Ibadah

Bagaimana cara berzikir ketika sibuk bekerja?

Zikir ialah ibadat paling ringan tetapi amat berat timbangan pahalanya. Walaupun mudah dan ringan diamalkan, kebanyakan muslim lupa melakukannya disebabkan tidak dilatih berbuat demikian.

Pengarang kitab Shafwah al-Shafwah menceritakan tentang seorang ahli ibadah melihat seekor burung yang selalu membawa sepotong daging setiap hari. Burung itu hinggap di atas pokok kurma. Ahli ibadah itu merasa hairan kerana tidak ada seekor burungpun yang mempunyai sarang di situ. Beliau berkata: “Saya memanjat pokok itu, saya melihat di sana ada seekor ular yang buta matanya. Setiap kali burung itu mendekatinya iapun bersuara lalu ular itu membuka mulutnya, sang burung meletakkan sepotong daging itu ke mulut ular dan kemudian terbang. Perbuatan itu dilakukannya setiap hari.”

Kisah tersebut mengajar kepada kita bahawa kemuliaan itu terletak pada seberapa besar manfaat yang boleh anda berikan kepada orang lain. Manakala kehinaan itu adalah kerana mensia-siakan potensi dan kekuatan jasmani dan rohani yang telah Allah SWT kurniakan kepada kita. Sedangkan binatang bekerja mencari makanan tanpa tangan dan kaki yang sempurna. Tetapi manusia masih lagi diulit mimpi angan-angan yang panjang. Binatang dan alam semesta semuanya berzikir kepada Allah SWT, tetapi manusia sibuk melupakan Allah SWT.

Allah SWT berfirman menyeru kepada orang-orang yang mengaku beriman yang maksudnya: ”Bekerjalah kamu, nescaya Allah dan Rasul-Nya serta orang-orang beriman akan melihat pekerjaanmu itu dan kamu akan dikembalikan kepada (Allah) Yang Maha Mengetahui akan yang ghaib dan yang nyata, lalu diberitakannya kepada kamu apa yang telah kamu kerjakan.” (Surah al-Taubah Ayat 105)

Bekerja adalah ibadat. Bahkan nafkah yang dihulurkan kepada ahli keluarga adalah sedekah yang paling utama. Tetapi sifat malas sering timbul sewaktu melakukan jihad ini. Ia sentiasa hadir dalam kehidupan para pekerja yang beriman. Di manakah kelemahannya hingga semangat bertempur untuk mendapatkan keuntungan dunia yang halal itu menjadi kendur? Padahal Rasulullah SAW telah bersabda yang maksudnya: ”Jika datang hari kiamat dan di tangan seorang daripada kamu ada satu bijian tanaman, maka jika dia mampu menanamnya, hendaklah dia melakukannya.” (Hadis Riwayat al-Bukhari dan Ahmad)

BACA:  Ibadat sunat tampung kekurangan solat fardu

Semangat kerja Nabi Allah Idris AS patut dicontohi. Baginda adalah seorang tukang jahit yang mencari nafkah dengan hasil usaha tangannya sendiri. Pada suatu hari Allah SWT berfirman yang maksudnya: “Wahai Idris, tahukah kamu mengapa Aku mengangkat darjatmu hingga ke tempat yang sangat tinggi? Sebagaimana firman Allah yang bermaksud: “Dan kami mengangkatnya ke kedudukan yang tertinggi.” (Surah Maryam; Ayat 57). Nabi Idris menjawab: “Saya tidak tahu wahai Tuhanku.” Allah berfirman: “Setiap hari amalanmu terangkat ke sisi-Ku seperti setengah amalan penduduk dunia ini kerana kamu banyak berzikir.” Allah berfirman yang maksudnya: “Kepada-Nyalah naik perkataan-perkataan yang baik dan amal yang soleh.” (Surah Fatir: Ayat 10)

Demikianlah keutamaan Nabi Idris AS kerana setiap kali baginda menusukkan jarumnya, pasti kalimah zikrullah yang empat diucapkan iaitu; Subhanallah, Walhamdulillah, Walailahaillallah, wa Allahu Akbar. Pekerjaan yang dilakukan sambil berzikir sungguh berat timbangannya di sisi Allah dan boleh menyuntikkan semangat untuk berjaya semata-mata kerana keredaan Allah.

Zikir adalah amalan yang paling mudah dan ringan tetapi amat berat pahalanya. Syaikh al-Islam al-Imam Ibnu Taimiyah dalam kitab agungnya, Majmu’ al-Fatawa menyatakan; Amalan yang paling utama selepas amalan yang fardhu adalah zikrullah. Dalam hadis sahih riwayat al-Imam Ahmad dan al-Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda: “Mahukah kamu aku tunjukkan amalan yang paling utama dan yang paling bersih di sisi Allah? Lebih baik daripada kamu bertemu dengan musuh-musuhmu lalu kamu memenggal leher mereka dan mereka juga memenggal leher-lehermu? Para sahabat menjawab: Tentu wahai Rasulullah. Rasulullah bersabda: Zikrullah.”

Demikianlah zikir yang dilakukan. Ia tidak memerlukan wuduk atau menutup aurat. Ia tidak dibatasi oleh waktu dan tempat. Di mana dan bila-bila sahaja dan dalam keadaan apapun ibadat ini boleh dilakukan. Sungguh senang tetapi ramai manusia yang meninggalkannya.

BACA:  DNA Babi dalam makanan di Tesco & Secret Recipe

Al-Imam Ibnu al-Qayyim menyatakan: “Baginda memberi petunjuk supaya berzikir dalam setiap ucapan, tindakan, tarikan nafas, kala berdiri, duduk dan berbaring, gerak geri baginda adalah zikir kepada Allah.”

Rasulullah SAW adalah seorang manusia yang paling sibuk dengan dunianya dan paling bersedia untuk bekalan akhiratnya. Baginda adalah seorang Ketua Negara yang amanah, Mahaguru yang dihormati, pakar motivasi, Jeneral perang dan penganalisis politik yang hebat, ketua rumah tangga yang adil, pendakwah yang karismatik, ayah yang penyayang, saudara lelaki yang penyantun. Seluruh masa dan tenaga dikerahkan untuk memastikan mereka yang hidup di sisi baginda mendapat kebahagiaan dunia akhirat. Begitu juga dengan kita yang memenuhi hari-hari dengan kerja dan zikrullah, pastikanlah ianya tidak terhenti kecuali kedua kaki ini telah sampai di pintu kenikmatan tertinggi, syurga yang abadi!

drjuanda

Loading...
Berminat menulis berkaitan Islam? Hantarkan artikel anda di sini: www.islamituindah.my/hantar-artikel

19 Comments

 1. Assalam,

  Terima kasih atas pengongsian ini. Sungguh memberi kesedaran. Minta izin share dengan kawan kawan.

  Semuga tak jemu jemu berkongsi ilmu buat semua pembaca blog ini.

  salam sejahtera

 2. Bagus sekali! Semoga اَللّهُ SWT mengangkat. Drajat kita semua,amiin.
  Semoga muslim malaysia dan indonesia tetap bersahaja dan bersahabat.amiin.

 3. Alhamdulillah..diatas peringatan ini agar kita tidak mensia-sia masa yg dikurniakan dengan zikirullah….Insya Allah akan saya cuba amalkan untuk harian.

 4. terima kasih atas perkongsian ini.moga lidah ini senantiasa berzikir memuji keagunganmu wahai yang mana pencipta.

 5. alhamdulillah….menambahkan kesedaran..terimakasih..mohon share juga… 😉

 6. alhamdulillah….terimakasih..mengingatkan..juga peringatan…
  mohon share….terimakasih…. 😉

 7. sungguh indah ilmu dan pengalaman yg cukup memberikan keinsafan buat saya dan semua…

 8. irna abdulghafar

  SubhanaAllah, begitu indahnya Islam hanya dgn zikrullah kita sudah mendapat beribu kebaikan..

 9. Subhanallah..
  thanks bro, telah mengingatkan..”

 10. Mohon dijelaskan,,,,

  Bagaimana dg penggunaan tasbih…?
  Apakah ada dalilnya…?

  Atau ada hadist nabi yg menyatakan bahwa Nabi Muhammad SAW pernah berzikir menggunakan “TASBIH”

  Semoga umat islam senantiasa di beri Hidayah,,,,,Amin…

 11. martikel bermnfaat,apa hanya mengcap subhanallah,walhamdulillah,alhuakbar sdh termk zikir,khan d dlam zikir kta mmbcanya klo ga salah 33x dan klo tdk 33 x bca apa jga bleh

 12. sangat bermanfaat..selamat berzikir semua..

 13. jadi sambil bekerja mulutnya sambil komat kamit?? begitukah? boleh?

 14. Ini boleh di aplikasikan. zikir dalam hati

 15. subahanAllah.begitu indah dan mulianya agama islam..sesibuk mana pun manusia itu tetap diberikan cara untuk berzikir dan beribadah,,sesungguh nya aku lah insan yang rugi selama ini..

  #insan terlupa

 16. Semoga Allah menerima ibadat kita. Allah terlalu sayang hamba-hambaNya. Kita sahaja yang selalu lalai dan melupakanNya. Allahu..

 17. Perkongsian yang sangat bermanfaat.. Perkara mudah yang jarang kita lakukan

 18. Salam,
  Saya ingin bertanya. Bolehkah saya berzikir tanpa perlu mengira zikir saya?

 19. mohon dijelaskan ustadz….

  bagaimana dengan zikir yang di ucapkan dalam hati ?
  apakah diperbolehkan ?

  Terima kasih…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *