Akidah

Batas pergaulan lelaki dan perempuan

ALAM remaja adalah alam yang sangat mencabar sehingga disebut nabi dalam satu senarai orang kenamaan akhirat adalah remaja yang terselamat dan menyelamatkan diri daripada zina.

Maksud hadis: “Lelaki yang apabila diajak perempuan cantik berzina lalu berkata, ‘sesungguhnya aku takut kepada Allah.’”

Sebagai satu agama yang amat hebat, Islam menampilkan cara pengawalan yang sangat berkesan dalam mengatasi penyakit seksual iaitu sebagaimana dalam firman Allah yang kita baca di atas, perkataan ‘jangan kamu hampiri zina.’

Kalau hampiri sudah dilarang dan ditegah, apatah lagi melakukannya. Menghampiri bermakna apa saja perbuatan yang menjadi penyebab, pendorong, keinginan dan sebagainya, adalah haram.

Kalau ada pendorong mudah datang keinginan diulit bisikan syaitan sama merelakan pula, terjadilah perbuatan terkutuk yang saban hari kita lihat dan dengar iaitu remaja melahirkan anak luar nikah.

Semuanya bermula dengan pergaulan bebas tanpa batas, berkawan tak salah yang salahnya bila melampaui batas. Kali ini penulis tampilkan batas-batas dalam pergaulan supaya menjadi bimbingan kepada khalayak remaja sekalian, iaitu:

 1. Pandangan
 2. Pertemuan
 3. Percakapan
 4. Berjabat tangan
 5. Bersentuhan badan

Pandangan yang dimaksudkan di sini adalah pandangan yang biasa bukan bertujuan untuk menimbulkan hawa nafsu sama ada dari pihak lelaki atau perempuan.

Bagi kaum lelaki, Allah s.w.t memberi peringatan di dalam firman-Nya dalam Surah An-Nur ayat 30 yang bermaksud: “Katakanlah olehmu (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman, hendaklah mereka memejamkan setengah dari pandangan mereka…”

Bagi kaum perempuan juga Allah s.w.t memberi peringatan-Nya sebagaimana maksud Surah An-Nur ayat 31 “Katakanlah olehmu (wahai Muhammad) kepada orang-orang perempuan yang beriman hendaklah mereka memejamkan (tidak tengok) setengah dari pandangan mereka…” dari kedua-dua ayat itu kita dapat menafsirkan bahawa kita boleh memandang seseorang yang berlainan jantina sekadar yang perlu sahaja.

BACA:  Cabaran Aqidah Pada Masa Kini

Pandangannya pula tidak keterlaluan atau memandang melampaui batas sehingga menerbitkan hawa nafsu sesama sendiri. Hanya dengan pandangan saja kita percaya hawa nafsu akan menguasai dan syaitan mudah menggoda akhirnya mendorong mereka ke arah kancah maksiat.

Maksud pertemuan di antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya di tempat sunyi.

Dalam konteks hari ini lebih di kenali dengan istilah ‘khalwat’ mengikut kebiasaannya apabila dua orang yang bukan mahramnya bertemu di tempat sunyi, mereka akan mudah terdorong untuk melakukan maksiat.

Dalam hal ini Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat maka janganlah ia melakukan pertemuan dengan seorang perempuan tanpa disertai mahramnya kerana sesungguhnya yang ketiga itu tentulah syaitan.” (Riwayat Bukhari, Muslim dan lain-lain)

Dari hadis di atas dapat kita membuat kesimpulan bahawa Allah melarang pertemuan di antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya di tempat-tempat sunyi dan jauh dari pandangan orang ramai.

Percakapan atau perbualan yang dimaksudkan di sini ialah apabila dua orang individu yang bukan mahramnya bertemu dan bercakap-cakap dengan tujuan tertentu yang boleh mendatangkan syak wasangka.

Dalam soal ini bukan bermakna antara lelaki dan perempuan tidak untuk bergaul dan bercakap-cakap, Islam tidak melarangnya, tetapi percakapan yang dibenarkan ialah mempunyai tujuan yang tertentu atau urusan yang penting sahaja.

Larangan itu dibuat semata-mata untuk menghindari pandangan serong atau fitnah orang terutama sekali kaum perempuan.

Berjabat tangan bermaksud menghulurkan dan menyambut tangan orang lain tanda hubungan silaturahim antara mereka, perlakuan itu meliputi lelaki dengan lelaki dan perempuan dengan perempuan atau sebaliknya.

Menurut Islam hukum berjabat tangan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya adalah haram. Siti Aisyah r.a ada berkata: “…demi Allah, tidak pernah Rasulullah s.a.w menyentuh tangan seorang perempuan lain yang bukan mahramnya, hanya baginda membai’ah mereka dengan percakapan.” (Riwayat Imam Ahmad)

BACA:  Rahsia amalan sunat bersugi

Bersentuhan badan bermakna apabila berlaku pertemuan mana-mana anggota tubuh badan antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya.

Sentuhan di sini lebih bermaksud sentuhan dengan sengaja, lebih-lebih lagi hingga menerbitkan keinginan nafsu. Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya jika kepala seseorang dari kamu ditikam dengan jarum besi, itu lebih baik baginya daripada menyentuh seorang perempuan yang tidak halal baginya.”

Dari hadis di atas dapatlah kita mentakrifkan bahawa persentuhan badan antara lelaki dan perempuan bukan mahram adalah dilarang keras Allah s.w.t.

Ustaz Zawawi Yusoh

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

14 Comments

 1. jagalh batas n maruah…godaan dunia…

 2. izin copy paste ya??maw share ngan kawan2…makaseh^^

 3. Izin Copy ya??? syukron,,,, 😀

 4. ASSALAMUALAIKUM,,YA HAMBA ALLAH…IZINKAN ANA UNTUK COPY BAGI TUJUAN MENYEBARKAN DAKWAH..TERIMA KASIH…MAY ALLAH BLESS U…

 5. nk minta share bleh…..untk dsebarkan InsyaAllah…..trima ksih

 6. Jika kita menjaga pergaulan ,InsyaAllah …zina dapat dielakkan.Masalahnya,sekarang ibubapa seperti mengizinkan setiap apa yg dilakukan oleh anak2 spt pergi menonton wayang berdua2an atau keluar kepusat2 belibelah .Tidak mustahil zina dpt dicegah..sebagai ibubapa jgnlah kita ambil ringan dlm hal2 sebegini kerana ini Akan mendekatkan anak2 dgn zina sedangkan Nabi saw menyuruh kita agar jgn mendekati zina..semoga kita dpt menjadi ibubapa yg dpt menjaga ahli keluarga kita ….insyaAllah.

 7. Assalaamu’alaikum Warahmatullaahi Wabarokaatuh. Ane izin Insya Allah dakwah ya ya.

 8. Syukron 🙂
  jika kita bersalaman dengan guru pria apa yg harus kita lakukan?

 9. astaghfirullohal’adzim. .
  Bnyak remaja qita yg melakukan hal yg negatif. .bahkan sudah menjadi kebiasaan antara lelaki dan perempuan. . .
  Sem0ga d beri kesadaran dan mau bertaubat, . .
  Amiin.

 10. mohon izin copy… share utk kwn2..

 11. Jagalah adab pergaulan terutamanya remaja kini yang semakin leka dengan duniawi…..

 12. Assalamualaikum, tq share.
  Tapi bagaimana pulak dgn batas pergaulan dalam laman sosial mahupun chatting? Mohon pencerahan… terima kasih 🙂

 13. Batas pergaulan bukan terhad kpd remaja sahaja tetapi kpd golongan dewasa juga. Suami org dgn isteri orang…isteri orang dgn suami orang..kecurangan…sehingga menyebabkan perceraian..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *