarakat yang mempunyai daya saing yang tinggi yang telah menjadi budaya kerja dan budaya hidup mereka. Rata-rata di kalangan mereka bekerja dengan penuh kesungguhan sejak awal pagi dan hanyalah pulang ke rumah menjelang lewat malam. Kesannya kini terbukti bahawa Korea Selatan begitu terkenal dengan kejayaan mereka yang telah menempah nama di peringkat antarabangsa dalam pelbagai bidang termasuklah teknologi, ekonomi, sukan dan lain-lain lagi.

Kadar bunuh diri tertinggi di dunia.

Namun begitu, kebanyakan rakyatnya jelas di dapati merasai kekosongan dari sudut rohaninya. Majoriti daripada mereka tidak mempercayai kewujudan tuhan dan tidak menganut sebarang agama. Sebagai contohnya, kadar membunuh diri di kalangan rakyat Korea adalah merupakan kadar yang tertinggi di dunia bersama Negara Jepun. Di sini, jelas kelihatan bahawa kemajuan dunia yang hebat tidak mempunyai apa-apa erti yang besar jauh apabila rohani masyarakatnyanya kosong daripada petunjuk Ilahi. Dengan berlalunya masa, cahaya Islam dilihat oleh masyarakat tempatan Korea semakin jelas mempunyai jawapan kepada erti kehebatan dan kecemerlangan kehidupan yang sebenar.

Cuba saksikan beberapa tayangan yang membuktikan betapa cahaya Islam semakin berkembang di bumi Sonata ini.

1. Anak muda Korea membaca al Quran
httpv://www.youtube.com/watch?v=yULJC0zymqU

2. Islam di Korea
httpv://www.youtube.com/watch?v=0EkDRlyWUdw

Semakin terbukti bahawa cahaya Islam kian mekar berkembang ke seluruh pelusuk alam dengan dakwah Islamiah yang disebarkan.

Subhanallah, Alhamdulillah, Allah Akbar……

Salam perjuangan

Seoul yang sejuk tetapi hangat dengan perkembangan Islam.

Penghargaan:

 • Dr Hussein Janj, KMF Executive, Seoul Central Mosque, Itaewon, Seoul
 • En Abdullah Zawawi Tahir, Deputy Chief of Mission, Embassy of Malaysia, Seoul
 • Sdr Ahnaf Abdul Qais, Pengerusi ISMA Korea & komuniti Malaysia di Korea

By: Dr Zainur Rashid Zainuddin

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

35 Comments

 1. alhamdulillah….

 2. Alhmdulillah. Kekuatn umat islam adalh drp kekuatan kesepaduan umahnya.

 3. alhamdullillah… saya pun teringin..

 4. Syukur pada Allah, moga – moga islam terus bersinar
  di mata dunia…

 5. subhanallah, ngra yang saya idam2kan utk mnjejakkan kaki, smakin brkembg dgn agama islam 🙂 alhamdulillah …

 6. Allhamdullillah..
  Saya baru balik dari korea setelah 8 hari disana..
  saya juga sempat ziarah masjid di Pusan /Busan berjumpa dan berbicara dengan Imam Yaseer Lee Jong Eong .. dan Sulaiman Jung yang mengusahakan turkish Kebap House berdekatan masjid Pusan, memang benar Islam sememangnya berkembang di Korea.

  Masyarakat Korea memang bersopan, baik, bersih dan amat menghormati tetamu.

  1. saya pulak bakal ke korea InshaAllah bulan jun ni.. xsabar nak pegi korea n tgk sndiri tmpt mereka n islam disana.. tp sy tgk, mrk yg islam mmg jarang tutup aurat ke?

 7. Allamdulillah… our religion have spread all over the world. So, as muslim and muslimah, we should proud with our religion-Islam.

 8. Alhamdulilah…

 9. Alhamdulillah Maha Suci Allah!!!

 10. alhamdulillah ……

 11. subhanallah..alhamdulillah…Allahurahman…Allahurahim…

 12. Alhamdulillah….

 13. alhamdulillah…insyaAllah…dengan izin ALLAH akan bertambah lagi penduduk korea menjadikan islam sebagai agama mereka.

 14. Alhamdulillah … Maha Suci Allah … Islam berkembang … saya mmg sangat kagum dgn masyarakat korea .. boleh saya tau di mana mereka belajar membaca Quran yg ditunjukkan di dlm video ni ??

 15. Alhamdulillah…. semoga sinar Islam terus menerus menyinari kehidupan mereka…

 16. Alhamdulillah…..I LOVE SEOUL KOREA SARANGHAE!!!!!.

 17. Alhamdulillah Semoga Agama Islam yang dicintai berkembang, Al-Quran dan hadith menjadi rujukan bagi umat Islam di dunia…

 18. alhamdulillah

 19. alhamdulillah…insyalah akan sampai keKorea & lihat sendiri perkembangan Islam disana ..harap² tiada masalah dgn Halal kiosk…!

 20. Saudara Ahnaf Abdul Qais, sila hubungi saya di naz_silatour@yahoo.com
  tq.

 21. Alhamdulillah, aja-aja hwaiting KOREA ! May Allah bless you ALL! 🙂

 22. alhamdulillah semoga terus berkembang ke seluruh dunia
  amin……..

 23. alhamdulillah,, semoga agama Islam berkembang di negara2 lain,, agar Islam selalu dan selamanya untuk umat2 diseluruh dunia ini,, amiiien ya Rabb…!!

 24. CAHAYA ISLAM BERSINAR DI KOREA SELATAN « irfan-irsyad – Mencari Keredhaan Ilahi

  […] http://www.islamituindah.my/ Perkongsian Artikel:BookmarkMoreEmailPrintStumbleUponLinkedInDiggFacebookRedditTwitterLike […]

 25. alhamdullilah semasa sy melawat seoul ri2.. beberapa kali dpt solat di masjid di iteawon tu.. sgt tenang disana.. ya allah berikan berkat kepada mereka disana semoga mendapat hidayah mu ya allah…

 26. Cabaran Islam menghadapi tentangan di Korea — Harian Metro Online

  […] menunjukkan jati diri sebagai muslim, komuniti Muslim di Korea Selatan sedang Berjuang untuk mengatasi cabaran yang ditimbulkan oleh pihak […]

 27. Baru2 ini sy sempat ke seoul korea dan berkunjung ke masjid tersebut utk menunaikan solat. Sebaik shj melangkah ke kwsn masjid saya disambut dgn mesra oleh bbrp org muslim korea dan pelancong islam yang berada di sana. Semangat silaturrahim antara penganut islam di sana sangat bagus. Semangat keislaman saya terus menebal dengan pengalaman baru saya ini.

  Jika diizinkan Allah, saya pasti aan berkunjung ke sana lagi. Cahaya Islam perlu terus disuburkan di sana….

 28. Ameen ya rabbal alamin

 29. Alhamdulillah..wasyukuriLlah…

 30. Alhamdulillah..Islam Bertambah lagi..

 31. masyaallah , subhanalllah…islam mkin mekar di bumi sonata…insyaallah andai ada kelapangan ana teringain sngt nak menziarah ummat islam di sana..mudahan tarbiah islam itu dpt disampaikan..insyaallah..Allahuakhbar..

 32. ruang untuk berdakwah terbuka luas di Korea Selatan , semoga ada pendakwah dari Malaysia yang sanggup pergi ke Korea Selatan untuk menyampaikan dakwah Islam

 33. Subhanallah, Kami dari Indonesia mendoakan agar Bangsa Korea mendapat kan Hidayah Allah Swt, sangat mudah bagi Allah SWT membolak-balik kan Hati Hamba2 Nya. Amin ya Rabb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *