Keluarga

Benda yang Paling Banyak Saya Ubah Pada Diri Sendiri Sejak Jadi Mak– Adalah Sikap

Saya dulu pun perangai macam hawau.
Panas baran.
Tak sabar.
Degil.
Tak reti hormat orang.
Rasa diri sendiri je betul.
Tah hape-hape.
.
Tapi tahun demi tahun, especially bila dah jadi mak, saya mula perasan–
anak2 ni memang nature dia–
tak makan saman.
.
Kita ajar lah macam mana pun,
kita berbuih lah nasihat macam mana pun,
kita bebel lah sepanjang hari pun,
kita hantar lah kat sekolah bagus macam mana pun,
anak2 still tak dengar cakap,
still memberontak,
still tak makan saman,
still tak jadi anak yang macam mana kita impikan.
.
Tapi after soooo many years baru saya sedar,
formula dia cuma satu —
KITA SENDIRI KENA JADI ORANG YANG KITA NAK ANAK JADI.
.
Anak tak perlukan nasihat,
Anak tak perlukan bebelan,
Anak tak perlukan pendidik.
Mereka cuma perlukan CONTOH.
.
Satu-satunya formula untuk dapat anak idaman, adalah dengan menjadi ibu bapa idaman.
.
One of my favourite mantra yang saya selalu share dalam talk/seminar–
BE A THERMOSTAT, NOT A THERMOMETER.
.
Termometer sentiasa berubah mengikut keadaan sekeliling.
Orang lain panas, dia panas.
Orang lain sejuk, dia sejuk.
.
Tapi termostat tak.
Termostat tetapkan standard, dan keadaan sekeliling akan berubah mengikut standard yg dia tetapkan.
Walau macam mana pun suhu orang sekeliling, termostat takkan ubah suhu dia–
sampai lama2 semua orang sekeliling ubah suhu sama macam suhu dia.
.
Itu termostat.
It sets the standard, and influences the surrounding.
.
Tipu kalau saya kata Haikal ni anak yg baik macam malaikat.
Ada hari, dia memang baik.
Tapi ada hari, saya rasa nak bagi kaki
.
There are times Haikal liat gilaaa nak solat.
But before saya marah dia, I reset my solat standard first — solat awal waktu, increase khusyuk, etc.
.

BACA:  Tatkala perceraian, ramai yang kembali kepada agama asal


Tak lama lepas tu, i can see improvements pada Haikal dan tak susah dah nak ajak dia solat.
.
There are times Haikal banyak tengok TV dan jadi kurang kreatif.
Bila TV tak on, terus dia tak senang duduk.
Before saya hempok dia dengan remote, I reset the standard of my screen time first — hadkan masa dengan TV/phone, rancang activities without screen, read books, read Quran, exercise, etc.
.
Tak lama lepas tu, i can see improvements pada Haikal. Bila TV tak on, dia mula capai quran, capai buku, keluar main dengan kawan2.
.
And there are times Haikal melawan cakap dan berkasar dengan kami.
Sebelum berkasar dan melawan dia balik, we reset our standard of handling our own anger, patience, communication first.
.
Tak lama lepas tu, Haikal mula bercakap lembut, tak cepat menjawab, mudah senyum, mudah minta maaf, etc.
.
My point is–
kita sebagai ibu bapa.
We’re the thermostat.
We set the standard, and our children will follow accordingly.
.
But of course–
setiap progress perlukan masa.
.
Buat sehari, tak jadi apa–
sabar.
Teruskan buat hari kedua dan seterusnya.
Trust the process, and don’t lower down your standard.
.
Kita takkan dapat ubah orang lain terutama anak, melalui tekanan dan desakan.
Tapi melalui akhlak, kita pasti dapat membentuk hati si pemerhati sedikit demi sedikit.
Just be consistent in improving yourself.
.
Macam air yang menitis atas batu,
lama2 akan menghakis batu–
bukan kerana tekanan air tu kuat,
tapi kerana konsistensi titisannya.
.
Anggap je setiap masalah yang kita hadapi dengan anak ni adalah satu peluang untuk kita capai standard yang lebih tinggi–
termostat yang lebih berkualiti.
.
Salam sayang,
Adlil Rajiah.

BACA:  13 Petua Hebat Didik Sahsiah Diri Anak Menjadi Soleh Solehah

 

Sumber: Facebook Adlil Rajiah 

Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!