Ibadah

Batasan Jariah Seorang Isteri

Semua orang berpeluang untuk melakukan amal jariah walau dalam apa bentuk sekalipun. Walaubagaimanapun, ini bukan bermakna kita boleh melanggar batasan sebagai orang Islam. Bagi seorang isteri suamu tetap keutamaannya. Menurut Ustaz Mohd Fadzil, isteri terbatas pada keizinan suami terutama dalam berjariah.

“Isteri boleh membuat kebaikan di bawah keizinan suami kecuali di dalam rumah sendiri.

Jika isteri mengajar anak-anaknya membaca al-Quran di rumah, tidaklah perlu meminta izin suami, tetapi jika isteri ingin berjariah di luar rumah, mereka perlu mendapatkan keizinan suami,” tegas Ustaz Mohd Fadzil.

Begitu juga dalam bersedekah, isteri terutama yang mendapat nafkah dari suami perlu mendapat keizinan daripada suami mereka jika ingin menggunakan wang pemberian suami untuk bersedekah. Kebanyakkan isteri terlepas pandang mengenai perkara sebegini.

“Isteri tidak boleh berpuasa sunat tanpa keizinan suami. Jika isteri berpuasa juga, puasanya dikira haram. Begitu juga dalam bersedekah, sedekahnya dikira haram jika suami tidak mengizinkannya. Jika suami faham situasi ini, dia tidak akan menghalang isteri melakukannya kerana pahala tersebut diperolehi suami,” jelas Ustaz Mohd Fadzil.

Bagi isteri yang mempunyai pendapatan sendiri, tidak menjadi satu masalah untuk bersedekah kerana pendapatan tersebut bersumberkan dirinya sendiri, tetapi seboleh-bolehnya suami perlu tahu aktiviti isterinya di luar rumah.

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

BACA:  Inilah Kelebihan Sujud Ketika Solat Yang Kita Sendiri Tidak Sedar!!

4 Comments

  1. isteri merupakan pakaian bagi suami.. jika baik isteri di mata masyarakat, baiklah suami itu di mata masyarakat..

  2. Bersedekah adalah cara untuk membantu meringankan beban bagi mereka yg memerlukan dan juga cara untuk mendapatkan keberkatan dari Allah snwt. Oleh itu suami perlu lebih memahami akan keadaan ini kerana setiap kebaikan da ganjarannya.

  3. beruntungnya mendapat isteri yg solehah kerana isteri yg solehah akan menjadikan sesebuah rumahtangga itu seperti ‘rumahku syurgaku’

  4. ASSALAMUALAIKUM WR WB
    Gmn hukumnya orang perempuan bersuami dua?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *